Prima pagină » Coronavirus » Noua mutație braziliană de coronavirus provoacă îngrijorare în rândul oamenilor de știință
Noua mutație braziliană de coronavirus provoacă îngrijorare în rândul oamenilor de știință

Noua mutație braziliană de coronavirus provoacă îngrijorare în rândul oamenilor de știință

14 ian. 2021, 11:27,
în Coronavirus

Alertă în special în Marea Britanie, după ce a fost descoperită noua mutație braziliană de coronavirus, care provoacă îngrijorare în rândul oamenilor de știință. Această tulpină de COVID-19, denumită E484K, este „cea mai îngrijorătoare” în privinţa răspunsului imunitar. Și aceasta deoarece noua tulpină pune în discuţie tocmai eficienţa vaccinurilor împotriva COVID-19.

Marea Britanie a înregistrat miercuri un număr record de decese asociate COVID-19 de la începutul pandemiei. Astfel, bilanțul din Regat a ajuns la 1.564 de morți din cauza COVID-19, iar totalul a ajuns astfel la 84.767.

Precedentul record de 1.325 de decese a fost înregistrat pe 8 ianuarie, această creştere a mortalităţii fiind provocată de noua variantă mai contagioasă a coronavirusului SARS-CoV-2 descoperită în această ţară în decembrie. Deşi ea în sine nu provoacă îmbolnăviri mai grave, această mutaţie sporeşte mortalitatea prin creşterea numărului infectărilor şi a presiunii asupra sistemului sanitar.

Noua mutație braziliană de coronavirus provoacă îngrijorare

Campania masivă de vaccinare a populaţiei avansează, dar o nouă îngrijorare este provocată. Și aceasta se întâmplă după descoperirea unei mutaţii braziliene a coronavirusului SARS-CoV-2, după mutaţiile britanică şi sud-africană.

Teste de laborator au arătat că mutaţia E484K pare capabilă să diminueze recunoaşterea virusului de către anticorpi, iar astfel să diminueze neutralizarea sa.

„În acest sens, ea poate ajuta virusul să ocolească protecţia imunitară oferită de o infecţie anterioară sau de către vaccinare”, avertizează profesorul François Balloux de la University College din Londra.

Această perspectivă a unei „evaziuni imunitare” îi îngrijorează pe oamenii de ştiinţă şi vizează eficienţa vaccinurilor. Producătorii principalului vaccin administrat în lume, BioNTech şi Pfizer, dădeau asigurări la 8 ianuarie că vaccinul lor este eficient. Însă verificările lor în laborator nu au vizat E484K. Ele nu sunt, astfel, suficiente pentru a conchide că vaccinul va fi la fel de eficient împotriva variantelor care prezintă mutaţia, spre deosebire de virusul „clasic”.

Marea Britanie se confruntă cu probleme grave

Premierul Boris Johnson a anunţat că peste 32.000 de pacienţi COVID-19 sunt internaţi în prezent, cu circa 70% mai mulţi faţă de vârful din aprilie. Acesta a avertizat că există un mare risc ca secţiile de terapie intensivă să ajungă la saturaţie.

Şeful executivului a avertizat şi asupra unei alte noi tulpini de coronavirus, descoperită în Brazilia, după cele din Marea Britanie şi Africa de Sud.

„Suntem îngrijoraţi de noua variantă braziliană a coronavirusului. Am luat deja măsuri severe pentru a proteja această ţară de noile infecţii venite din străinătate”, a spus Johnson.

Acesta a adăugat că încă nu este clar dacă vaccinurile deja aprobate în Marea Britanie (Pfizer / BioNTech, Moderna şi AstraZeneca / Oxford) au efect şi asupra mutaţiei braziliene a coronavirusului.

Program ambițios de vaccinare

Numărul noilor cazuri de COVID-19 confirmate în Marea Britanie a fost miercuri de 47.525. Ele sunt mai multe faţă de cele 45.533 înregistrate în ziua precedentă, dar sub recordul de 68.053 consemnat pe 8 ianuarie. Aceasta sugerează că măsurile stricte de lockdown instituite după apariţia noii variante de SARS-CoV-2 încep să-şi facă efectul.

În speranţa unei relaxări progresive a acestui lockdown, guvernul de la Londra a lansat un program ambiţios de vaccinare masivă, cu obiectivul ca aproximativ 15 milioane de persoane să fie imunizate împotriva COVID-19 până la jumătatea lunii februarie, numărul celor vaccinaţi până miercuri fiind de peste 2,6 milioane.

Acum, rămâne de văzut cât de eficiente sunt vaccinurile deja existente față de noua mutație braziliană de coronavirus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`