Prima pagină » Economic Local » Noi cazuri de pestă porcină africană, la mistreții din pădurile din Iași. DSVSA și Direcția Silvică au intensificat măsurile de prevenire a răspândirii virusului
Noi cazuri de pestă porcină africană, la mistreții din pădurile din Iași. DSVSA și Direcția Silvică au intensificat măsurile de prevenire a răspândirii virusului

Noi cazuri de pestă porcină africană, la mistreții din pădurile din Iași. DSVSA și Direcția Silvică au intensificat măsurile de prevenire a răspândirii virusului

20 mai 2023, 02:00, 1 ,
Raluca COSTIN în Economic Local

Noi cazuri de pestă porcină africană la mistreți au apărut în Iași, în ultima săptămână. Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași și Direcția Silvică au intensificat măsurile de prevenire a răspândirii virusului

A crescut numărul cazurilor de pestă porcină africană, în ultima săptămână fiind înregistrate 339. Specialiștii din Iași au luat măsuri pentru ca aceasta să nu se răspândească, iar pădurarii verifică fondurile cinegetice din județ. Efectivele de porci mistreți s-au redus drastic în ultimii 4 ani, după ce pesta porcină africană a distrus populația de mistreți.

Pentru că aceste cazuri de PPA la mistreți se sting după cel puțin 2 ani de la apariție, situația este și mai gravă, astfel că specialiștii iau toate măsurile pentru stoparea răspândirii virusului. Printre măsurile pentru combaterea răspândirii pestei porcine ce au fost dispuse de specialiștii din Iași se regăsește efectuarea inspecțiilor și a patrulărilor zilnice de către gestionarii fondurilor cinegetice, pentru depistarea de porci mistreți morți sau bolnavi.

Medicii veterinari din județ vor fi anunțați despre cazuri, iar recoltarea probelor de la animalele împușcate sau moarte se va face de către medicul veterinar oficial sau de către personalul tehnic instruit al gestionarilor fondurilor cinegetice, în condiții de biosecuritate severă.

Au apărut noi cazuri de pestă porcină africană la mistreții din Iași

În gospodăriile din Iași nu mai sunt probleme cu pesta porcină africană, după ce specialiștii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) au închis toate focarele. Aceștia sunt imediat notificați dacă există probleme în județ.

„Noi nu avem niciun focar de pestă porcină în gospodării și sperăm să nu mai apară. Noi discutăm mereu cu medicii veterinari din comunele din județ, cu specialiștii în silvicultură, care verifică pădurile din Iași. Din păcate, virusul acesta se transmite foarte ușor, iar localnicii trebuie să fie foarte atenți și să respecte măsurile de biosecuritate”, susține Gabriel Ciobanu, director al DSVSA Iași.

La Iași s-au sacrificat 23.000 de porci

Peste 23.000 de porci au fost sacrificați anul trecut după ce a izbucnit un focar de pestă porcină la fermele italianului Fillipo Latini, din comunele Belcești și Coarnele Caprei. Exploatația italianului din comuna Belcești, cu 19.983 de capete de porcine, a fost confirmată cu virusul PPA în data de 25 octombrie 2022, prin buletinul de analiză cu rezultat pozitiv pentru identificarea genomului virusului PPA, emis de Laboratorul Național de Referință pentru PPA din cadrul Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală.

Joi, 18 mai 2023, două noi focare de pestă porcină africană au fost descoperite la ferma Smithfield din Cenei, unde vor fi sacrificate 18.000 de porcine, iar zona va fi de protecție și de supraveghere. Un alt caz a apărut la o gospodărie din localitatea Opătita.

Pentru că noi cazuri de PPA au apărut la porcii mistreți din Iași, DSVSA și Direcția Silvică au intensificat măsurile de prevenire a răspândirii virusului.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`