Local

Noi dezbateri despre Spitalul Regional de Urgență Iași. Când va fi realizat proiectul de 500 de milioane de euro din Moara de Vânt?

Publicat: 20 ian. 2021
Costel Alexe, președintele CJ Iași, la o întâlnire despre Spitalul Regional de Urgență Iași
Spitalul Regional de Urgență Iași din Moara de Vânt va costa circa 500 de milioane de euro

Autoritățile județene au demarat o nouă serie de discuții legate de Spitalul Regional de Urgență din zona Moara de Vânt. Șefii administrației județene au convocat factorii implicați în proiectul unității medicale din municipiu pentru a vedea stadiul documentației

Spitalul Regional de Urgență ce va fi construit în Moara de Vânt a intrat din nou în atenția autorităților județene. Unitatea medicală va fi construită atât din fonduri europene, cât și din fonduri publice guvernamentale. Proiectul unității medicale de la Iași este și cel mai avansat din cele 3 obiective asumate de Guvern, ceea ce a făcut ca șefii administrației locale să ceară lămuriri suplimentare. Astfel, administrația de la Consiliul Județean (CJ) Iași a convocat o întâlnire cu experții de la Ministerul Sănătății pentru a verifica stadiul proiectului.

Discuții despre viitorul Spital Regional de Urgență de la Iași

Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași, a explicat și în ce au constat discuțiile derulate cu cei de la Ministerul Sănătății și de la Banca Europeană de Investiții (BEI).

„Am avut o întâlnire foarte aplicată cu reprezentanți ai Ministerului Sănătății și ai Băncii Europene de Investiții pentru a discuta despre Spitalul Regional de Urgență Iași. Mă bucur să vin astăzi cu un update despre acest proiect, mai ales că, în ultima perioadă, am primit întrebări despre stadiul demersurilor”, a susținut Costel Alexe, președintele CJ Iași.

Unitatea medicală va beneficia de o parte din bani de la BEI. Unitatea medicală a obținut toate avizele pentru ca proiectul să poată fi implementat. Restul banilor fie ar urma să vină de la nivel central, fie să fie obținuți prin Programul de Reziliență.

„La o lună de la semnarea memorandumului cu Banca, prin care se vor contracta 250 de milioane de euro pentru susținerea obiectivului de investiții, am continuat discuțiile cu toți cei implicați în proiect. Fiecare instituție este promotorul acestui proiect așteptat de ani de zile. Există premisele unei colaborări inter-instituționale la nivel național și mai ales local fără precedent. Eforturile noastre se vor coordona pentru a prioritiza implementarea proiectului în orice context”, a mai spus Costel Alexe.

Spital cu 950 de paturi, făcut în municipiul Iași

Conform autorităților, proiectul va fi realizat în aproximativ șapte ani. Împrumutul contractat de la BEI reprezintă circa 59,4 la sută din costul net al proiectului. În proiect se arată că spitalul va avea 850 de paturi, plus 60 de paturi pentru unitatea de primiri urgențe și 40 de paturi pentru internarea de zi.

„Consiliul Județean Iași va fi instituția implicată constant în crearea cadrului de continuare, etapă cu etapă, a întregului proiect, până la finalizarea acestuia. Mă refer aici la acțiuni coordonate pentru asigurarea unei infrastructuri rutiere care să faciliteze accesul la spital, obținerea autorizațiilor și avizelor necesare. De asemenea, este nevoie și de intermedierea discuțiilor cu structurile din teritoriu, precum și identificarea unei strategii de comunicare prin care să poziționăm viitorul Spital Regional de Urgență ca un Pol Regional de Excelență în servicii medicale. Am toată încrederea că, în următorii ani, acest spital, alături de celelalte investiții în obiective din domeniul medical, vor deveni cartea de vizită a județului Iași”, a adăugat șeful CJ Iași.

Comentarii
 • O dezbat, o lălăie, o proiectează, mint, cheltuie bani și o freacă de nustiu cati ani cu spitalul de urgenta, da acolo nu s a dat nici măcar o pană de harleț. La ce clase politice mizerabile avem, cred ca in vre o 50 de ani, poate chiar 100 este posibil sa avem un astfel de spital! Sa vă fie rușine porcilor! Atâta știți: șpăgi, corupție, furturi, devalizare, etc.

 • Atenție ! A apărut delatorul FILIPEANU DUMITRU din Pașcani, băsist pnlist, care a fost cel mai prost manager la Pneumo până în 2016 ! mare prieten cu Dangă și Dabija !

 • Excrocul ăsta face ședințe pe la comsiliu județean excoc să vadă cum mai învîrte de vre-o sponsorizare șpăgară din bani ce vor veni ——pe dr.vicol cînd faci ședințe cu săpunul în mîiă și pampers din tablă

 • Zice-se că tabla primită de dom’ Costel de la combinatul combinagiu a fost o comanda specială, una personalizată ca dimensiune, colţuri, canturi etc., faţă de ce face fabrica în mod curent. Concret, combinatul a livrat un rulou de oţel către o firmă privată,şi aceasta a primit şi executat o comandă concretă, după care a livrat marfa la Iaşi.

  Ca urmare, spuneţi şi voi: în acest caz, e vorba doar de un cadouaş nevinovat, ca şi cum ai lua la piaţă un gogoşar de pe taraba vânzătorului de gogoşari? sau e ca şi cum îi spui ăluia să se ducă la dugheana din colţ să-ţi aducă şi-o sticlă de uischi, să meargă gogoşaru’? Hăă? Deci, vedeţi că treaba-i mai oablă la Galaţi decât ne-o povesteşte dom’ Costel la Iaşi…

 • Auziti, voi astia care va plangeti de Chirica si Alexe, sa nu uitati sa-i votati si in 2024, precum ati facut-o si pana acum. Ei va promit, voi puneti botul si toata treaba este perfecta. Ce mai conteaza o vila in plus (vezi Chirica) sau o tabla in plus (vezi Alexe). Ei doi sunt idolii vostrii, asa ca iubitii in continuare ca atare.

 • Alexe , e gresit , nu CJ a convocat expertii ci comisia de la minister a venit in control . cum iti mai place sa rastalmacesti tu si sa iti arogi merite aiurea , huuoo

 • Altii au furat mult mai mult decat Alexe, foloasele primite de Alexe daca este adevarat sunt nimicuri. Avem un exemplu d-l senator Bodea boschetarul, omul strazilor, cel mai mare hot al Iasului, multe milioane de euro, nulitatea mizerabila

 • Anonim, daca stii ceva da-l in gat ! fa o plingere penala !m a intreb si v a intreb de ce acest spital trebuie construit in Moara de Vint ? cine are interese imobiliare in zona ? salvarile trebuie sa strabata tot Iasiul sa ajunga acolo, basca ca nici drumuri si infrastructura nu sunt (apa, energie electrica.,gaz metan, canalizare) bai sunteti nebuni ? sau faceti jocurile unor afaceristi ?

 • Costele, spagarule. Vezi ca esti pe net in top. Numai Alexe….acusi te vad cu bratari, hai cu argintul pe manute si Ralucuta la Sculeni la rench, are de sapat gradina!!!

Adauga un comentariu