International

Noul coronavirus rămâne activ ore întregi în aer, iar pe suprafețe, vreme de mai multe zile

Publicat: 18 mart. 2020

Noul coronavirus este extrem de contagios și poate rezista activ și infecțios în particule de aer vreme de ore, iar pe suprafețe timp de câteva zile, potrivit unui nou studiu care ar trebui să ajute oamenii să evite să se infecteze cu COVID-19.

Cercetătorii de la Institutul Național de Alergii și Boli Infecționase (NIAID), parte din Institutul Național de Sănătate american, au analizat virusul depozitat prin tuse sau atingere de la o persoană infectată pe suprafețele de acasă sau pe cele dintr-un spital.

Aceștia au folosit un instrument pentru a dispersa un aerosol care duplică particulele microscopice prin tuse sau strănut. Oamenii de știință au cercetat cât de mult timp a rămas virusul infecțios pe aceste suprafețe, potrivit unui studiu apărut online marți în New England Journal of Medicine, într-o zi în care în SUA au murit aproape 100 de oameni și au apărut peste 5.200 de noi persoane infectate.

Virusul rămâne activ sau capabil să infecteze persoane pentru cel puțin trei ore atunci când purtat de particule după momentul în care cineva tușește sau strănută .

Pe plastic sau pe oțel, virusul poate fi detectat activ și după trei zile. Pe carton, acesta nu mai era activ după 24 de ore, pe cupru, a fost nevoie de patru ore ca virusul să devină inactiv. În ceea ce privește timpul de înjumătățire a puterii, echipa de cercetare a constatat că este nevoie de aproximativ 66 de minute pentru ca jumătate din particulele de virus să-și piardă funcția dacă se află într-o picătură de aerosoli.

Asta înseamnă că după încă o oră și șase minute, trei sferturi din particulele de virus vor fi inactivate în esență, dar 25% vor fi în continuare active.

Adauga un comentariu