Economic Local

Niciun ucrainean nu s-a angajat la târgul organizat la Iași. Cei interesați pot solicita ajutorul AJOFM

Publicat: 17 sept. 2022
_____ Vizualizări 7 Comentarii
Niciun ucrainean nu s-a angajat la târgul organizat la Iași. Cei interesați pot solicita ajutorul AJOFM
Cetățenii ucraineni se pot angaja în Iași

Niciun ucrainean nu s-a angajat la Târgul de locuri de muncă ce a fost organizat la Iași, deși au fost prezente 300 de persoane doritoare. Autoritățile susțin că apare o problemă în comunicarea cu angajatorii, ucrainenii neștiind limba engleză sau română

Niciun ucrainean din cei 300 care au venit la Târgul locurilor de muncă dedicat acestora nu s-a angajat. Specialiștii de pe piața muncii susțin că persoanele din Ucraina care vor să-și găsească un job în Iași nu știu limba română sau engleză, iar acest lucru este un impediment pentru ei. În decursul acestui an, doar 17 ucraineni s-au angajat în Iași, prin intermediul Agenției Județene pentru Ocuparea Locurilor de Muncă (AJOFM). Persoanele care și-au găsit un loc de muncă lucrează în hotelurile și restaurantele din Iași ca ajutor de bucătar, bucătar sau ospătar. De asemenea, ucrainenii s-au angajat și ca femeie de serviciu, analist, operator și coafeză. În total, 3.000 de cetățeni ucraineni și-au găsit de muncă în România.

„Noi am fost parteneri la târgul organizat de curând pentru cetățenii ucraineni. Nu s-a angajat niciun cetățean, chiar dacă angajatorii din HoReCa și comerț au nevoie de oameni. Cetățenii ucraineni nu cunosc limba română sau engleză, de aceea nu pot să comunice, având nevoie de un translator”, susține Adriana Sîrghie, purtător de cuvânt al AJOFM Iași.

Cetățenii ucraineni s-au angajat în Iași cu ajutorul AJOFM Iași

Ucrainenii care doresc să își găsească un loc de muncă în Iași nu au nevoie de aviz de angajare pentru o perioadă de maximum 9 luni. Serviciile şi măsurile sunt în Legea nr. 200/2020 pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România şi a Ordonanţei Guvernului nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România.

Cetățenii ucraineni care decid să rămână la Iași se pot adresa la AJOFM Iași pentru a se înregistra în sistem și, ulterior, vor fi contactați pentru medierea muncii prin care se realizează punerea în legătură a angajatorilor cu persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă.

Aproape de 1.000 de posturi vacante la Iași

La târgul organizat la Iași pentru cetățenii din Ucraina care sunt în căutarea unui loc de muncă nu s-a angajat nimeni. Reporterii BZI au stat de vorbă atunci cu un medic ucrainean care voia să se angajeze în Iași. AJOFM Iași a publicat o listă cu 998 de posturi vacante în această perioadă. Din numărul total, 337 sunt destinate persoanelor care doresc să activeze în domeniul serviciilor. În confecții sunt vacante 63 de locuri de muncă, timp în care în domeniul construcțiilor sunt nu mai puțin de 440. Mari șanse de angajare au și persoanele care își doresc să-și găsească un loc de muncă în industrie, unde sunt vacante 143 de posturi.

Totodată, în domeniul sănătății și al asistenței sociale sunt 15. Ucrainenii care vor să se angajeze în Iași pot cere informații de la AJOFM.

Comentarii
  • Si voi nebuni. Astia umbla cu Tesla si Mercedes prin oras, le plateste UE cazarea pe la International si Moldova si diurna lunara si voi vreti sa se angajeze pe 19 milioane :))

  • Dar mă întreb dacă știți ce însemna să ai angajat un ucrainean))))?pai sunt mai răi decât rușii impertinenți și nesimțiți.

  • Eu n-am angajati ucraineni. Dar cine se poate lauda ca are? Insa o buna idee despre ei poti sa-ti faci vazandu-i cum se comporta in trafic si in supermarket.

  • in Ucraina salariul minim era 200 euro. Ce nu le convine? Sa plece acasa ca le da Zelinski bani acest clovn care are averi uriase si a distrus Ucraina si pe noi toti dar bine ca pe el îl finanteaza oligarhii ucrainieni , bine ca are vila in strainatate si altele. Ucrainienii sunt prosti , nu vad ca Zelinski e vinovat de razboi, zelinski are averi uriase nu l interesează de morti de Ucraina distrusa

Adauga un comentariu