Local

Noi modificări la taxele și impozitele din Iași! Pont pentru ieșenii care își plătesc datoriile la Primărie

Publicat: 14 ian. 2021
Direcția Generală Locală de Taxe și Impozite de pe bulevardul Ștefan cel Mare din municipiul Iași
Apar noi modificări la taxele și impozitele din Iași pentru cei care au restanțe la bugetul primăriei

O nouă serie de modificări în ceea ce privește taxele și impozitele din Iași vor fi adoptate de aleșii municipiului în perioada următoare. Șefii administrației ieșene vor discuta un proiect de hotărâre legat de un nou set de măsuri pentru ieșenii care își plătesc taxele la timp și care ar urma să beneficieze de o serie de reduceri

Consiliul Local ar urma să ia în calcul un nou proiect legat de taxele și impozitele din Iași. Direcția Generală Economică și Finanțe Publice Locale (DGEFPL) a municipiului Iași a inițiat un proiect în acest sens, document care a intrat deja în dezbatere publică. Acesta prevede o serie de modificări în ceea ce provește plata taxelor. Printre noile modificări apar și cele în beneficiul ieșenilor care au penalități și care pot scăpa de acestea, dacă își achită dările la bugetul local până la 31 martie 2021. Practic, pot obține anularea acestora dacă își achită sumele restante de pe urma taxelor.

„Debitorii care la data de 14 mai 2020 beneficiază de eșalonarea la plată a obligațiilor fiscale potrivit Legii nr. 207/2015, precum și cei care obțin eșalonarea în perioada cuprinsă între 14 mai 2020 și 31 martie 2021, pot beneficia de anularea dobânzilor, penalităților și tuturor accesoriilor”, se arată în proiectul de hotărâre inițiat de Primăria Iași.

Modificări la taxele și impozitele din Iași. Noi măsuri propuse la Consiliul Local

În plus, municipalitatea va lua în calcul și alte aspecte pentru restanțierii la Direcția Economică. Practic, debitorii care la 14 mai 2020 beneficiază de eșalonarea la plată a obligațiilor fiscale, pot beneficia de anularea penalităților dacă eșalonarea la plată se finalizează până la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor. În acest caz, accesoriile incluse în ratele de eșalonare cu termen de plată după 14 mai 2020 achitate, odată cu plata ratei de eșalonare, vor fi restituie.

„Cererea de anulare a accesoriilor se poate depune până la 31 martie 2021 inclusiv. De asemenea, pot depune cerere de anulare a accesoriilor și persoanele fizice/juridice aflate în insolvență. Toate celelalte prevederi referitoare la tratamentul aplicat obligațiilor amânate la plată sau pentru care este declanșată procedura de executare silită prin poprire își prelungesc valabilitatea până la 31.03.2021 inclusiv”, se mai arată în proiectul de hotărâre.

Cât au plătit ieșenii taxe și impozite în 2020?

Ultimul raport al Finanțelor locale, emis pentru 31 decembrie 2020, arată că încasările pe anul trecut au fost ceva mai scăzute față de 2019. Încasările au scăzut și din cauza pandemiei COVID-19, foarte puține persoane achitând taxele și impozitele din Iași în sistem online. În ultima perioadă, municipalitatea ieșeană a propus și o serie de schimbări în ceea ce privește taxele locale. Este vorba despre o creștere ușoară a taxelor. Pe de altă parte, cei care își plătesc taxele până la 31 martie 2021 pot beneficia de o reducere cu 10 la sută a sumelor respective.

Comentarii
  • Până la urmă proști suntem noi cei ce ne plătim la zi toate dările către primărie. Cei care respectăm instituția și orașul în care trăim.Reducerea este de 5% și nu de 10% mincinosilor.

  • Este si asta o solutie de a recupera primaria banii din impozite. Sunt familii care nu au avut posibilitatea platirii acestor taxe. Mai importante au fost medicamentele, hrana de zi cu zi, apa, energia electrica si ratele la banca . Cei ce au copii la scoala au avut si alte cheltuieli.

  • Sunt foarte putini la nivel de oras care nu au reusit sa plateasca aceste taxe si impozite. Cred ca din acest motiv s-a propus asa ceva. Este o solutie buna a primariei in aceste zile de criza.

Adauga un comentariu