Măsuri fără precedent la Iași și în restul țării. S-a emis o ordonanță prin care primarii și autoritățile locale pot împărți sancțiuni dacă găsesc persoane care nu respectă carantina sau izolarea la domiciliu. Poliția, Jandarmeria, Poliția de Frontieră și Poliția Locală fac echipă pentru a împiedica răspândirea virusului ucigaș
Se îngroașă gluma. Măsuri fără precedent la Iași odată cu răspândirea COVID-19. Oficial, Poliția, Jandarmeria, Poliția Locală și cea de Frontieră, împreună cu autoritățile locale pot interveni și aplica sancțiuni celor care nu respectă izolarea la domiciliu sau carantina. În prezent, în județul Iași sunt aproape 100 de persoane aflate în carantină, toate întoarse din Italia, și alte aproape 1.000 aflate în izolare la domiciliu. Cifrele se schimbă însă de la o zi la alta, asta pentru că mai sunt cetățeni care continuă să vină din țările aflate în spațiul european. Cei care vin din Italia intră automat în carantină pentru o perioadă de 14 zile, în vreme ce ieșenii care se întorc din țările aflate în zona galbenă sunt plasați în izolare. În afară de Italia, cei mai mulți care revin în localitățile de baștină sunt din Germania, Spania și Franța sau Marea Britanie.
De ieri, în baza Ordonanței Militare 1/2020, autoritățile centrale au dat puteri sporite și primarilor de unități administrativ-teritoriale pentru a-i putea opri pe cei care nu respectă carantina și izolarea. Astfel, se interzice persoanelor izolate la domiciliu, aflate în carantină sau internate, ca măsură de prevenție împotriva răspândirii virusului COVID-19, să iasă din locația în care acestea au fost plasate fără aprobarea autorităților.
Chiar și așa au fost cazuri în care unii nu au respectat măsura și au ieșit nestingheriți din locurile în care se aflau în izolare sau carantină. Ordonanța în cauză arată că și primarii vor trebui să verifice dacă cei aflați în carantină sau izolare sunt în locurile respective. Lista este transmisă de Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției (CJCCI). În cazul în care nu se respectă această măsură, primarii au obligația să constate contravenția respectivă și să aplice sancțiuni. Tot aceată ordonanță prevede ca sancțiunile să fie cuprinse între 100 și 5.000 lei (conform OUG 1/1999), însă acestea pot fi majorate în funcție de gravitatea situației și de modificările legislative ulterioare.
Echipe trimise în control
Unii primari au arătat că au fost luate deja măsuri și că cei aflați în izolare sunt monitorizați permanent de echipele locale formate din Poliție, Poliție Locală, asistenții sociali sau Jandarmi acolo unde există această structură.
„Sunt 52 de persoane în autoizolare de la începutul perioadei. Din aceștia, trei au ieșit deja din perioada respectivă. Cei mai mulți sunt familii, pentru că dacă a venit o persoană, atomat au intrat și membrii familiei în autoizolare. Primii care au venit au fost din Italia, restul sunt din Germania și Marea Britanie. Mai sunt cinci din Franța și unul din Spania”, a spus Gheorghe Curcă, primarul orașului Hârlău.
Acesta a menționat că o persoană din Deleni nu a respectat măsura de autoizolare la domiciliu, aceasta fiind amendată de Poliția Locală din Hârlău cu 5.000 lei.
„Oamenii sunt informați și trebuie să fie înțelegători din acest punct de vedere. Noi mergem și stăm de vorbă cu ei. Avem echipe mixte care se duc din ușă în ușă și discută cu oamenii. Pentru o parte a celor aflați în autoizolare facem cumpărăturile, sunt unii care au nevoie de sprijin. Le-am cumpărat alimente, chiar lemne”, a mai spus primarul orașului Hârlău.
