Actualitate

Nelu Tătaru: „Cred că ne-am relaxat un pic cam devreme”

Publicat: 30 iun. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Nelu Tătaru Cred că ne-am relaxat un pic cam devreme
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a vorbit despre creșterea numărului de cazuri de infecție cu coronavirus din România. De asemenea acesta a oferit și câteva sfaturi pentruu cetățeni pentru a preveni o posibilă infectare.

”Suntem de două săptămâni la o creştere a numărului de cazuri, dar putem gestiona aceste cazuri. Ar trebui, totuşi, ca cei care şi-au asumat măsurile de relaxare, dincolo de Guvern sau Ministerul Sănătăţii, să le şi resecte. Recomand, în continuare, precauţie, reguli de igienă, distanţare fizică, purtarea măştii în spaţii închise sau în mijloace de transport în comun. Avem şi astăzi 388 de cazuri, avem şi astăzi 205 cazuri în Terapie intensivă, avem prezenţă în Urgenţe, avem oraşe şi spitale care au Terapiile intensive pline şi trebuie să transferăm în altă parte.

Cred că ne-am relaxat un pic cam devreme (…) Am evaluat evoluţia numărului de cazuri, ieri (luni – n.r.) a avut loc şedinţa Grupului tehnico-ştiinţific, iar recomandarea pe care am avut-o a fost de a amâna relaxările pe care le programasem pentru 1 iulie. La fel, în baza acestor recomandări, hotărârea CNSU a salutat aseară amânarea acestor măsuri de relaxare.

«Cu valul doi nu mai suntem luaţi prin surprindere»

Avem de două săptămâni o creştere a numărului de cazuri, au fost şi două zile când am avut peste 400 de cazuri, dar ce e mai important este că avem nişte cazuri grave sau critice, cu creştere, de peste 200 a cazurilor din Terapie intensivă. (…) Avem o transmitere comunitară, avem o reacutizare a vechilor focare şi în acelaşi timp avem nerespectarea regulilor (…) Cu valul doi nu mai suntem luaţi prin surprindere.

În primul val am văzut capacitatea noastră de adaptare, dar şi tăria. Au fost momente când erau demisii, ieşiri la pensie. Atunci a fost un moment de cotitură pentru tot ce înseamnă atitudinea corpului medical. Avem o altă capacitate decât la început, să nu uităm că am plecat de la un centru de testare cu 100 de teste pe zi şi am ajuns la 100 centre de testare cu o capacitate de 17.000 de teste pe zi”, a declarat Nelu Tătaru.

Nelu Tătaru: „Să vedem cam care este rata de imunizare la nivelul populaţiei României”

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a afirmat că în România nu s-a încheiat primul val al pandemiei de coronavirus. Acesta a menționat că există posibilitatea ca această primă etapă să fie împărțită în două iar a doua parte să se manifeste mult mai agresiv decât prima. De asemenea Nelu Tătaru recomandă persoanelor care nu cred în noul virus să se uite cu atenție în jurul lor sau la secțiile de Terapie Intensivă pentru a vedea care este realitatea.

“Le recomand să se uite în jur, să se uite în spitale, să meargă în secţiile de Terapie Intensivă, să vadă dacă într-adevăr există acest coronavirus şi există această infecţie, să vadă că se poate deceda la 30-39 de ani fără a avea comorbidităţi (…) Ca să avem valul doi trebuie să ne gândim să terminăm acest val unu, noi nu l-am terminat. Este o recrudescenţă a numărului de cazuri tocmai prin nerespectarea unor reguli şi unor precauţii.

Încă nu am terminat acest prim val, încă nu am ajuns la acea viaţă cvasi-normală de care vorbesc spre sfârşitul lunii iulie, începutul lunii august. Noi putem transforma acest prim val într-un val cu două cocoaşe, putem face o a doua cocoaşă care poate fi mai violentă decât prima, în condiţiile în care dacă atunci acţiona un instinct de conservare, acum parcă acest instinct de conservare, la o parte din concetăţenii noştri, nu mai există (…) Din experienţă am observat că orice pandemie merge cu un an, doi de persistenţa virusului în comunitate.

Dar depinde de noi cum se va înregistra acel val doi.

Am început recoltări de seruri reziduale în contextul acelui studiu de sero-prevalenţă în care vrem să vedem cam care este rata de imunizare la nivelul populaţiei României, cam care sunt grupele de vârstă, cam care sunt regiunile şi judeţele din această ţară care au făcut imunizare într-o oarecare măsură şi astfel vom putea previziona şi un eventual val doi în anotimpul rece şi amploarea acestuia. (…) Dacă am avut un prim val altfel decât în celelalte ţări europene, să ne gândim încă o dată la Italia, la Spania, este tocmai pentru că am respectat nişte reguli, dar până la un moment dat”, a afirmat Nelu Tătaru.

Nelu Tătaru a anunțat amânarea relaxării măsurilor de prevenție

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat că, după analizarea situației actuale a pandemiei de coronavirus din România, specialiștii din grupul tehnic au hotărât să amâne relaxarea măsurilor de prevenție. Această decizie a fost influențată de creșterea numărului de cazuri de infecție cu noul virus dar și a deceselor provocate de acesta.

„Recomandările specialiștilor din grupul tehnic sunt de a amâna noile măsuri de relaxare pe care le aveam pentru 1 iulie, urmărind evoluția numărului de cazuri, evoluția cazurilor ATI, evoluția deceselor. În ultimele două săptămâni, o parte din concetățenii noștri nu au respectat regulile și am văzut creșterea transmiterii comunitare. S-a decis la nivelul grupului tehnic să amânăm cea de-a patra măsură de relaxare”, a declarat Nelu Tătaru.

Adauga un comentariu