Economic Local

Povestea unui medic din Ucraina care își caută un loc de muncă în Iași. Din luna martie nu a mai câștigat niciun ban. „Este o situație complicată și vreau să mă angajez”

Publicat: 09 sept. 2022
_____ Vizualizări 7 Comentarii
Povestea unui medic din Ucraina care își caută un loc de muncă în Iași. Din luna martie nu a mai câștigat niciun ban. Este o situație complicată și vreau să mă angajez
Tatiana, medic ucrainean, își caută un loc de muncă în Iași

Tatiana a muncit ca medic pe ambulanță în Ucraina, iar după ce a izbucnit războiul a venit la Iași, unde își caută un loc de muncă. Spune că bariera lingvistică este un impediment

Tatiana, o refugiată din Ucraina care a fost medic pe ambulanță în Odessa, își caută un loc de muncă la Iași. În vârstă de 48 de ani, femeia povestește că nu a mai muncit din luna martie 2022, când a venit în Iași. Reporterii BZI au stat de vorbă cu ea la târgul de locuri de muncă pentru ucraineni. Femeia spune că a fost foarte grea pentru ea toată această perioadă și speră să se angajeze tot în domeniul medical, dar, dacă își găsește un loc de muncă decent, se va angaja.

„În luna martie am ajuns în Iași și în această perioadă nu am lucrat. Este o situație complicată și vreau să mă angajez. Am avut o legătură cu o persoană de la ONU care mi-a promis că o să angajeze medici. Dar nu s-a întâmplat nimic până acum. Am venit la târg să îmi caut un loc de muncă, dacă s-ar putea să fie tot în acest domeniu. A fost foarte greu pentru mine să plec din Odessa și să vin aici, în special bariera lingvistică este un impediment, este una complicată și îmi creează dificultăți. Știu limba rusă și puțin limba engleză, iar acum încerc să învăț limba română. Stau în România până se va termina războiul și apoi plec înapoi în Ucraina”, spune Tatiana, medic ucrainean.

Tatiana, medic din Ucraina, își caută un loc de muncă în Iași

Faptul că refugiații ucraineni nu știu limba română sau engleză reprezintă un impediment pentru cei care vor să se angajeze în România. Potrivit lui Ruslan, reprezentant al Asociației „Salvați Copiii” Iași, unii refugiați din Ucraina s-au confruntat cu această problemă.

„Asistăm refugiații din Ucraina care au ajuns în România. Încercăm să-i ajutăm cu suport material, produse igienice. Avem suport psihologic, juridic, și în momentele de integrare încercăm să-i susținem în procesul acesta, să își identifice un loc de muncă, de trai. Bariera lingvistică rămâne cea mai mare problemă, oamenii sunt deschiși și încearcă să comunice. E foarte greu să identifice un job pe măsura calificării lor și atunci se cam blochează în prima etapă de discuție cu angajatorii. Momentan, e foarte mare nevoie de medici de familie. Noi acordăm și asistență pentru găsirea unui medic de familie și am observat că e nevoie de medici de familie, aici, în Iași. Nu poți să mergi permanent la un medic cu un interpret sau traducător și atunci vor să învețe cât mai repede ca să se descurce aici”, spune Ruslan, reprezentant al Asociației „Salvați Copiii”.

Cetățenii ucraineni se pot angaja în Iași fără aviz.

Sute de refugiați ucraineni își caută un loc de muncă

La târgul derulat ieri, 8 septembrie 2022, la Iași, au venit peste 200 de refugiați ucraineni care au depus CV-uri sau au cerut informații despre cum se pot angaja.

„Au fost 10 operatori economici cu oferte de muncă ce se pliază pe ocupațiile ce le pot profesa persoanele din Ucraina la noi, în România. Cei 10 agenți economici activează în diverse domenii de activitate, de la comerț la HoReCa (cameristă, bucătar, persoane care se ocupe de ambalarea produselor), dar și locuri de muncă pentru persoanele cu studii superioare, în special persoane care să activeze în domeniul IT. La eveniment au fost translatori care au asigurat traducerea, iar personalul interacționează atât cu angajatorul, cât și cu persoana din Ucraina. Refugiații ucraineni conversează în limba engleză și se pot integra, dacă sunt interesați să ia parte la cursuri de limba română”, susține Adriana Sârghie, purtător de cuvânt al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași.

Reporterii BZI au prezentat, în edițiile anterioare, și povestea Mariei, coafeza care vrea să se angajeze în Iași.

Rămâne de văzut dacă Tatiana, medicul ucrainean stabilit la Iași, își va găsi un loc de muncă.

Comentarii
  • De ce romanii sunt obligati sa invete limba tarii unde doresc sa se angajeze? Alfel nu au nici o sansa…sau macar engleza sa o stie. Ucrainienii vor tot mura in gura… Una din doua, ori romana ori engleza. Punct.

  • Ce era daca Zelenschi acorda autonomie Donbasului si nu interzicea limba rusa? Nu mai era razboi si oamenii astia si-ar fi vazut linistiti de viata lor.

  • Acest război e războiul lui Zelinski mult iubit de ucrainieni. Zelinski trebuia sa rezolve in mod diplomatic problema teritoriilor ruse din Ucraina DAR ZEliNSKI a vrut război. Normal ca Rusia nu vrea teritoriile sale ruse din Ucraina sa traca in Uniunea Europeana si Rusii din Donbas nu vor in Europa. Zelinski trebuia sa acorde autonomie statala si sa treacă Ucraina in Europa fără teritoriile ruse.Dar prostul a crezut ca face o piesa de teatru care se cheamă RAZBOi. Este războiul lui Zelinski ia mai duca- se ca ne- am saturat de atata nenorocire.

Adauga un comentariu