Prima pagină » Local » Noapte de gardă plină de intoxicații la spitalele din Iași! De mult nu a mai fost un an atât de bogat în ceea ce privește producția de ciuperci sălbatice, dar asta nu este o bucurie!
Noapte de gardă plină de intoxicații la spitalele din Iași! De mult nu a mai fost un an atât de bogat în ceea ce privește producția de ciuperci sălbatice, dar asta nu este o bucurie!

Noapte de gardă plină de intoxicații la spitalele din Iași! De mult nu a mai fost un an atât de bogat în ceea ce privește producția de ciuperci sălbatice, dar asta nu este o bucurie!

26 oct. 2020, 02:00,
Bianca Ciubotariu în Local

Sezonul intoxicațiilor cu ciuperci a făcut primele victime la Iași! Mai multe persoane s-au prezentat la spital după ce au început să aibă grețuri, vărsături și stări de amețeală. Medicii avertizează ieșenii că neprezentarea la timp la spital poate fi fatală și recomandă ieșenilor să evite consumul ciupercilor neautorizate

Mai mulți ieșeni, printre care și copii, au fost transportați de urgență la spital după ce au consumat ciuperci culese din pădure. Deși nu multe persoane fac diferența dintre ciupercile comestibile și cele toxice, se aruncă să le culeagă. Pe paturile de spital au început să ajungă din ce în ce mai multe persoane cărora li se face rău la scurt timp după ce consumă mâncărurile preparate cu ciupercile culese din pădure. Medicii spun că printre cele mai frecvente simptome ale intoxicației cu ciuperci se întâlnesc grețurile, vărsăturile, starea de astenie, vertij, dar și transpirație. Pe cei care nu se prezintă în timp util la spital îi poate costa viața. Din fericire, debutul sezonului intoxicațiilor cu ciuperci nu a înregistat până acum niciun deces.

Dr. Lucian Cernahoschi: „Orice întârziere a prezentării la spital vine la pachet cu o serie de riscuri majore”

În ultimele zile, la Unitatea de Primiri Urgențe de la Spitalul „Sf. Maria” din Iași s-au prezentat 5 copii cu intoxicație cu ciuperci. Aceștia, împreună cu părinții, au consumat acest tip de aliment cules din pădure. Medicii au fost nevoiți să le facă spălături stomacale și să-i interneze în spital pentru a le salva viața.

„Am înregistrat primele cazuri de intoxicație cu ciuperci în rândul copiilor. Părinții trebuie să știe că dacă ajung cu micuții la spital până în două ore de la consumarea acestui produs, se pot face spălături, copilul se ține sub tratament și poate fi salvat. Orice întârziere vine la pachet cu o serie de riscuri majore. Aceste cazuri necesită prezentare rapidă la spital. Pacientul primește medicamente simptomatice, se depurează toxicul prin spălături gastrice și se internează în secția de Toxicologie. Evitați consumul ciupercilor culese din păduri sau din mijlocul drumului. Consumați-le doar pe acelea care sunt avizate fitosanitar”, spune dr. Lucian Cernahoschi, purtător de cuvânt la Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iași.

Întrega familie a ajuns la UPU de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași după ce a consumat ciuperci necomestibile, culese din pădure

Și la Unitatea de Primiri Urgențe de la Spitalul „Sf. Spiridon” s-au prezentat primele cazuri de intoxicație cu ciuperci. Mama, tatăl și fiul au fost transportați de urgență la spital după ce au consumat ciuperci culese din pădure. Medicii spun că viața lor a fost salvată pentru că s-au prezentat la timp la medic.

„Au apărut primele cazuri de intoxicație cu ciuperci. Am avut 3 persoane din aceeași familie, care au ajuns în UPU cu simptome specifice intoxicației cu ciuperci. Din fericire, aceștia au putu fi salvați cu medicamentație specifică și spălături stomacale. Doar unul dintre ei a suferit o formă mai gravă a intoxicației cu ciuperci și a avut nevoie de internare. Recomandăm ieșenilor să consume ciuperci doar din surse sigure. Totodată, nu orice tip de disconfort abdominal poate fi asociat cu intoxicația cu ciuperci. Prezentarea la o unitate medicală trebuie să fie făcută doar dacă apar simptome specifice: grețuri, vărsaturi și stare de astenie”, a precizat prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU SMURD Iași.

Trucurile din bătrâni, anulate de specialiști. Medicii spun că usturoiul, ceapa și lingura de argint nu te ajută să depistezi ciupercile toxice

Medicii recomandă ieșenilor să nu mai aibă încredere în „trucurile băbești” de depistare a toxicității ciupercilor. Pe vremuri, oamenii utilizau tot felul de trucuri învățate din tată-n fiu pentru a depista dacă ciupercile sunt sau nu comestibile. De cele mai multe ori, aceste obișnuințe au atras intoxicația cu ciuperci.

„Sunt încă foarte mulți «cunoscători» care încearcă să «identifice» ciupercile otrăvitoare prin tot soiul de «trucuri». Aceștia introduc un ban sau lingurițe de argint, usturoi sau ceapă în vasul în care prepară ciupercile pentru a vedea dacă acestea sunt sau nu toxice. Eventualele modificări de culoare ale acestora sunt datorate unei enzime ce poate da aceeași reacție la orice ciupercă. Deci nu vă bazați pe ceea ce ați mai auzit din bătrâni. Gravitatea intoxicației depinde de specia de ciupercă și reacția individuală la această toxicitate. Copiii și pacienții cu patologie asociată hepato-renală au o susceptibilitate crescută și dezvoltă rapid o simptomatologie zgomotoasă. La acești pacienți, adesea formele clinice sunt grave, cu evoluție spre comă hepatică, iar de multe ori sfârșitul poate fi letal”, spune dr. Tudor Ciuhodaru, medic urgentist la Spitalul de Neurochirurgie din Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`