Economic Local

Iluminatul public din județul Iași va fi modernizat cu bani din Fondul pentru Mediu. Cea mai mare sumă este alocată orașului Tg. Frumos

Publicat: 10 apr. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Iluminatul public din județul Iași va fi modernizat cu bani din Fondul pentru Mediu. Cea mai mare sumă este alocată orașului Tg. Frumos
Primarii din Iași investesc banii de la Fondul de Mediu în iluminatul public stradal

Iluminatul public din Iași va fi modernizat cu 15 milioane de lei, bani acordați în programul derulat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). Cea mai mare sumă este oferită orașului Târgu-Frumos

Mai multe primării din județul Iași vor primi peste 15 milioane de lei, bani acordați în programul „Iluminat Public”. Suma minimă ce va fi investită este de un milion de lei, iar cea maximă, de 3 milioane de lei, în funcție de numărul de locuitori. Primăriile Dumești, Prisăcani, Valea Lupului, Ungheni, Bivolari, Plugari, Golăiești, Țuțora, Mogoșești, Gropnița, Lespezi, Gorban vor primi câte un milion de lei pentru modernizarea iluminatului public stradal. În orașul Târgu Frumos, va fi investită suma de 3 milioane de lei.

Primarii vor investi fondurile obținute în modernizarea sistemelor prin înlocuirea corpurilor de iluminat ce au un consum ridicat de energie electrică cu cele cu LED. Banii sunt destinați achiziționării și instalării sistemelor de dimare/telegestiune, care permit reglarea fluxului luminos la nivelul întregului obiectiv de investiții. Pentru acest program, finanțarea se acordă în procent de maximum 90 la sută din cheltuielile eligibile și în limita sumelor ce pot fi acordate pentru fiecare categorie de solicitanți.

Primăriile din Iași vor moderniza iluminatul public stradal

Una dintre primăriile din Iași unde se investesc bani în iluminatul public stradal este Holboca. Peste 700 de corpuri de iluminat noi vor fi montate pe stâlpii stradali din comună. Valoarea estimată a contractului este de 1.893.231 de lei, fără TVA, aproape 400.000 de euro. Conform proiectului, se va interveni în satele Dancu, Holboca, Cristești, Orzeni, Rusenii Vechi, Rusenii Noi și Valea Lungă. Peste 1,7 milioane de lei, echivalentul a 360 de mii de euro, va cheltui Primăria comunei ieșene Scobinți pentru modernizarea iluminatului public din localitate.

Au început înscrierile în programele Rabla Clasic și Rabla Plus

Ieșenii se pot înscrie în programele Rabla Clasic și Rabla Plus, ediția 2024. Această sesiune aduce mai multe modificări pentru beneficiari, una dintre acestea fiind faptul că au scăzut subvențiile acordate de Ministerul Mediului. Mașinile ce vor fi casate vor fi mai vechi de 15 ani. Șoferii care vor să își înlocuiască mașinile vechi cu unele noi trebuie să știe că subvențiile pentru vehiculele electrice s-au înjumătățit, astfel că primesc un voucher în valoare de 25.500 de lei. În ceea ce privește mașinile hibrid, ieșenii primesc vouchere în valoare de 13.000 de lei. De asemenea, subvențiile vor fi acordate doar pentru automobilele cu o valoare maximă de aproximativ 70.000 de euro.

În ceea ce privește programul Rabla Clasic, prima de casare este de 7.000 de lei și 10.000 de lei pentru două autoturisme. Instituțiile publice și unitățile administrativ-teritoriale beneficiază de ecotichet, în cuantum de 120.000 de lei, la achiziţionarea unui autovehicul nou, fără a fi obligate să predea spre casare un autovehicul uzat. Pe de altă parte, iluminatul public din Iași va fi modernizat cu 15 milioane de lei, bani acordați în programul derulat de Administrația Fondului pentru Mediu.

Adauga un comentariu