Editorial

Nicușor Dan se pregătește de o sancțiune UE

Publicat: 02 apr. 2021
Sorin Rosca Stanescu
Sorin Rosca Stanescu
Împotriva României, respectiv a Primăriei Generale a Capitalei, a fost instituită de către Uniunea Europeană procedura de infrigement. Motivul este gradul ridicat de poluare. Iar odată cu venirea sezonului cald, poluarea crește. Din acest motiv, Nicușor Dan, primarul general al Capitalei ar trebui să se fi lansat deja într-o cursă contra cronometru. Care este cea mai importantă sursă de poluare în Capitală? Ce se poate face? Și ce face Nicușor Dan?

Într-o ordine inversă, la întrebarea ce face Nicușor Dan, răspunsul scurt este că nu face nimic. Cea mai importantă sursă de poluare o constituie transportul urban de călători. Sutele de autobuze relativ uzate, care alcătuiesc flota de transport urban. Ele sunt marca Mercedes Citaro Euro 3 și Euro 4 diesel. La prima vedere, o soluție este pur și simplu înlocuirea acestora cu autobuze electrice. Autobuzele electrice presupun însă, dincolo de costul lor ridicat, o întreagă rețea indispensabilă reîncărcării bateriilor. În plus, energia electrică utilizată generază la rândul ei poluare, atunci când este produsă. Din acest motiv, Societatea de Transport București (STB) a pregătit în ultimii doi ani un alt proiect. Trecerea celor 500 de autobuze pe gaz natural comprimat (GNC) ecologic și modernizarea cu costuri scăzute a acestora, pentru a le garanta o durată de expoatare de opt ani. Noul combustibil este gazul ecologic. După cum se știe, gazul natural este nepoluant. Și mult mai ieftin decât combustibilul diesel sau energia electrică.

La capătul a doi ani de eforturi, noul autobuz a trecut toate testele și a fost omologat. Încă de la începutul mandatului lui Nicușor Dan, proiectul modernizării flotei de 500 de autobuze de care beneficiază transportul urban din București ar fi putut să fie demarat. Dar, dintr-un motiv greu de înțeles, nu s-a mai întâmplat nimic. Nicușor Dan doarme, așteptând senin sancționarea Capitalei de către Uniunea Europeană. În loc ca fondurile și așa insuficente ale Primăriiei Generale să fie destinate modernizării flotei de transport urban, banii se vor duce pur și simplu în trezoreria UE. Din punctul de vedere al bucureștenilor, ei vor fi aruncați pe fereastră. Somn ușor!
Adauga un comentariu