Actualitate

Nicolae Ciucă, prim-ministrul României: „Nu cred că trebuie să abandonăm ideea certificatului verde” – VIDEO

Publicat: 30 dec. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Nicolae Ciucă prim-ministrul României Nu cred că trebuie să abandonăm ideea certificatului verde - VIDEO
Marcel Ciolacu spune că nu crede în certificatul verde ca un singur instrument și nu crede că neapărat trebuie să pună presiune pe români să se vaccineze

Premierul Nicolae Ciucă a declarat joi, la TVR 1, că în coaliție nu trebuie „abandonată” ideea introducerii certificatului verde, dar că măsurile trebuie luate în funcție de situația epidemiologică.

„Am căutat ca măsurile să fie în acord cu incidenta de infectare, astfel încât măsurile să ne ajute în partea de prevenţie. Au fost multe discuţii şi dezbateri, analize cu specialişti de la Ministerul Sănătăţii, am discutat cu asociaţiile profesionale. Am căutat să identificăm şi să coordonăm tot ce înseamnă măsura astfel încât să putem să întâmpinăm valul 5 cu un pachet de măsuri pentru a putea să reuşim să aplicăm ce am învăţat din celelalte valuri cu care ne-am confruntat şi să folosim ce a apărut nou în cei aproape doi ani de pandemie”, a zis premierul.

Întrebat dacă s-a renunțat la ideea certificatului verde, Ciucă a răspuns: „Nu cred că trebuie să abandonăm nimic. Fiecare soluţie trebuie să existe pe masă şi în funcţie de cum evoluează situaţia vom lua deciziile la momentul respectiv. Am căutat să înţeleg rolul certificatului Covid-19. Certificatul ajuta în sensul în care realizează o spaţiere, adică nu crează acea presiune foarte mare într-un interval foarte mic de timp asupra secţiilor ATI şi UPU din spitale.

Premierul Nicolae Ciucă i-a îndemnat joi seară pe români, într-un interviu la TVR 1, să se vaccineze, șeful Guvernul oferind exemplul Marii Britanii și Franței, unde se înregistrează recorduri de infecții dar puține decese și internări pentru că majoritatea populației s-a vaccinat.

„Ce ne ajuta foarte mult este testarea. Marea Britanie ieri au avut 187.000 de cazuri şi 103 morţi. Noi am avut peste 500 de morţi la 19.000 de cazuri. Cel mai mare procent, 90% dintre cei care au murit, erau nevaccinaţi. Cred că este suficient să înţelegem că datele furnizate de medici, specialişti, trebuie luate în considerare. Nu este suficient efortul pe care îl fac medicii şi specialiştii, este nevoie ca fiecare dintre noi să facem un efort. Vaccinul, din ce am înţeles, nu sunt specialist, dar asta gândesc ca om, nu ne protejează să nu ne infectam, ci să nu facem forme grave. Franţa au peste 100.000 de infectări dar nu au pacienţi în spitale. Cred că nu este foarte greu de înţeles acest exemplu”, a declarat Ciucă.

Adauga un comentariu