Actualitate

Nelu Tătaru este de părere că ”la jumătatea lunii octombrie ne putem gândi la o pantă descendentă”

Publicat: 07 sept. 2020
Nelu Tătaru este de părere că ”la jumătatea lunii octombrie ne putem gândi la o pantă descendentă”
Nelu Tătaru este de părere că ”la jumătatea lunii octombrie ne putem gândi la o pantă descendentă”

Nelu Tătaru este de părere că ”la jumătatea lunii octombrie ne putem gândi la o pantă descendentă”. Luni, 7 septembrie 2020, ministrul Sănătății a afirmat că luna care urmează va fi una grea, deoarece campaniile electorale și deschiderea anului școlar contribuie negativ în lupta cu pandemia.

De asemenea, acesta a arătat că România ar putea intra pe o pantă descendentă a cazurilor de COVID-19 de la jumătatea lunii octombrie, dar numai dacă măsurile vor fi respectate cu religiozitate.

„Este o lună de încercare, este o lună grea şi dacă noi, toţi, vom fi parteneri pentru a respecta regulile, atunci cred că la jumătatea lunii octombrie ne putem gândi la o pantă descendentă. Până atunci nu ne rămâne decât să gestionăm creşterea care noi credem că va fi mai mică în această perioadă. O creştere asumată odată cu deschiderea anului şcolar şi campania electorală”, a declarat ministrul Sănătăţii la TVR.

Nelu Tătaru este de părere că ”la jumătatea lunii octombrie ne putem gândi la o pantă descendentă”

În privința începerii școlii, Nelu Tătaru a precizat că sunt 43 de localităţi care au indicele de infectare peste 3 la mie în acest moment, astfel că orele se vor desfășura online.

Totodată, alte 14 localităţi au indicele între 1 şi 3 la mie, ceea ce înseamnă un sistem mixt, on-line şi cu prezenţă fizică, în timp ce 2.728 localităţi au indicele de infectare sub 1 la mie şi se permit cursurile şcolare în clasă. În acest ultim caz, trebuie respectate regulile de distanţare fizică şi dezinfecţie, a evidențiat el.

„Consiliile de Administraţie ale şcolilor propun Comitetelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă scenariul pe care îl va urma acea clasă. Dacă vor opta pentru scenariul 1, faţă în faţă, atunci trebuie să existe acea distanţare de un metru, trebuie să existe masca şi dezinfectant, trebuie să existe acele circuite care se pot regăsi şi la intrarea în şcoală, şi pe holuri în pauze şi în curtea interioară a şcolii. Dacă nu se poate asigura acea distanţare de un metru, există acele separatoare care trebuie puse între cei doi copii”, a precizat ministrul Sănătăţii.

Ce se întâmplă cu elevii infectați cu SARS-CoV-2

Tătaru a considerat extrem de important să menționeze ce se va întâmpla în cazul în care vor apărea cazuri de infectare la copii.

„În momentul în care avem într-o clasă un copil cu infecţie cu SARS-CoV-2, atunci acel copil merge către unitatea spitalicească iar ceilalţi sunt în carantină la domiciliu şi clasa se închide 14 zile. În condiţiile în care avem trei copii în trei clase diferite, aceştia merg către unităţile medicale iar ceilalţi merg în carantină la domiciliu pentru 14 zile şi şcoala se închide”, a adăugat Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătății a subliniat importanța efectuării vaccinului antigripal.

„Anul trecut am avut 1,5 milioane doze de vaccin iar în farmacii s-au vândut circa 500.000 doze de vaccin. Anul acesta avem trei milioane de doze şi, în funcţie de necesitate, o să mai achiziţionăm. Sper ca cei care până acum erau reticenţi să apeleze la vaccinul antigripal. Suntem într-o pandemie cu coronavirus, toţi ne plângem că nu avem un vaccin. Haideţi atunci pentru ce avem vaccin să îl facem”, a afirmat Tătaru.

Adauga un comentariu