Actualitate

Nelu Tătaru, despre deschiderea școlilor: ”S-a decis ca ultima evaluare să o avem pe 7 septembrie”

Publicat: 04 sept. 2020
Nelu Tătaru, cu mască de protețcie, vorbește la microfon
Nelu Tătaru spune se discută despre solicitarea unui test nu mai vechi de 72 de ore celor care vin în România

Nelu Tătaru, despre deschiderea școlilor: ”S-a decis ca ultima evaluare să o avem pe 7 septembrie”. Ministrul Sănătăţii este de părere că dacă măsurile de distanțare și de igienă vor fi respectate, reluarea activităţii în şcoală poate fi gestionată. De asemenea, acesta adaugă că dacă fiecare școală va avea parte de scenariul care i se potrivește cel mai bine, anul școlar va funcționa cât de cât normal.

”Au fost anumite norme care s-au impus pentru a putea gestiona aceste relaxări. (…) S-a decis ca ultima evaluare să o avem pe 7 septembrie, această evaluare să ajungă la autorităţile locale, iar Consiliile de Administraţie, de pe 7 până pe 10 septembrie, să decidă, propunând CJSU scenariul care poate fi aplicat efectiv în acea unitate şcolară. Am lăsat libertatea autorităţilor locale, DSP-urilor locale, ISJ şi Consiliilor de Administraţie a unităţilor şcolare de a decide care este scenariul cel mai corect de aplicare în fiecare unitate şcolară în parte. Sperăm că adaptarea scenariului la fiecare unitate şcolară, cu respectarea regulilor de igienă, distanţare, portul măştii, aplicarea orarului, în aşa fel încât să nu avem acele aglomerări pe holuri, în curtea interioară, să ducă la o începere şi o desfăşurare a anului şcolar în condiţii cvasi-normale”, a declarat, vineri, la Antena 3, Nelu Tătaru.

Nelu Tătaru, despre deschiderea școlilor: ”S-a decis ca ultima evaluare să o avem pe 7 septembrie”

Ministrul  a menționat că ”orice măsură de relaxare” a condus ”la o creştere”.

”Orice măsură de relaxare a dus la o creştere pe care ne-am asumat-o, dar ne-am asumat-o în condiţiile respectprii acelor norme de funcţionare şi desfăşurare a acelei măsuri de relaxare. Noi putem gestiona această reluare a activităţii în şcoală, dar cu condiţiile pe care le-am expus. Sunt reguli care trebuie păstrate. (…) Evaluările de până acum ne arată că menţinem un platou de vreo 3 săptămâni, un platou care are toate şansele să rămână aşa, în condiţiile în care respectăm regulile. Creşterea pe care o vom putea percepe în următoarea perioadă va menţine acei dinţi de fierăstrău ai acestui platou”, a mai afirmat ministrul.

Anunţul de ultimă oră a premierul Ludovic Orban. Școala ar putea să înceapă fizic pe 1 octombrie

Vineri, 4 septembrie 2020, premierul Ludovic Orban a făcut un anunț important despre începutul școlii. Prim-ministrul României, Ludovic Orban, nu exclude posibilitatea ca elevii să vină la cursuri tocmai pe 1 octombrie, iar primele 2 săptămâni activitatea să se desfășoare online.

În urma declarației președintelui Partidului Național Liberal, elevii ar putea urma cursuri online în perioada 14-30 septembri, iar cursurile fizic în unitățile de învățământ ar fi reluate la 1 octombrie. Ludovic Orban a menționat că există puncte de vedere exprimate de medici care susțin că o mare parte dintre persoanele infectate cu noul coronavirus revin din concedii.

„Au fost discuții pe această temă (că școlile să înceapă fizic de la 1 octombrie, iar în intervalul 14-30 septembrie cursurile să fie online – n.r.). Există puncte de vedere exprimate de specialiști, în special medici, care spun că atât profesorii, cât și copiii (într-un procent foarte mare, revin din concedii), dintre cei infectați au spus că vin din concediu.”, a declarat Ludovic Orban.

Acesta a ținut să adauge că în momentul de față nu a fost luată o astfel de decizie, dar dacă se va lua, atunci va fi anunțată în timp util. Copiii se întorc din vacanță și ar trebui o perioadă mai mare pentru a se observa situația îmbolnăvirilor.

„Deocamdată lucrurile sunt așa cum le-am anunțat. Decizia de deschidere a școlii va fi luat în plan local. (…) ”, a mai spus premierul României.

 

Adauga un comentariu