International

Nouă persoane au murit şi 50 au fost rănite, în Afganistan, după ce Pakistanul a deschis focul

Publicat: 31 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Nouă persoane au murit şi 50 au fost rănite în Afganistan după ce Pakistanul a deschis focul
Nouă persoane au murit şi 50 au fost rănite, în Afganistan

Armata afgană a primit ordinul să rămână în alertă după ce forţele pakistaneze au deschis focul asupra Afganistanului, informează dpa. În urma atacului au decedat nouă persoane, printre care și un copil, iar 50 au fost rănite.

Pakistanul a deschis focul asupra Afganistanului: nouă morți și zeci de răniți

Ministerul Apărării din Afganistan a făcut un anunț de ultimă oră în care a precizat că şeful statului major al ţării a ordonat forţelor armate să răspundă cu toată puterea dacă atacurile de artilerie ale armatei pakistaneze continuă de-a lungul graniţei disputate dintre cele două ţări vecine.

În urma atacului, nouă persoane au fost ucise, inclusiv un copil, şi alţi 50 răniţi.

„Forţele aeriene şi forţele speciale au fost plasate pe poziţie de alertă ridicată şi dacă atacurile cu rachete ale armatei pakistaneze continuă asupra teritoriului afgan, acestea se vor confrunta cu acţiunea de represalii a armatei afgane”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Apărării din Afganistan.

Conform sursei citate, rachetele au căzut în zone rezidenţiale din districtul Spin Boldak, în provincia Kandahar din sudul Afganistanului, în timp ce populaţia se pregătea să sărbătorească Eid al-Adha.

Frontiera afgano-pakistaneză lungă de 2.430 de kilometri a fost creată în 1893 între India de atunci britanică şi Emiratul Afganistan.

Lupte între statele vecine de-a lungul frontierei de facto cunoscute ca Linia Durand au loc rar, dar relaţiile sunt considerate tensionate.

Un bebeluș a supraviețuit după ce a fost împușcat de două ori într-un atac armat

Amina, o fetiță nou-născută, este cel mai tânăr supraviețuitor în urma atacului asupra unui spital din Afganistan, potrivit BBC. Săptămâna trecută, 24 de oameni, inclusiv 16 mame, au fost uciși, după ce bărbați înarmați au deschis focul într-o maternitate din Kabul. Mama Aminei a murit în acel atac. Tatăl fetiței, Rafiullah, a vorbit pentru BBC despre pierderea partenerei și supraviețuirea fiicei sale.

„Luptele erau în curs. Atacatorul a ajuns la maternitate și a început să omoare nou-născuți și mame”, a spus acesta.

Amina de-abia se născuse când a avut loc atacul asupra spitalului. Ea a fost împușcată de două ori în picior iar doctorii spun că a avut noroc să scape cu viața. Tatăl ei a fost martor al atacului.

„Când am mers înăuntru am văzut oameni pe jos și pe coridoare. Femei în vârstă fuseseră împușcate. Am sunat-o pe soția mea. «E un atacator sinucigaș cu bombă?», m-a întrebat ea. I-am spus «Nu, nu unul sinucigaș cu bombă». N-am vrut ca ea să se panicheze. I-am spus că lupta are loc afară dar ar trebui să găsești undeva să te ascunzi.

I-am închis și am urmat unul dintre atacatori. Apoi am găsit-o pe soția mea stând întinsă cu mâinile într-o poziție ca și cum încă ținea copilul. Bebelușul i-a fost luat imediat după ce a fost împușcată. Soția mea a fost împușcată în inimă și în picior”, a povestit Rafiullah.

Medicii din maternitate au spus că mamele au fost sistematic luate la țintă. După atac, Amina a fost dusă rapid la chirurgie.

„Îmi îngropam soția când un doctor a sunat pentru a-mi spune că trebuie să amputeze piciorul Aminei. Le-am spus: «Vă rog nu o faceți. Este o fată fără mamă și îi va face viitorul dificil. Dacă nu supraviețuiește, aceea va fi soarta noastră, dar vă rog nu faceți amputarea». Din fericire, operația a avut succes”, a spus tatăl.

Doctorii i-au salvat piciorul Aminei iar ei speră că va putea merge când va fi mai mare.

Adauga un comentariu