Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Nivelurile ridicate de insulină în timpul copilăriei, risc pentru probleme de sănătate mintală la vârsta adultă
Nivelurile ridicate de insulină în timpul copilăriei, risc pentru probleme de sănătate mintală la vârsta adultă

Nivelurile ridicate de insulină în timpul copilăriei, risc pentru probleme de sănătate mintală la vârsta adultă

13 ian. 2021, 21:48,
în Sanatate

Cercetătorii au arătat că legătura dintre bolile fizice și cele mentale este mai strânsă decât se credea anterior. Anumite modificări ale sănătății fizice, care sunt detectabile în copilărie, sunt legate de dezvoltarea bolilor mintale la vârsta adultă. Nivelurile ridicate de insulină în timpul copilăriei cresc riscul de probleme de sănătate mintală la vârsta adultă.

Cercetătorii de la Universitatea din Cambridge au folosit un eșantion de peste 10.000 de persoane pentru a studia modul în care nivelurile de insulină și indicele de masă corporală (IMC) din copilărie pot fi legate de depresie și psihoză la vârsta adultă tânără.

Nivelurile ridicate de insulină în timpul copilăriei, risc pentru probleme de sănătate mintală la vârsta adultă

Acestia au descoperit că nivelurile persistente de insulină din mijlocul copilăriei au fost legate de o șansă mai mare de a dezvolta psihoză la vârsta adultă. În plus, au descoperit că o creștere a IMC în jurul apariției pubertății a fost legată de o șansă mai mare de a dezvolta depresie la vârsta adultă, în special la fete. Rezultatele au fost consistente după ajustarea pentru o serie de alți factori posibili, noteaza Medical Xpress.

Constatările, raportate în revista JAMA Psychiatry, sugerează că semnele timpurii ale dezvoltării problemelor de sănătate fizică ar putea fi prezente cu mult înainte de apariția simptomelor psihozei sau depresiei și arată că legătura dintre bolile fizice și cele mentale este mai complexă decât se credea anterior.

Cu toate acestea, cercetătorii avertizează că acești factori de risc se numără printre mulți, atât genetici, cât și de mediu, și că rezultatele lor nu sugerează că s-ar putea prezice probabilitatea de a dezvolta tulburări mentale pentru adulți numai din aceste măsuri de sănătate fizică.

Evaluări fizice solide ale tinerilor

Cercetătorii recomandă ca profesioniștii din domeniul sănătății să efectueze evaluări fizice solide ale tinerilor care prezintă simptome de psihoză sau depresie, astfel încât semnele timpurii ale bolilor fizice să poată fi diagnosticate și tratate devreme. S-a stabilit că persoanele cu depresie și psihoză pot avea o speranță de viață cu până la 20 de ani mai mică decât populația generală, mai ales pentru că problemele de sănătate fizică precum diabetul și obezitatea sunt mai frecvente la adulții cu aceste tulburări mentale.

În timp ce psihozele și depresia la vârsta adultă sunt deja cunoscute a fi asociate cu rate semnificativ mai mari de diabet și obezitate decât populația generală, aceste legături sunt adesea atribuite simptomelor tulburării mintale în sine.

„Presupunerea generală din trecut a fost că unele persoane cu psihoză și depresie ar putea fi mai susceptibile de a avea o dietă proastă și niveluri mai scăzute de exerciții fizice, astfel încât orice probleme adverse de sănătate fizică sunt rezultatul tulburării mintale sau al tratamentului. Problemele de sănătate fizică detectabile in copilărie ar putea fi factori de risc pentru psihozele și depresia adulților”, a spus primul autor dr. Benjamin Perry de la Departamentul de Psihiatrie din Cambridge.

Perturbarea nivelului de insulină poate fi detectată în copilărie

Cercetatorii au constatat că perturbarea nivelului de insulină poate fi detectată în copilărie, cu mult înainte de debutul psihozei, sugerând că unele persoane cu psihoză pot avea o susceptibilitate inerentă la dezvoltarea diabetului.

Acestia au folosit o metodă statistică pentru a grupa indivizii pe baza unor traiectorii similare de schimbare a nivelurilor de insulină și a IMC de la vârsta de unu până la 24 de ani și au examinat modul în care diferitele grupuri erau legate de riscurile de depresie și psihoză la vârsta adultă. Aproximativ 75% dintre participanții la studiu au avut niveluri normale de insulină, între 15% și 18% au avut niveluri de insulină care au crescut treptat pe parcursul adolescenței și aproximativ 3% au avut niveluri relativ ridicate de insulină. Acest al treilea grup a avut șanse mai mari de a dezvolta psihoză la vârsta adultă, comparativ cu grupul mediu.

IMC persistent ridicat în copilărie și adolescență

Cercetătorii nu au descoperit că grupul care avea un IMC persistent ridicat în copilărie și adolescență avea un risc semnificativ crescut de depresie la vârsta adultă și, în schimb, sugerează că rezultatele lor înseamnă că anumiți factori din jurul vârstei pubertății care ar putea determina creșterea IMC ar putea fi factori de risc importanți pentru depresie la vârsta adultă. Ei nu au putut determina în studiul lor care ar putea fi acești factori, iar viitoarele cercetări vor fi necesare pentru a le găsi. Acești factori ar putea fi ținte importante pentru a reduce riscul de depresie la vârsta adultă.

„Aceste constatări sunt un memento important că tuturor tinerilor care se confruntă cu probleme de sănătate mintală ar trebui să li se ofere o evaluare completă și cuprinzătoare a sănătății lor fizice în tandem cu sănătatea lor mentală. Intervenția timpurie este cea mai bună modalitate de a reduce decalajul de mortalitate cu care se confruntă, cu tristețe, persoanele cu tulburări mentale precum depresia și psihozele. Următorul pas va fi să aflăm exact de ce nivelurile persistente de insulină din copilărie cresc riscul de psihoză la vârsta adultă și de ce creșterea IMC în jurul vârstei pubertății crește riscul de depresie la vârsta adultă. Acest lucru ar putea deschide drumul către măsuri preventive mai bune și potențialul pentru noi obiective de tratament”, a spus Perry.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`