Prima pagină » Local » Veste importantă! Spitalul Regional de Urgenţă Iaşi a primit aviz favorabil de la Comisia Europeană
Veste importantă! Spitalul Regional de Urgenţă Iaşi a primit aviz favorabil de la Comisia Europeană

Veste importantă! Spitalul Regional de Urgenţă Iaşi a primit aviz favorabil de la Comisia Europeană

18 mart. 2020, 09:54,
în Local

Politica de coeziune a Uniunii Europene investește peste 1,4 miliarde EUR în proiecte ecologice în 7 state membre.

Astăzi, Comisia Europeană a aprobat un pachet de investiții în valoare de peste 1,4 miliarde de euro din fonduri UE în 14 proiecte mari de infrastructură din 7 state membre, respectiv Croația, Cehia, Ungaria, Polonia, Portugalia, România și Spania. Proiectele acoperă mai multe domenii-cheie precum mediu, sănătate, transport și energie pentru o Europă mai inteligentă, cu emisii reduse de carbon. Ele reprezintă o investiție masivă pentru a stimula economia, pentru a proteja mediul și pentru a îmbunătăți calitatea vieții și bunăstarea socială a cetățenilor.

Comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, a declarat:

„În perioadele atât de dificile pentru continentul nostru, este crucial ca politica de coeziune să își joace rolul în sprijinirea economiei în beneficiul cetățenilor noștri. Adopțiunile majore ale proiectului de astăzi arată că finanțarea UE și, în special, politica de coeziune, oferă rezultate concrete, ajutând regiunile și orașele să devină un loc mai sigur, mai curat și mai confortabil pentru oameni și afaceri. Multe dintre proiectele aprobate contribuie, de asemenea, la realizarea obiectivelor acordului ecologic european. Atunci când Comisia Europeană, statele membre și regiunile își unesc forțele, putem realiza multe. ”

”O veste extraordinară a venit ieri din partea Comisiei Europene. Visul a peste 4 milioane de locuitori din cele 6 județe ale Regiunii de Dezvoltare Nord-Est devine realitate. Astăzi a fost aprobat, de către Comisia Europeană, primul proiect de construcţie a Spitalului Regional de Urgenţă Iaşi în regiunea NE.

Lăudabil este faptul că acest proiect a fost aprobat fără clarificări sau alte întreruperi. Acest lucru nu ar fi fost posibil fără aportul celor care s-au implicat în realizarea acestui proiect, în mod special a Ministerului Sănătății și a Primăriei Municipiului Iaşi.”, transmit reprezentanții Comisiei Europene.

Asigurarea accesului la apă curată și asistență medicală mai bună în România

486,6 milioane de euro din Fondul de coeziune vor asigura accesul la apă potabilă îmbunătățită și la tratarea corespunzătoare a apelor uzate pentru peste 400.000 de persoane din sud-vestul României și vor preveni contaminarea apelor subterane din județul Suceava din Nord-Est pentru 220.000 de locuitori.

Apoi, UE va investi 47 de milioane de euro din Fondul european de dezvoltare regională pentru a îmbunătăți calitatea și eficiența serviciilor medicale din regiunea Nord-Estului. Datorită acestei investiții, care vor beneficia de 90.000 de locuitori, pacienții vor primi tratament de înaltă calitate, iar numărul deceselor și dizabilităților pe termen lung va fi redus.

După mai mai mulţi ani de eforturi pentru definirea conceputului şi integrarea în sistemul de sănătate, eforturile comune ale autorităţilor romane şi ale organismelor europene îşi arata roadele. Astăzi a fost aprobat primul proiect de construcţie a unui nou spital regional de urgenţă în regiunea NE. Acesta este primul dintr-o serie de 3 proiecte care se vor finanţe din fonduri europene în decursul perioadei de programare curente şi a celei viitoare.

Noul spital este inovativ atât din perspectiva echipamentelor de înaltă performanta cât şi din perspectiva organizării muncii astfel încât actul medical să fie la standarde de calitate comparabile cu UE. Dacă până în prezent sistemul de sănătate a fost deseori criticat din pricina rămânerii în urma comparativ cu alte ţări membre UE, aceasta investiţie va atrage după sine reformarea profundă a sistemului de sănătate la nivelul tuturor funcţiilor sale şi va crea premizele furnizării serviciilor medicale într-o manieră integrată şi echitabilă în beneficiul pacientului.

Proiectul european a fost pregătit cu sprijin JASPERS şi finanţat dintr-un grant al Băncii Europene pentru Investii primit prin intermediul Advisory Hub.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *