National

Nou scandal la Spitalul Sf. Pantelimon. Într-un singur weekend, s-ar fi înregistrat 30 de decese

Publicat: 23 mai 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Nou scandal la Spitalul Sf. Pantelimon. Într-un singur weekend s-ar fi înregistrat 30 de decese
Mortalitatea a crescut în ultimele luni

Spitalul Sfântul Pantelimon din Capitală este din nou în centrul unui scandal uriaș, cu acuzații extrem de grave. Potrivit unei anchete jurnalistice, situația semnalată la secția de Terapie Intensivă, la începutul lunii aprilie, când în decurs de 4 zile au murit 17 oameni, nu ar fi singulară. Și la jumătatea lunii ianuarie, într-un singur weekend, s-ar fi înregistrat 30 de decese.

Potrivit unei anchete făcute de Cetateanul.net, în perioada 19-21 ianuarie s-ar fi înregistrat 30 de decese la Spitalul Sfântul Pantelimon din Capitală. În data de 19 ar fi murit 19 oameni, iar următoarea zi s-ar fi înregistrat alte morți suspecte. Nici spitalul și nici Ministerul Sănătății nu ar fi verificat situația semnalată în perioada respectivă.

Pentru acuratețea informațiilor, jurnaliștii citați au publicat și lista cu numele celor decedați în weekendul respectiv, dar și orele la care au murit.

Surse din spital spun că nu s-a demarat nicio anchetă pentru că nu ar exista nicio sesizare despre cele întâmplate în luna ianuarie a acestui an.

„În spital miroase a cadavre umane”

Reprezentanții asociațiilor de pacienți reclamă însă nereguli: pacienții nu ar fi fost tratați corespunzător, iar mortalitatea a crescut în ultimele luni.

„A fost situația când am primit telefoane de la aparținători, de la pacienți din Spitalul Sfântu Pantelimon dar și de la asistente, infirmiere medicale, medici, care mi-au spus că miroase în spital a cadavre umane, iar mirosul venea de la morgă.

Într-adevăr așa era, în apropierea morgii era și o autoutilitară pentru transport persoane decedate, morga spitalului era plină, erau cadavre și pe jos, pe podea. La acest spital, nici măcar în vremea pandemiei nu mureau atâția oameni”, spunea Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Pacienților.

Valul de moți suspecte din aprilie, cercetat de Ministerul Sănătății

Amintim că în perioada 4-7 aprilie 17 pacienți internați în secția de terapie intensivă ar fi murit în condiții suspecte. Directoarea de îngrijiri a sesizat conducerea unității după ce o asistentă i-ar fi spus că medicii ar fi cerut reducerea dozei de noradrenalină.

Au fost deschise patru anchete. Potrivit Ministerului Sănătății, conducerii spitalului, dar și Colegiului medicilor, în urma verificărilor efectuate nu s-au găsit date care să susțină acuzațiile. Ancheta penală este în desfășurare.

Mai mult, medicii susțineau că e ceva obișnuit să fie mai mulți morți într-o zi, fiind vorba despre o unitate de urgență și reanimare.

Ministrul Sănătății a afirmat la începutul lunii mai, referitor la acest scandal că a fost un conflict intern.

„Este nepermis să foloseşti astfel de scandaluri politice”, susținea Alexandru Rafila.

Adauga un comentariu