Actualitate

Nelu Tătaru, despre începerea anului școlar: „Masca trebuie să vină ca o regulă adusă în joacă”

Publicat: 17 aug. 2020
ALT=«Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru»
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a firmat în această seară că elevii din clasele mici ar trebui să poarte mască de protecție în mod obligatoriu. Acesta consideră că dascălii ar trebui să introducă această măsură prin intermediul unui joc.

„Distanţa de un metru este relativă ca nişte copii de clasa I, a II-a sau a III-a să o poată respecta, atunci venim cu obligativitatea acestei măşti care trebuie să existe. Avem aglomerările acestor copii în pauze, în curţile şcolilor. Masca trebuie să vină ca o regulă adusă în joacă, poate, de către cei care pregătesc acest moment. Este o regulă pe care trebuie să o menţinem”, a precizat Nelu Tătaru.

Conform acestuia ele trei scenarii despre care s-a vorbit anterior vor fi aplicate în funcţie de localitate, judeţ şi particularitatea şcolii.

„Avem mai multe scenarii aplicate la nivel local, fiecare localitate îşi are particularitatea ei, atunci scenariul se aplică în funcţie de această zonă şi de particularitatea acelei şcoli pentru fiecare judeţ în parte. DSP, Inspectoratele Şcolare Judeţene, Comitetele Judeţene pentru coordonarea intervenţiei decid ce scenariu folosesc pentru fiecare clasă în parte. Noi am vrea să se facă şcoala faţă în faţă. Nu putem, avem scenariul doi în care cei din clasele zero-IV, clasa a VIII-a, clasa a XII-a, cei care vor avea examene să participe. Celelalte clase să participe prin rotaţie, odată la două săptămâni, cuplat cu online, astfel încât să poată parcurge materia”, a explicat ministrul.

În cazul învățământului superior, ministrul Sănătății a afirmat că sunt este în desfășurarea pregătirea de norme pentru „desfăşurarea lucrărilor practice, precum şi pentru cazarea în căminele studenţeşti”. Acestea ar fi gata cam într-o săptămână. De asemenea acesta a accentuat ideea că regulile sanitare vor trebui respectate cu strictețe la alegerile locale. Va fi adoptată o Hotărâre de Guvern „în care să facem acel necesar pentru fiecare secţie de vot”.

Raed Arafat a explicat care este cel mai negru scenariu legat de pandemia de COVID-19 din România

Secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Rafat a explicat care este cel mai negru scenariu legat de pandemia de COVID-19 din România. Într-o intervenţie, secretarul de stat a explicat faptul că există limite ale sistemului indiferent cât de mare e crescută capacitatea acestuia.

Raed Arafat vorbeşte despre cel mai negru scenariu legat de pandemia de COVID-19 din România

Conform şefului Departamenului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), orice sistem are limitele lui indiferent de cât de mare e crescută capacitatea acestuia. Arafat susţine faptul că nu exista o capacitate infinită a vreunui sistem medical. Sistemul poate fi dublat ca număr de paturi, sau triplat cu alte componente, dar personalul medical nu poate fi dublat sau triplat, deci poate apărea o problemă serioasă. Totuşi, speranţa autorităţilor este ca sistemul medical nu va ajunge la o limită superioară şi să nu ducem personalul medical la un stres:

”De ce ne e teamă nouă? Totuși, există limite ale sistemului. Limitele acestea, indiferent cât vrei să crești capacitatea sistemului, sunt anumite componente ale lui pe care n-ai cum să le dublezi sau să le triplezi. Poți să crești numărul paturilor, poți să crești orice, dar nu poți crește numărul personalului. Da, putem să apelăm la un sprijin dacă alții sunt mai puțin afectați decât noi, dar asta e o chestie pe o perioadă limitată.

Speranța noastră este să nu ajungem să ducem sistemul la un stres maxim și să păstrăm sistemul, totuși, cât mai posibil cu capacități de rezervă rămase și posibile să fie folosite. Dacă ajung să am toate paturile de terapie intensivă ocupate, vom ajunge la poveștile adevărate pe care le-am auzit din alte părți, în care ai doi bolnavi pe un ventilator sau să alegi între un bolnav și altul pe cine intubezi, pe cine ventilezi. Noi nu vrem să ajungem la asta”, a declarat șeful DSU, miercuri seara, la un post TV.
Adauga un comentariu