International

Nicolas Sarkozy a stârnit reacții acide după ce a pronunțat cuvântul ”maimuță”. Acum, fostul președinte al Franței este acuzat de rasism

Publicat: 11 sept. 2020
Nicolas Sarkozy a stârnit reacții acide după ce a pronunțat cuvântul ”maimuță”. Acum, fostul președinte al Franței este acuzat de rasism
Nicolas Sarkozy a stârnit reacții acide după ce a pronunțat cuvântul ”maimuță”. Acum, fostul președinte al Franței este acuzat de rasism

Nicolas Sarkozy a stârnit reacții acide după ce a pronunțat cuvântul ”maimuță”. Acum, fostul președinte al Franței este acuzat de rasism. Joi seară, 10 septembrie 2020, în cadrul unei emisiuni televizate, fostul președinte al Franței a vorbit despre cartea ”Zece negri mititei”, scrisă de Agatha Christie, recent fiind redenumită ”Erau 10”. Nicolas Sarkozy a utilizat termenul ”maimuță”, referindu-se la elitele „care nu ascultă pe nimeni” și care dictează ce cuvinte putem folosi. Acest comentariu a provocat reacții acide pe rețelele de socializare.

Nicolas Sarkozy a stârnit reacții acide după ce a pronunțat cuvântul ”maimuță”

Sarkozy a amintit romanul Aghatei Christie și a creat o paralelă cu „elitele care strâmbă din nas”. Acesta și-a arătat indignarea cu privire la dimensiunea rasistă a vechiului titlu ”Zece negri mititei”, având întrebarea dacă avem „dreptul de a spune maimuţă”.

„Această voinţă a elitelor, care strâmbă din nas… Care sunt ca maimuţele, care nu ascultă pe nimeni. Avem dreptul să spunem maimuţă? Pentru că (râde)… Nu mai avem dreptul să spunem… Cum se spune acum „Zece soldaţi” aşa e? Societatea progresează”, a spus Nicolas Sarkozy în timpul emisiunii, înainte de a întreba: „Ştiti cartea? Agatha Christie, ei bine, nu mai avem dreptul acum. Nu mai putem să spunem „maimuţă” fără a insulta pe cineva”, a continuat el, potrivit Mediafax.

După această remarcă, fostul președinte al Franței a fost nevoit să suporte o serie de reacții, din partea telespectorilor, care au denunţat faptul că Sarkozy a asociat maimuţele cu negrii.

„Deci, Nicolas, cum să-ţi spun, cuvântul pe care îl cauţi nu este „maimuţă”, ci „negru ”… Pe de altă parte, faptul că ai făcut legătura cântăreşte o tonă!!!!”, a scris o internaută.

De asemenea, europarlamentarul Yannick Jadot a menționnat pe Twitter: „Nicolas Sarkozy în mijlocul unui naufragiu rasist”.

Cine este Nicolas Sarkozy

Nicolas Paul Stéphane Sárközy Nagy Bócsai, în franceză de Nagy Bócsa, cunoscut ca Nicolas Sarkozy, (n. 28 ianuarie 1955, Paris) este un politician francez, fost președinte al Franței și coprinț al Andorrei din 16 mai 2007 până la 15 mai 2012.

Sarkozy a fost anterior de două ori ministru de interne al Franței, din 2002 până în 2004 în cabinetul Raffarin, și din 2005 până la 27 martie 2007 în cabinetul de Villepin. Din 28 noiembrie 2004 este președintele partidului neogaullist (de orientare conservatoare) UMP, formațiunea succesoare a partidului RPR, înființat în 1974 de Jacques Chirac.

Explozie de cazuri COVID-19 în Franța! Au fost raportate aproximativ 10.000 de cazuri noi de infectare

Joi seară, 10 septembrie 2020, Ministerul Sănătăţii din Franţa a raportat aproximativ 10.000 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2, mai precis 9.843. Aceasta reprezintă cea mai mare creștere înregistrată într-un interval de 24 de ore de la începutul epidemiei.

Această creștere record a depășit numărul de cazuri de la sfârşitul lunii martie, care a fost de circa 7.500 de cazuri noi de îmbolnăvire. Trebuie subliniat faptul că atunci se realizase un număr mai mic de teste.

După ce Consiliul ştiinţific care consiliază Guvernul i-a cerut acestuia să acţioneze, urmează să se ia vineri noi măsuri de limitare a răspândirii noului coronavirus.

După acest număr record de cazuri, medicii se tem că vor ajunge iarăși în situația din martie, când secţiile de terapie intensivă au fost copleșite de pacienți.

Adauga un comentariu