Norvegia impune noi restricţii în lupta cu virusul Sars-COV2, pentru a preveni o creştere a numărului de persoane infectate cu noul coronavirus. Oficialii norvegieni au interzis la nivel naţional vânzarea de alcool în restaurante şi baruri şi a primirii de invitaţi la domiciliu.
Anunţul a fost făcut de către premierul Erna Solberg.
Norvegia impune noi restricţii
Numărul de persoane infectate cu noul coronavirus a crescut în ultima lună şi numărul mediu de oameni la care o persoană infectată transmite virusul este în prezent de 1,3.
”Vedem semnele unui nou val de infecţii”, a afirmat Solberg într-o conferinţă de presă, în timpul căreia a făcut referire la petrecerile de Crăciun şi de Anul Nou şi la apariţia noii tulpini mai contagioase a virusului, identificată pentru prima oară în Marea Britanie.
Norvegienii trebuie să îşi suspende viaţa socială în următoarele două săptămâni, pentru a ţine virusul sub control.
Cu doar o zi înainte, oficialii guvernamentali au anunţat că vor fi suspendate cursurile universitare şi că studenţii vor sta acasă.
Magazinele, grădiniţele şi şcolile elementare vor rămâne deschise. Şcolile gimnaziale şi liceele vor rămâne la rândul lor deschise, dar vor recurge mai mult la învăţământ de la distanţă.
În ceea ce priveşte călătoriile, în interes privat, în străinătate sau la nivel local, sunt nerecomandate. Norvegia se încadra printre ţările cu cele mai dure măsuri de călătorie din Europa. Nerezidenţii trebuie să dovedească faptul că nu au Covid-19, înainte de a intra în ţară.
Joi, Oslo a impus obligativitatea unui test negativ pentru Covid-19 tuturor persoanelor care intră în Norvegia, pentru a opri răspândirea noii tulpini de coronavirus identificată în Marea Britanie.
Puncte ale frotierei au fost închise
Norvegia impune noi restricţii, iar mai multe puncte mici de trecere a frontierei au fost închise pentru că nu au capacitatea de a avea centre de testare pentru Covid-19.
Numărul cumulat al cazurilor de Covid-19 la 100.000 de locuitori, pentru o perioadă cumulată de 14 zile, a fost de 113,6 în săptămâna 21-27 decembrie, find al patrulea cel mai mare din Europa după Islanda, Grecia şi Finlanda, potrivit Centrului European pentru Controlul şi prevenirea Bolilor.
Reacții dure la adresa primei asistente vaccinate în Italia
Claudia Alivernini, o asistentă din Italia, în vârstă de 29 de ani, prima persoană din țara ei care a primit vaccinul anti-COVID-19, a declarat pentru ziarul Îl Messaggero că nu și-a putut imagina câtă ură exista împotriva unei persoane care nu a făcut altceva decât să se vaccinzeze.
„Nu mă așteptam la atât de mult rău, atât de multă ură, atât de multă otravă și furie, dar aș face-o din nou imediat (n.r. – s-ar vaccina din nou), aș face-o de o mie de ori mai mult, pentru toți colegii mei care au murit pentru a-i ajuta pe alții, pentru toți cei care și-au pierdut viața din cauza Covid-19. Am văzut că mulți, prea mulți pacienți dispar… ”, a spus Alivernini pentru ziarul italian.