Actualitate

Nelu Tătaru, despre evoluția pandemiei: ”Eu spun să nu ne gândim la previziuni sumbre”

Publicat: 22 sept. 2020
Nelu Tătaru se testează pentru noul coronavirus
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, afirmă că depinde de fiecare persoană dacă va fi nevoie de o nouă perioadă de carantină sau nu. Astăzi, 22 septembrie 2020, au fost raportate 1059 de cazuri noi de COVID-19, din aproape 22.000 de teste efectuate. Vestea bună este că rata de infectare a fost sub 5%, fiind una dintre cele mai mici din ultimele luni. Partea negativă este că la ATI, numărul pacienților a crescut considerabil.

Nelu Tătaru a fost întrebat de un jurnalist dacă cea mai sumbră previziune pentru luna octombrie ar fi 2.000 de cazuri noi pe zi, iar acesta a oferit următorul răspuns:

„Eu spun să nu ne gândim la previziuni sumbre. Să ne gândim că fiecare dintre noi trebuie să respectăm precauțiile. Evaluarea școlii o putem face la sfârșitul lunii septembrie, începutul lunii ocotmbrie. Evaluăm cele 7 și apoi cele 14 zile de la începutul școlii. Cred că trebuie să ne gândim în primul rând la reguli, să respectăm aceste reguli. Suntem totuși într-un an pandemic pe care trebuie să îl gestionăm, un an diferit față de alți ani. Am avut un început de an diferit, vom avea și scrutin electoral diferit”.

Nelu Tătaru, despre evoluția pandemiei: ”Eu spun să nu ne gândim la previziuni sumbre”

Ministrul a menționat că este prea devreme de anticipat dacă numărul de cazuri se va afla în descreștere.

„Încercăm să menținem acest platou. Și dacă menținem acel platou, spre jumătatea lunii octombrie să ne gândim și la o scădere de număr de cazuri. Dar să nu uităm, vine sezonul rece, sezonul gripei, trebuie să acționăm ca atare”, a spus el.

Ministrul Sănătății a fost întrebat dacă, după ce vor trece alegerile locale, autoritățile se gândesc la un lockdown parțial. El a răspuns:

„Noi avem în evaluare orice scenariu. Întâi trebuie să respectăm regulile și precauțiile. Haideți să gândim ce putem face că să nu avem o creștere a numărului de cazuri. Haideți să vedem ce putem face pentru a menține un platou după o lună grea și să ajungem pe o pantă descendentă. Cred că ține doar de noi dacă vom avea un lockdown sau nu. Din punctul meu de vedere și al Ministerului Sănătății, atâta timp cât suntem vigilenți, respectăm niște reguli, avem acțiuni concrete în unitățile sanitare – dar repet ce spuneam de multe ori: nu în spitale se tranșează această pandemie, se tranșează în prespital”, a spus ministrul.

Nelu Tătaru a spus când vom scăpa de coronavirus. Ce crede ministrul Sănătăţii

Nelu Tătaru a spus când vom scăpa de coronavirus. După părerea ministrului Sănătăţii, din a doua jumătate a lunii octombrie o să mergem pe o pantă descendentă a cazurilor de COVID-19.

„Avem o lună septembrie destul de încărcată: redeschiderea şcolilor, cinematografelor, sălilor de spectacole, reîntoarcerea din concedii, aglomerarea mijloacelor de transport în comun, campania electorală, alegerile de pe 27 septembrie. Fiecare din aceste activităţi are nişte norme de aplicare şi funcţionare în vederea bunei desfăşurări şi cu riscurile cât mai mici. Respectarea acestor reguli înseamnă rămânerea pe un platou, în jur la 1.500 cazuri, sau alternând în jurul acestei cifre. Dacă menţinem, atunci putem să ne gândim în a doua jumătate a lunii octombrie că putem avea şi o pantă descendentă. Mergem, deocamdată, pe acel platou. Suntem pe a doua cocoaşă a primul val pandemic. Sperăm să putem gestiona cu bine şi acest început de şcoală. În măsura în care rămânem în acelaşi registru, sperăm ca în a doua jumătate a lunii octombrie să mergem pe o pantă descendentă”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Adauga un comentariu