Actualitate

Nelu Tătaru, despre situația pandemiei de COVID-19 din România: „Nu vom ajunge să alegem între pacienți!“

Publicat: 27 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Nelu Tătaru despre situația pandemiei de COVID-19 din România Nu vom ajunge să alegem între pacienți
Nelu Tătaru a declarat, joi, că sistemul medical a încercat o reformă în 2010, aceasta având loc în contextul unei crize economice

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a vorbit despre situația pandemiei de COVID-19 din România și despre modul în care este gestionată situația. Nelu Tătaru a spus că sistemul medical nu a dat niciodată înapoi și că nu crede se va ajunge ca medicii să fie nevoiți să aleagă între pacienți, pe cine țin în viață.

Nelu Tătaru a adăugat că nu crede că țara noastră va ajunge la un nou lockdown.

„Sistemul medical românesc nu a dat niciodată înapoi. Zilnic suntem întrebaţi de paturi ATI şi dacă ajungem la un lockdown sau să alegem între pacienţi, nu cred. Medicul român nu a fost crescut aşa. Ştim ce înseamnă greul, ştim ce înseamnă lipsurile şi, chiar dacă a trebuit, am făcut orice ca un pacient care nu a încăput în ventilator a mers pe o terapie intermediară şi s-a găsit acea soluţie. Dar, nu trebuie să ne lăsăm doar în baza lor”, a declarat Nelu Tătaru.

Nelu Tătaru: „Ne-am adaptat cu sistemul medical pe care îl avem“

Minsitrul Sănătății este de părere că nu s-a greşit în gestionarea pandemiei de COVID-19, iar în acest an spitalele au fost dotate.

„Nu cred că s-a greşit, ne-am adaptat cu sistemul medical pe care îl avem. Poate că s-a greşit în aceşti 30 de ani că nu am pus mai mult în sistemul medical românesc. Am fost nevoiţi în acest an să facem acea modernizare forţată a spitalelor. Cu cât s-au dotat spitalele în această perioadă nu cred că s-au dotat în cei 30 de ani”, a precizat Nelu Tătaru.

Vaccin anti Covid-19, la finalul lunii decembrie în România

Nelu Tătaru a apreciat că o primă tranşă de vaccin împotriva noului coronavirus ar putea să ajungă la sfârşitul lunii decembrie, mai întâi urmând să fie imunizat personalul medical.

„Se discută de un vaccin SARS-CoV-2. Avem acele discuţii cu comunitatea europeană, suntem angrenaţi, avem o primă tranşă care ar trebui să vină în sfârşitul lui decembrie şi să începem în ianuarie. Intenţia noastră este ca tot personalul medical să fie vaccinat în acea perioadă pentru a putea să avem o linie întâi solidă. Lumea trebuie să înţeleagă că acele restricţii pe care le impunem acum vor merge şi două-trei săptămâni după ce numărul de cazuri va scădea. Fiindcă numai aşa putem limita ceea ce se întâmplă în acest moment“, a menționat Nelu Tătaru.

Fără restricții pe timp de noapte

Ministrul Sănătăţii a vorbit despre posibilitatea introducerii restricţiilor pe timp de noapte. Nelu Tătaru consideră că măsurile adoptate de localităţi ar trebui să rămână în vigoare pentru o anumită perioadă.

„Restricțiile pe care le impunem local, în fiecare comunitate unde avem o transmitere accentuată, sunt măsuri care ar trebui să rămână și pentru o perioadă de după, când vedem că avem o scădere a numărului de cazuri.

Demonstrația pe care am făcut-o atât noi, cât și organizațiile internaționale este faptul că portul unei măști, o distanțare și un dezinfectant pot scădea numărul de infectări. Nu spune nimeni că îl putem opri la 0. Uitați-vă ce înseamnă raportări în niște țări care au trecut în valul 2, în vreme ce noi mergem pe un val 1 prelungit și cred că o să-l lipim și cu influențe din valul 2 din celelalte țări“, a mai spus Nelu Tătaru.

Adauga un comentariu