Actualitate

Nelu Tătaru se așteaptă la două săptămâni dificile

Publicat: 21 iul. 2020
Nelu Tătăaru
Nelu Tătaru anunţă schimbări la Rezidențiat

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat astăzi, după ce a fost anunțat cel mai mare număr de cazuri noi de COVID-19 din România, de la începutul pandemiei, că se așteaptă la două săptămâni dificile.

„Suntem într-un moment pandemic, de creștere progresivă a numărului de cazuri. Vom avea două săptămâni dificile pentru a putea reimpune acele măsuri de carantină și izolare”, a declarat Nelu Tătaru.

Nelu Tătaru se așteaptă la două săptămâni dificile:  Reimpunea măsurilor

Ministrul Sănătății a precizat că reimpunea măsurilor de carantină, izolarea în spital și izolarea la domiciliu, dar și respectarea normelor de protecție de populație va influența evoluția următoare a numărulu ide cazuri noi.

„Suntem într-un moment pandemic, de creștere progresivă a numărului de cazuri. Vom avea două săptămâni dificile pentru a putea reimpune acele măsuri de carantină, izolare în spital, izolare la domiciliu. În funcție de cooperarea la aceste măsuri, în funcție de respectarea anumitor norme de desfășurare a anumitor activități vom putea vedea în următoarea perioadă și evoluția.

Legislația care intră astăzi (marți – n.r.) ne va oferi în zilele următoare pârghiile pentru a putea scădea numărul de cazuri, dar, repet, vom avea două săptămâni destul de grele”, a declarat Nelu Tătaru.

În ceea ce privește numărul record de cazuri noi de infectări cu COVID-19 de astăzi, minsitrul Sănătății a spus că România de află într-o perioadă de „creștere ușoară”.

„Tot ce înseamnă focare, tot ce înseamnă focare nou constituite sunt gestionate prin anchete epidemiologice, urmând ca acolo unde vom avea o suprasolicitare a activității medicale, mă refer la ATI, să punem să facem și detașări de personal, dar să putem transfera și acești pacienți unde avem locuri”, a precizat Nelu Tătaru.

Până astăzi, 21 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 39.133 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 25.586 au fost externate.

24.454 de pacienți au fost declarați vindecați și 2.612 pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare. Totodată, până în prezent, 1.087 de pacienți cu test pozitiv au fost externați la cerere.

Carantină pentru unele localități

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a afirmat că există posibilitatea de carantinare a unei localități sau a unui cartier dacă există peste 3 cazuri la 1.000 de locuitori. Acesta a menționat că în România există focare în care trebuie urgentate anchete epidemiologice. De asemenea vor fi desemnați medici sau epidemiologi care să să înceapă anchetă pentru fiecare caz în maximum 12 ore.

„Sunt focare care trebuie urgentate în anchete epidemiologice și prin ordin de ministru mâine voi decide ca orice persoană care este depistată pozitiv, în spatele ei să se desfășoare o anchetă epidemiologică, directorul DSP să nominalizeze un epidemiolog sau un medic care să înceapă acea anchetă în maximum 12 ore, să definim tot ce înseamnă contacți, în măsura în care ei trebuie izolați la domiciliu, cei care sunt simptomatici să fie testați”, a spus Nelu Tătaru.

De asemenea, Nelu Tătaru a menționat că autoritățile urmăresc creșterea numărului de cazuri în anumite zone din țară.

„De exemplu, în Vaslui, la testarea a 100 de angajați care lucrau la un abator de păsări, 59 au fost pozitivi. Sunt focare care se înâlnesc la unități medicale. Noi avem în studu foarte multe focare. În momentul în care vedem o creștere exagerată sau exponențială a numărului de cazuri într-o anumită zonă, noi avem și parametri. La 3 cazuri noi la mia de locuitori, se poate ajunge la carantinarea acelei zone, acelui cartier sau acelei localități”, a spus Nelu Tătaru.

Adauga un comentariu