International

Netanyahu și liderul Hamas spun că un acord de încetare temporară a focului este „foarte aproape”. Mai mulți ostatici ar urma să fie eliberați

Publicat: 21 nov. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Netanyahu și liderul Hamas spun că un acord de încetare temporară a focului este foarte aproape. Mai mulți ostatici ar urma să fie eliberați
Netanyahu și liderul Hamas spun că un acord de încetare temporară a focului este „foarte aproape”. Mai mulți ostatici ar urma să fie eliberați

80 de ostatici ar urma să fie eliberaţi, după ce au fost răpiți în atacul terorist din Israel, din luna octombrie.

Kifir Bibas este cel mai mic dintre ei. Avea nouă luni în momentul în care a fost răpit de teroriștii Hamas. A împlinit 10 luni în captivitate. El a fost răpit cu toată familia lui. Mama, tatăl, dar şi frăţiorul lui mai mare, Ariel.

Ne amintim şi de povestea lui Remus Aloni, israelianul cu dublă cetățenie. Cele trei nepoţele ale lui au fost răpite: Ema şi Iuli, gemenele de 3 ani, dar şi Emilia de 5 ani şi jumătate – împreună cu mamele lor.

Care sunt problemele legate de negocierile cu ostatici?

Un acord de eliberare a ostaticilor reținuți în Gaza în schimbul unei pauze a luptei ar putea fi încheiat chiar astăzi, au declarat mai mulți oficiali pentru CNN.

Pentru Hamas, ostaticii sunt singura pârghie reală pe care o deține. Armata israeliană lovește Gaza din aer și la sol, ucigând cel puțin 12.700 de palestinieni din 7 octombrie, potrivit cifrelor Ministerului Palestinian al Sănătății din Cisiordania, care își extrage datele de la autoritățile de sănătate conduse de Hamas din Gaza. Între timp, Iranul nu s-a implicat în așa măsură în care Hamas și-ar fi dorit-o.

Chiar dacă Hamas deține doar o fracțiune din cei aproximativ 239 de ostatici capturați pe 7 octombrie, ar deține totuși o pârghie considerabilă asupra Israelului, despre care se știe de multă vreme că plătește un preț mare pentru a asigura eliberarea celor ținuți captivi în Gaza. În 2011, Israelul a eliberat peste 1.000 de prizonieri palestinieni în schimbul unui singur soldat – Gilad Shalit, care a fost ținut ostatic timp de cinci ani.

Chiar dacă Hamas este dispus să realizeze un acord, există provocări logistice uriașe

Și chiar dacă Hamas este dispus să realizeze un acord, există provocări logistice uriașe. Nu este clar dacă conducerea Hamas are o idee clară despre locul unde sunt ținuți ostaticii. Comunicațiile din teritoriu au fost degradate de atacurile aeriene israeliene.

Pe de altă parte, conducerea Israelului este supusă unei presiuni interne uriașe pentru a asigura eliberarea ostaticilor.Israelienii ar fi bucuroși să vadă eliberarea a mii de prizonieri palestinieni deținuți în închisorile israeliene ca parte a oricărui acord de schimb.

Dar Israelul nu are încredere în Hamas și este reticent să accepte orice pauză în campania sa de distrugere a grupului. În același timp, nu vrea să lase israelienilor impresia că nu face tot ce poate pentru a aduce ostaticii acasă. Așadar, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu are un stimulent pentru a menține vie ideea că negocierile sunt active, indiferent dacă cea mai recentă evoluție este un cuvânt de progres sau un cuvânt de eșec, potrivit CNN.

Adauga un comentariu