Un medic a explicat cum poți evita să te îmbolnăvești în vacanță, respectând câteva reguli simple. Acesta spune să nu mâncăm anumite alimente la all-inclusive.
Nu mânca aceste alimente la all-inclusive
Dr. Masarat Jilani, medic de familie, a oferit sfaturi înainte de vacanțele de vară, perioadă în care mulți vor pleca în străinătate. Acesta spune că există un lucru de care ar trebui să te ferești întotdeauna când ești la all-inclusive și mănânci la bufet.
„În primul rând, merită să ne amintim că nu toate problemele digestive din timpul vacanțelor sunt cauzate de toxiinfecții alimentare. Sistemul nostru digestiv funcționează cel mai bine în rutină, iar perturbarea cauzată de călătorii poate modifica felul în care acesta reacționează. La unii, asta poate duce la constipație, dar poate provoca și urgență digestivă sau chiar diaree“, a spus medicul.
Doctorul este de părere că toxiinfecțiile alimentare sunt un risc real la all-inclusive.
„Este vorba despre mâncăruri bogate, picante sau necunoscute, care pot copleși sistemul digestiv, mai ales dacă acasă ai o dietă simplă. Ia-o treptat. Dacă în mod obișnuit nu mănânci mult, încercarea de a „scoate banii pe care i-ai dat” încă din prima seară la bufet îți poate aduce efecte secundare neplăcute. Asta nu înseamnă că toxiinfecțiile alimentare nu sunt un risc real la all-inclusive. Mâncarea care stă mult timp la temperatura nepotrivită, care poate fi atinsă de alți turiști sau care a suferit contaminare încrucișată, este întotdeauna un semnal de alarmă“, a menționat medicul.
Evitați brânzeturile locale nepasteurizate și deserturile pe bază de cremă
Mediul ne recomandă să optăm pentru mâncare fierbinte și preparată pe loc. Acest lucru este adesea posibil pentru preparate precum omletele sau opțiunile vegetariene.
„Dacă alegi să mănânci la bufet, fii atent la orice mâncare care e doar călduță, mai ales carne, pește, ouă și preparate pe bază de lactate care ar putea sta de ceva timp pe masă. Evită alimente precum brânzeturile locale nepasteurizate, deserturile pe bază de cremă care nu au fost păstrate la rece și înghețata care a început să se topească. Orice aliment care ar trebui să fie rece sau înghețat, dar care a fost lăsat afară, este un semnal de alarmă.
Consumă fructe de mare doar dacă sunt foarte proaspete și bine preparate termic. Nu este momentul să încerci sushi pentru prima dată. În plus, nu îți încărca farfuria doar pentru că mâncarea e „gratuită”. Să mănânci în exces în căldură te va face să te simți mai rău decât îți dorești în vacanță“, mai spune medicul.
Deși mulți își amintesc să consume doar apă îmbuteliată în străinătate, este important să o folosești și la spălatul pe dinți. Chiar dacă nu înghiți apa, te expui totuși unui risc. Evită gheața în băuturi, cu excepția cazului în care ești sigur că a fost făcută din apă purificată. Dacă ai dubii, cere să vezi de unde provine gheața când ești la bar.
„Verifică întotdeauna sigiliile sticlelor îmbuteliate pentru a te asigura că nu au fost reumplte sau modificate. O altă sursă de apă de care să te ferești este barul de salate. Dacă nu ești sigur că legumele au fost spălate cu apă sigură, îmbuteliată, presupune că nu au fost. Dacă vrei să te bucuri de produsele locale proaspete, spală-le tu însuți cu apa ta îmbuteliată“, mai spune medicul care ne recomandă să nu mâncăm anumite alimente la all-inclusive.