Boli si tratamente

Nou mod de a trata glaucomul fără medicamente sau intervenții chirurgicale

Publicat: 11 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Nou mod de a trata glaucomul fără medicamente sau intervenții chirurgicale
Glaucomul este o boală a ochilor caracterizată prin afectarea nervului optic

Cercetătorii au dezvoltat un potențial nou tratament pentru glaucom, o boală a ochilor, care ar putea înlocui picăturile zilnice și intervențiile chirurgicale cu o injecție efectuata de două ori pe an pentru reducerea presiunii timp de câteva luni.

Glaucomul este o boală a ochilor caracterizată prin afectarea nervului optic, cel mai adesea datorită presiunii crescute din interiorul ochiului. În glaucom, terminațiile nervoase ale nervului optic sunt deteriorate și nervul optic își pierde treptat fibrele. Aceasta are ca rezultat o afectare progresivă a câmpului vizual, spațiul pe care ochiul îl vede se reduce treptat: vederea dispare pe părți și apoi, dacă leziunile progresează, vederea centrală dispare.

Nou mod de a trata glaucomul fără medicamente: tratamentele actuale limitează progresia glaucomului

Nu există nici un tratament care să vindece glaucomul, deoarece cele utilizate în prezent urmăresc protejarea nervului optic prin reducerea presiunii intraoculare și, astfel, limitează progresia bolii. Tratamentul medicamentos (picături pentru ochi) este adesea oferit ca tratament de primă linie și, în al doilea rând, medicul poate sugera un tratament cu laser efectuat în cabinet. În cele din urmă, dacă glaucomul este rezistent la tratamentele anterioare și dacă vederea continuă să scadă, poate fi luată în considerare intervenția chirurgicală. Cercetătorii de la Institutul de Tehnologie din Georgia lucrează în prezent pentru a dezvolta un tratament non-medicamentos, non-chirurgical, cu acțiune îndelungată pentru glaucom.

Alternativă la picăturile oculare zilnice și la intervenții chirurgicale

Studiul lor publicat în revista Advanced Science specifică faptul că acest tratament ar acționa ca o alternativă la picăturile oculare zilnice și la intervenții chirurgicale, fiind administrat sub formă de injecție sub suprafața ochiului de două ori pe an pentru a controla acumularea presiunii în ochi. Cercetătorii descriu injecția ca fiind o procedură simplă care ar putea face parte din vizitele regulate ale pacientului la oftalmolog. Concret, pacientului i se va injecta un hidrogel pentru a facilita evacuarea umoarei apoase. Un lichid produs în mod constant în interiorul ochiului și apoi deversat printr-un filtru situat între iris și cornee.

Cu toate acestea, dacă evacuarea lichidului este încetinită, presiunea din interiorul globului ocular crește anormal și provoacă leziuni ale fibrelor nervului optic.

„Sfântul Graal pentru glaucom este o reducere eficientă a presiunii, care este nu depinde de pacientul nevoit sa isi puna picături în fiecare zi, nu necesită intervenții chirurgicale complicate, are efecte secundare minime și are un profil bun de siguranță. Sunt foarte încântat de această tehnică, care ar putea schimba tratamentul glaucomului”, explică prof. Ross Ethier, coautor al studiului, potrivit Sante Magazine.

Nou mod de a trata glaucomul fără medicamente: un singur tratament care durează șase luni

Procesul implică utilizarea unui ac mic pentru a injecta un preparat de polimer într-o structură aflata chiar sub suprafața ochiului numită spațiul supracoroidal (SCS). Odată ajuns în interiorul ochiului, materialul se transformă chimic într-un hidrogel, care menține un canal deschis în SCS pentru a permite umoarei apoase prezente să curgă din ochi. În mod normal, există două căi pentru ca lichidul apos să părăsească ochiul. Calea dominantă trece printr-o structură cunoscută sub numele de rețea trabeculară, situată în partea din față a ochiului. Cealaltă rută este prin SCS, care în mod normal are doar un spațiu foarte mic.

„În glaucom, calea dominantă este blocată, astfel încât, pentru a reduce presiunea, se creează tratamente pentru a deschide calea mai mică, suficient pentru a lăsa umoarea apoasa să se scurgă”, notează cercetătorii.

Această injecție cu hidrogel face posibilă menținerea portului SCS deschis și, prin urmare, reducerea continuă a presiunii pentru o perioadă de patru luni.

Prin deschiderea acestui spațiu, exploatăm o cale care altfel nu ar fi utilizată eficient pentru a elimina lichidul din ochi. Injecția efectuată de un specialist în ochi ar dura doar câteva minute, iar studiul afirmă că echipa științifică nu a observat nicio inflamație semnificativă rezultată din procedură.

Cercetătorii lucrează pentru a prelungi acest interval de timp prin modificarea materialului polimeric, acidul hialuronic, cu scopul de a oferi un tratament eficient timp de șase luni. Injectarea ar putea fi făcută în cabinet în timpul examinărilor de rutină la care pacienții sunt supuși deja. Este posibil să nu fie nevoie să facă nimic pentru a-și trata glaucomul până la următoarea lor vizită. În plus față de prelungirea timpului dintre tratamente, cercetătorii trebuie să demonstreze că injecția poate fi repetată fără a afecta ochii, dar, de asemenea, să testeze procedura pe animale înainte de a efectua studii pe oameni.

Adauga un comentariu