Actualitate

Noi informații importante pentru români! Cine sunt cei care pot cere amânarea plății facturilor la electricitate și gaze

Publicat: 07 nov. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Noi informații importante pentru români Cine sunt cei care pot cere amânarea plății facturilor la electricitate și gaze
Toți cei care vor să aibă parte de beneficiile acordate de Guvern trebuie să se încadreze în anumite cerințe

Vești bune pentru români! De acum înainte, consumatorii vulnerabili, adică persoanele cu venituri mici, care întâmpină probleme în acoperirea costurilor pentru încălzirea locuințelor în sezonul rece, pot cere autorităților amânarea, pe o perioadă de cel mult șase luni, a obligației de plată a facturilor la electricitate sau gaze.

După ce, în octombrie, autoritățile au stabilit, prin OUG 118/2021, aplicarea unui mecanism de compensare a facturilor de electricitate și gaze naturale din perioada noiembrie 2021 – martie 2022, acum, prin Legea 259/2021, apărută vineri, au fost modificate o parte dintre regulile compensării facturilor la curent și gaze.

Una dintre măsurile cuprinse de legea apărută recent, respectiv Legea 259/2021, îi vizează pe clienții casnici ce se încadrează în categoria consumatorilor vulnerabili. Mai exact, aceștia pot suspenda, la cerere, plata facturilor la electricitate și gaze pentru o perioadă cuprinsă între o lună și șase luni.

„Pe perioada de aplicare a dispozițiilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 118/2021 (…), la cererea debitorului, client final din categoria consumatorilor vulnerabili (…), se suspendă obligația de plată a facturilor la energie electrică și gaze naturale, pentru o perioadă cuprinsă între minimum o lună și maximum șase luni, fără costuri suplimentare pentru acesta”, scrie, de fapt, în Legea 259/2021.

După cum stabilește Legea nr. 123/2012 a energiei electrice și a gazelor naturale, consumatorii sau clienții casnici sunt cei care cumpără energie electrică sau gaze naturale pentru propriul consum casnic, excluzând consumul pentru activități comerciale sau profesionale.

Apoi, așa cum apare în Legea 226/2021, consumator vulnerabil este considerată persoana singură sau familia care, din motive de sănătate, vârstă, venituri insuficiente sau izolare față de sursele de energie, necesită măsuri de protecție socială și servicii suplimentare pentru a-și asigura cel puțin nevoile energetice minimale.

În categoria consumatorilor vulnerabili din motive de venit se încadrează toți cei care au un venit mediu net lunar de cel mult 1.386 de lei/persoană, în cazul familiei, și de 2.053 de lei, în cazul persoanei singure, în timp ce în categoria consumatorilor vulnerabili din motive de vârstă se încadrează cei ce au veniturile amintite și, totodată, au împlinit vârsta standard de pensionare (în 2021, aceasta este de 65 de ani pentru bărbați și 61 de ani pentru femei).

Pe de altă parte, în categoria consumatorilor vulnerabili din motive de sănătate se încadrează cei care fie necesită aparate electrice pentru menţinerea în viaţă sau pentru menţinerea stării de sănătate, fie prezintă probleme de sănătate care le împiedică sau restricționează mobilitatea şi/sau deplasarea.

În fine, ultima categorie de consumatori vulnerabili de energie, respectiv cei izolați, include familiile și persoanele singure ale căror locuințe se află în zone izolate sau în așezări informale, care, potrivit Legii 350/2001, reprezintă o “grupare de minimum 3 unități destinate locuirii dezvoltate spontan, ocupate de persoane sau familii care fac parte din grupuri vulnerabile”.

Cele mai importante ajutoare financiare pe care le pot cere consumatorii vulnerabili sunt ajutorul pentru încălzirea locuinței și ajutorul suplimentar pentru consumul de energie.

Adauga un comentariu