Prima pagină » Economic Local » Noi liste cu finanțările AFIR, pentru beneficiarii din Iași, au fost publicate pe site-ul instituției
Noi liste cu finanțările AFIR, pentru beneficiarii din Iași, au fost publicate pe site-ul instituției

Noi liste cu finanțările AFIR, pentru beneficiarii din Iași, au fost publicate pe site-ul instituției

22 mai 2024, 02:00,
Raluca COSTIN, în Economic Local

Noi liste cu finanțările AFIR, pentru beneficiarii din Iași sau din alte județe, au fost publicate pe site-ul instituției. Fermierii investesc în livezi, iar primarii modernizează drumurile din mediul rural

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat mai multe rapoarte de selecție cu beneficiarii din Iași sau din alte județe, care primesc finanțările nerambursabile. Aceste liste sunt pe site-ul AFIR, la secțiunea „rapoarte de selecție”. Astfel, ieșenii investesc fondurile nerambursabile în domeniul pomicol. Unul dintre proiecte este al companiei Fructis Trading SRL, reconversie plantație pomicolă. Valoarea acestuia este de 1,1 milioane de euro, din care 30 la sută din sumă este partea de cofinanțare a beneficiarului. Primăriile din județul Iași vor investi în modernizarea infrastructurii rutiere. Astfel, un proiect este al Primăriei Ciohorăni, „Modernizarea drumurilor de interes agricol”. Valoare acestuia este de un milion de euro, fiind depus în măsura DR 27.

Noi liste cu finanțările AFIR, pentru beneficiarii din Iași, au fost publicate pe site-ul instituției

Primarii din Iași primesc fonduri europene, în valoare de peste 7 milioane de euro, pentru modernizarea drumurilor din mediul rural. Măsurile în cadrul cărora au accesat banii sunt DR 27-Crearea/modernizarea infrastructurii de acces agricole și DR 28-Crearea/modernizarea infrastructurii rutiere de bază din spațiul rural, derulate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Cele mai multe proiecte, inclusiv din Iași, au fost depuse în a doua măsură în 2023. Astfel, din cele 125 de planuri, la nivel național, 6 sunt din Iași.

Primarii pot folosi banii europeni pentru construcția, extinderea, modernizarea drumurilor agricole prin măsura DR 27, dar și pentru construcția, extinderea și modernizarea rețelelor de drumuri de interes local prin măsura DR 28, în care fondurile acordate sunt sută la sută nerambursabile, iar valoarea maximă pentru un proiect este de un milion de euro. Banii intră în conturi până la finalul acestui an.

Primăriile din Iași modernizează iluminatul public stradal

Mai multe primării din județul Iași vor primi peste 15 milioane de lei, bani acordați în programul „Iluminat Public”, derulat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). Suma minimă ce va fi investită este de un milion de lei, iar cea maximă, de 3 milioane de lei, în funcție de numărul de locuitori. Primăriile din Dumești, Prisăcani, Valea Lupului, Ungheni, Bivolari, Plugari, Golăiești, Țuțora, Mogoșești, Gropnița, Lespezi, Gorban vor primi câte un milion de lei pentru modernizarea iluminatului public stradal. În orașul Târgu Frumos, va fi investită suma de 3 milioane de lei. Primarii vor investi fondurile obținute în modernizarea sistemelor prin înlocuirea corpurilor de iluminat ce au un consum ridicat de energie electrică cu cele cu LED.

Banii sunt destinați achiziționării și instalării sistemelor de dimare/telegestiune, care permit reglarea fluxului luminos la nivelul întregului obiectiv de investiții. Pentru acest program, finanțarea se acordă în procent de maximum 90 la sută din cheltuielile eligibile și în limita sumelor ce pot fi acordate pentru fiecare categorie de solicitanți. Noi liste cu finanțările AFIR, pentru beneficiarii din Iași, au fost publicate pe site-ul instituției.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *