Prima pagină » Actualitate » Norul Saharian va fi prezent în România de Paşte, anunţă meteorologii
Norul Saharian va fi prezent în România de Paşte, anunţă meteorologii

Norul Saharian va fi prezent în România de Paşte, anunţă meteorologii

29 apr. 2021, 17:00,
Alexandru Ifrim în Actualitate

Veşti îngrijorătoare pentru români, un nor de praf va fi prezent deasupra ţării noastre. Acesta poate fi observat la început în regiunile sud-vestice, iar apoi în restul ţării. Toată această acţiune s-ar petrece în perioada 30 aprile – 3 mai. Norul va trece deasupra ţării noastre, acesta provenind din nordul Africii, fiind o masă de aer tropical ce conţine particule de praf de orginie sahariană. România nu va fi singura ţara prin care trece norul de aer, acesta va fi prezent în mai multe ţări din sud-estul Europei.

Concentraţiile particulelor de praf care vor fi prezente deasupra teritoriului ţării noastre, vor fi mult mai reduse în comparaţie cu cele din zonele Balcanice sau din zona Italiei. Zonele de pe teritoriul ţării noastre care vor fi afectate de acest nor se vor putea observa abia la finalul săptămânii (1 şi 2 mai), în special în regiunile sud-vestice şi abia după în restul ţării.

În urmă cu două zile o regiune din China a fost lovită de acest nor

Zilele trecute China s-a confruntat cu un fenomen meteorologic extrem. Este vorba despre o furtună de nisip care a acoperit locuinţe, clădiri dar şi fabrici. Zona care a fost afectată este provincia Gansu din nord-vestul Chinei, aici fiind detectată prima dată furtuna. Cu toate că imaginile surprinse erau fascinante şi nemaivăzute, în realitate lucrurile sunt foarte grave. Din cauza fenomenului meteorologic se pot cauza poluare, accidente rutiere,  dar și probleme de ordin sanitar pentru populație.

Furtunile de acest fel nu sunt o noutate pentru locuitorii Chinei. Acestea provin din deşertul Gobi, care este situat între China şi Mongolia. Martorii care au asistat la acest fenomen meteorologic, au fost foarte înspăimântați când deodată cerul s-a făcut galben. Norul saharian nu a provocat doar frică, ci şi o poluare atmosferică ridicată, iar companiile aeriene au fost nevoite să-şi oprească activitatea. Autorităţile încearcă de ani buni să oprească acest fenomen prin reîmpăduririle zonei de la periferia deşertului, pentru a face un „Mare Zid Verde”.

În judeţul Iaşi a fost prezent un caz similar, însă nu a fost aşa grav

În urmă cu aproximativ un an în judeţul Iaşi a fost prezent un nor de praf care purta numele „Praful Saharian”.

„De la această oră şi până mâine la ora 12, un strat de praf va traversa România dinspre vest, nord-vest, spre sud est. Constantă este ultima localitate atinsă pe la amiază. Stratul conţine praf Saharian, particule micrometrice care se vor redepune la sol. După amiază se schimbă vremea, apar şi precipitaţi, chiar şi posibil grindina la sol şi rafale de 80 km/h (0.4-1cm)”, menţionează conf. habil. dr. Silviu Gurlui.

Praful se agăţa de alte particule, alţi compuşi, gaze, potenţial şi poluaţi. Conform prognozelor meteo de la acea vreme, autorităţile se aşteptau ca norul de praf să se redepună pe sol.

„Praful e nociv pentru că pot antrena, aşa cum am menţionat, funcţie de condiţiile meteorologice (vânt, temperatura, umiditate) şi alţi aerosoli, inclusiv viruşi. Trebuie să fim mai atenţi, purtam măşti şi ne îngrijim hainele încă mai mult. Au fost zile când ne-am bucurat de mult Soare şi asta a făcut ca lumina să neutralizeze mult viruşii şi să dezinfecteze suprafeţe mari expuse direct razelor solare”, menţionează conf. habil. dr. Silviu Gurlui, Facultatea de Fizică, UAIC Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`