Actualitate

Noua tulpină de COVID-19 ar putea fi deja prezentă în România, afirmă Valeriu Gheorghiță

Publicat: 27 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Noua tulpină de COVID-19 ar putea fi deja prezentă în România afirmă Valeriu Gheorghiță
dr. Valeriu Gheorghiță

Dr. Valeriu Gheorghiţă, medicul militar responsabil cu campania de vaccinare împotriva COVID-19 din România nu exclude ca pe teritoriul României să fie deja prezentă noua tulplină COVID-19.

Într-o declaraţie făcută jurnaliştilor, medicul a explicat că în aceste momente, oamenii de ştiinţă din ţară fac deja studii pentru a identifica o posibilă existenţa pe teritoriul României a noii tulpini de COVID-19

Medicii români au capacitatea de a identifica noua tulpină de COVID-19

Dr. Valeriu Gheorghiță a afirmat că în aceste momente nu este exclusă posibilitatea ca pe teritoriul României să fi intrat deja nouă tulplina de COVID-19. În acest sens, personalul medical a demarat o serie de studii. Responsabilul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 din România a afirmat că medicii romani au capacitatea de a identifica tulpina care a apărut prima oară în Marea Britanie. În altă ordine de idei, medicul roman a afirmat faptul că vaccinul celor de la Pfizer are acoperire şi pe această tulpină. Valeriu Gheorghiță a estimat că, dacă lucrurile din cadrul campaniei naţionale de vaccinare merg conform planului, în 6, 7 luni, România va asigura 60-70% de imunizare în rândul populaţiei:

„Cred că prin solidaritate putem merge mai departe. S-a concretizat speranța noastră. Mă voi preocupa astfel încât totul să decurgă normal. În acest moment susțin că aceste vaccinuri trebuie făcute distanțat la 28 de zile. Nu există studii cum că și alte vaccinuri au o influență.

Noi am trimis necesarul de doze de la fiecare unitate. Vor exista pierderi. Din acest motiv nu trebuie să fie luat strict matematic. Asta nu înseamnă un refuz al angajațior din domeniul de sănătate. Dacă lucrurile decurg bine în primele 6 luni am putea asigura 60-70% din imunizare în rândul populației.

România cu siguranță are capacitatea să identifice noua tulpină. Au fost făcute studii pentru a vedea care este traseul virusului. Cu siguranță colegii vor face publice aceste date. Nu știm dacă este la noi în țară, dar orice este posibil.

Din ce știm vaccinul are acoperire și pe această tulpină”, a spus Valeriu Gheorghiță, șeful campaniei de vaccinare.

Iată ce se cunoaste despre noile tulpini de COVID-19 descoperite in Marea Britanie

Se știe că virușii se schimbă și se mută constant. Este un proces care se întâmplă pe măsură ce sunt transmise de la persoană la persoană pe o perioadă de luni.

Deci, pentru oamenii de știință, nu a fost o surpriză să asistăm la noi variante ale bolii.

Deși este dificil să se prevadă unde vor apărea noi mutații ale bolii, până în prezent nu s-a găsit nici una care să conțină mutații care să facă virusul mai mortal sau mai probabil să se sustragă vaccinurilor sau tratamentelor.

Una dintre primele tulpini raportate este cunoscută sub numele de varianta din Marea Britanie, care a fost numită VUI-202012/01 (prima variantă aflată sub investigație în decembrie 2020). Se crede că această mutație a apărut pentru prima dată la mijlocul lunii septembrie în sud-estul Regatului Unit, în capitala Londrei sau în județul Kent.

Adauga un comentariu