Cea de-a XXI-a ediție a Nopții Europene a Muzeelor a început astăzi, 17 mai, la Iași, cu o ofertă culturală bogată și diversificată. Pasionații de artă, istorie și tradiție au ocazia să descopere, pe tot parcursul serii, și în cursul zilei de mâine, unele dintre cele mai importante instituții culturale din oraș, unele fiind deja deschise publicului, altele urmând să-și întâmpine vizitatorii începând cu ora 18:00.
Ce puteți vizita chiar acum
La Palatul Culturii, până la ora 23:00, în baza unui bilet achiziționat în valoare de 20 lei/persoană se pot admira următoarele: Sala Voievozilor, Sala „Henri Coandă”, Holul de Onoare, Monoxila Moldovei – cea mai mare ambarcațiune de acest tip descoperită în Moldova istorică, expoziția „World Unseen” din cadrul Muzeului Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”.
Pe esplanada Palatului Culturii, până la ora 22:00, poate fi vizitat Târgul Meșterilor Populari, organizat de Muzeul Etnografic al Moldovei.
Muzeul Mitropolitan din Iași este deschis publicului până la ora 21:00 și găzduiește expoziția „Lut. The Garden Belonging”, un proiect artistic ce reinterpretează simboluri spirituale în cheie contemporană.
Palatul Braunstein rămâne deschis până la ora 1:00, având patru expoziții de istorie și patrimoniu: Mărturii din două capitale medievale ale Moldovei, Familii boierești din Moldova. Sturdzeștii, Școala românească din Moldova în perioada modernă şi expoziția Între lumi.
De la ora 18:00 – tur cultural extins până după miezul nopții
Muzeul Municipal „Regina Maria” din Iași își așteaptă vizitatorii între orele 18:00 și 1:00. Publicul poate explora expoziția permanentă dedicată istoriei orașului, dar și expoziția „Mărturii ale artei Japoneze din perioadele Edo și Meiji”. Atmosfera va fi completată de concertul „Parfum de mai”, susținut de elevii Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă”, coordonați de prof. Carmen Zaharia-Danicov.
Galeriile de Artă „Dan Hatmanu” (Str. Anastasie Panu 21) pot fi vizitate în intervalul 18:00 – 24:00, cu expoziția „Salonul de portret”, dedicată figurii umane în arta plastică.
Galeriile „Dumitru I. Grumăzescu” (Str. Alexandru Lăpușneanu 24) oferă vizitatorilor expoziția „Icoane din inimi neprihănite”, coordonată de părintele Dan Damaschin. Tot aici va rula și proiecția „Tramvaiul Ieșean. Memorat”, o incursiune vizuală în istoria transportului public ieșean, în colaborare cu Asociația Tramclub Iași.
Ateneul Național din Iași intră și el în ritm de Noaptea Muzeelor de la ora 18:00 până la miezul nopții. Programul include: Expoziție de costume și recuzită, Paradă de costume de epocă, Lecție deschisă de șah, Dansuri tradiționale în cadrul unei lecții de dans multicultural, Proiecția vlogului „Oameni de poveste”, Concertul „Pink Floyd at Pompeii” (cu bilet), Spectacolul de teatru „Take, Ianke și Cadîr” și Muzică live în foaier și observații astronomice pe terasa Ateneului, alături de Clubul Lunaticilor și AstroClub Iași.