Actualitate

Nu permiteți străinilor să cumpere teren în România! Liberalii vor sa vândă terenurile latifundiarilor străini

Publicat: 03 apr. 2021
tractor pe câmp
O noua lege lansată de un grup de senatori PNL permite străinilor să cumpere teren în România

O noua lege lansată de un grup de senatori PNL permite străinilor să cumpere teren în România.

Reacțiile din partea opoziției nu au întârziat sa apară. Marcel Ciolacu, președintele PSD, cataloghează drept „un nou jaf naţional al coaliţiei de dreapta” propunerea legislativă iniţiată de un grup de senatori PNL – printre care și ministrul Adrian Oros, USR PLUS și UDMR pentru modificarea Legii privind vânzarea terenurilor agricole 175/2020. Asta după ce în urma cu jumătate de an PNL și USR atacau la CCR legea privind cumpărarea de terenuri agricole motivând ca legea este una cu dedicație pentru baronii PSD, marii latifundiari din zona de Sud a României.

Marcel Ciolacu: „Un nou jaf național al coaliției de dreapta: vânzarea pământului agricol românesc!”

Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, susține într-o postare publicată pe pagina sa de Facebook că prin legislația adoptată anul trecut, care a intrat în vigoare la începutul acestui an, s-a împiedicat vânzarea terenului agricol al României către străini, iar acum se încearcă din nou vânzarea pământului românesc, printr-un proiect de lege depus la Senat, de către 61 de deputați și senatori, printre care se numără și ministrul Agriculturii Adrian Oros.

„Un nou jaf național al coaliției de dreapta: vânzarea pământului agricol românesc! 100 de miliarde de euro – atât este valoarea terenului agricol al României. Prin legislaţia adoptată anul trecut, în acord cu legislaţia europeană, i-am împiedicat să mai vândă aceste terenuri străinilor. Pentru a proteja atât fermierii, cât şi statul român, în condiţiile în care deja 4 milioane de hectare de pământ nu mai sunt ale românilor!

Ce fac ei acum?! 61 de deputaţi şi senatori ai Puterii, în frunte cu ministrul Agriculturii, Adrian Oros, au depus la Senat un proiect de lege prin care să se dea din nou drumul vânzării pământului românesc! Concret, dispar condiţiile privind domiciliul şi rezidenţa, dar – mai ales – dispar şi interdicţiile de înstrăinare care erau de minim 8 ani de la data cumpărării terenurilor. Asta e reforma lor!”, a arătat Marcel Ciolacu, într-o postare publicată luni, 15 martie, pe pagina sa de Facebook.

Adrian Chesnoiu: Propunerea de modificare a legii privind vânzarea terenurilor agricole nu urmărește altceva decât să îngreuneze achiziția de terenuri de către tinerii români

O alta reacție în privința noii legi a avut și Adrian Chesnoiu, președintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, care susține că această propunere de modificare a legii privind vânzarea terenurilor agricole 175/2020 inițiată de actualul ministru al Agriculturii Adrian Oros nu urmărește altceva decât să îngreuneze achiziția de terenuri de către tinerii români care vor să facă agricultură și de către fermierii care desfășoară activitatea agricolă în România. Vânzarea de terenuri a fost blocata în România din cauza lipsei de interes a guvernanților pentru agricultura, inclusiv la Iași, proprietarii de terenuri, primarii și cei care voiau sa cumpere terenuri depunând reclamații la Directia Agricola Iași.

Suprafaţa de teren agricol exploatată de persoane fizice şi juridice străine era de 422.000 hectare, la finele anului 2018, fiind înregistrate 793 de persoane care utilizau aceste terenuri, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

La Iași firmele SC Orgapic si SC AgroIulia, detinute de omul de afaceri Bert Wigger, au încasat subventii uriașe în ultimii ani, administrand câteva mii de hectare și fiind printre cei mai mari cultivatori de soia ecologica. Oficial, în Iași nu s au vândut terenuri agricole străine, însă neoficial exista câțiva străini la Iași care au achiziționat terenurile pe câteva sute de hectare prin interpuși.

Aici poate fi citită propunerea legislativă privind vânzarea terenurilor.
Adauga un comentariu