Limitare a transportului public
Primarul comunei Dobrovăț a arătat că în localitate singura problemă reală era legată de transportul public, situație care însă s-a rezolvat. „Noi am luat astfel de măsuri de la bun început. Important este că oamenii ne ascultă și că au înțeles situația. Aveam o problemă cu transportul în comun și am decis să rămânem cu autobuzele pentru navetiști, pe restul urmând a le opri. Oamenii au înțeles că nu este cazul să facă drumuri inutile. Suntem bine aprovizionați, avem magazine și farmacii dotate. Autobuzele circulă trei spre Iași și trei spre Dobrovăț, sunt igienizate și curățate”, a precizat Cătălin Martinuș, primarul comunei Dobrovăț. În localitate sunt puțini cei care se află în izolare la domiciliu.
„În ceea ce privește persoanele autoizolate la domiciliu, lucrurile sunt destul de bune. Avem o persoană care astăzi (ieri-n.r.) se află în ultima zi de autoizolare. Ceilalți sunt întorși recent din Germania și Italia. Sunt cinci persoane în total care se află în această situație. Familiile lor au înțeles și s-au mutat în altă parte, iar într-un caz soția a preferat să rămână acasă cu soțul său și s-a autoizolat și ea”, a adăugat primarul comunei Dobrovăț.
Și Primăria Butea a luat măsuri
„În situația actuală, cauzată de răspândirea cu repeziciune la nivelul întregii lumi a noului coronavirus COVID-19 și declararea pandemiei la nivel mondial, administrația comunei Butea, asemenea întregii țări, se aliniază la noile reglementări impuse de starea de urgență instituită pe teritoriul României, prin Decretul Președintelui României nr. 212/16.03.2020.
Având în vedere Ordonanța Militară nr. 219/18.03.2020, privind unele măsuri de primă urgență care privesc aglomerările de persoane și circulația transfrontalieră a unor bunuri, Hotărârile Comitetului Național pentru Situații de Urgență Iași și Hotărârile Comitetului pentru Situații Speciale de Urgență, U.A.T. Butea a întreprins, în conditiile legii, acțiuni și măsuri pentru gestionarea infecțiilor cu coronavirus, cum ar fi:-avertizarea populației, instituțiilor și agenților economici cu privire la măsurile de prevenire și protecție împotriva virusului COVID-19 atăt prin materiale proprii, cât și prin materiale informative primite de la Instituția Prefectului, Direcția de Sănătate Publică, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Iași, avănd în vedere Legile, Decretele, Hotărârile și alte acte privind instituirea stării de urgență;
-înființarea unei comisii pentru sprijinul persoanelor aflate în autoizolare și care au nevoie de alimente sau cumpărături de primă necesitate;
-realizarea de monitorizări active și permanente a persoanelor care se află în autoizolare și a membrilor familiei potrivit Hotărârii nr.10 a CNSSU;
-informarea continuă a persoanelor aflate în autoizolare cu privire la măsurile impuse de respectare privind normele de prevenire și combatere a virusului COVIS-19, precum și sancțiunile în cazul nerespectării acestora;-informarea populației, instituțiilor și societăților comerciale cu privire la restricționarea activităților culturale, științifice, artistice, religioase, a sălilor de jocuri de noroc, a saloanelor cosmetice și a activităților care se realizează în spații închise și care presupun participarea a peste 50 de persoane;
-monitorizarea permanentă de către Poliția Locală și Serviciile de Voluntariat și Situații de Urgență a populației și operatorilor economici din comuna Butea, precum și informarea cu măsurile impuse actualizate;
-informarea populației asupra importanței informațiilor sosite din surse oficiale, precum și asupra pericolului propagării de informații false;Datorită tehnologiei și accesului la internet a cât mai multor locuitori ai comunei, încă de la declanșarea crizei, am fost și suntem în permanență în dialog cu cetățenii, fie că sunt acasă, ori în afara granițelor țării, astfel încăt îi putem informa în cel mai rapid mod cu cele mai recente măsuri instituite la nivel local sau național, în vederea protejării tuturor locuitorilor comunei și limitării la maximum a transmiterii virusului”, a declarat Anton Anti, primarul comunei Butea.