International

Nudismul este mai popular acum în Marea Britanie decât a fost vreodată

Publicat: 09 aug. 2022
tineri nudisti Marea Britanie
Nudismul, de mare anvergură în Marea Britanie

Nudismul în Marea Britanie pare a fi o consecinţă a pandemiei la care nimeni nu se aştepta. Stilul de viaţă în care oamenii renunţă la haine şi adoptă noncoformismul pare a fi mai popular decât a fost vreodată.

Spre exemplu, pandemia l-a lăsat pe scriitorul de ghiduri de călătorie, Nick Mayhew-Smith, în vârstă de 53 de ani, copleşit de muncă şi copiii care au rămas acasă din cauza închiderii şcolilor. Astfel, bărbatului i s-a părut că soluţia perfectă de relaxare poate fi o plimbare liniştită prin pădure, fără haine.

„Dacă stai într-un loc retras, complet dezbrăcat și nemișcat, animalele sălbatice încep să se obișnuiască cu tine”, a explicat Smith, care a adoptat stilul nudist acum trei decenii. „Păsările țopăie mai aproape, veverițele și bursucii apar: ești parte din natură. Este o experiență magică care devine foarte utilă în vremuri stresante”.

The Guradian relatează că domnul Smith este doar unul dintre cei 1,3 milioane de britanici care și-au afirmat apetența pentru practicarea nudismului în public, scoţând în evidenţă faptul că sunt cam tot atâți fani ai nudismului în Marea Britanie cât sunt membrii ai Bisericii Anglicane.

barbati nud
nudismul își are rădăcinile în Germania în anii 1890

Nudismul, de mare anvergură în Marea Britanie

În timpul primei perioade de carantină, în 2020, în Marea Britanie, nudismul a cunoscut cea mai rapidă creștere în ceea ce privește numărul de membrii noi de când mișcarea a fost fondată în anul 1964. Un studiu arata că au fost căutate pe Google cuvintele „plajă nud” de aproape 4 ori mai mult în timpul caniculei din primăvara anului 2020.

Iar acum, există grupuri virtuale de yoga nud, cluburi literare nud și alte activități, precum „buff baking”, anume, un grup de persoane care gătesc dezbrăcate. Vara aceasta, pe măsură ce mercurul din termometre creștea, afacerile din Marea Britanie, de la piscine publice la localuri cu grădină, au ajuns la concluzia că este benefic din punct de vedere financiar să le satisfacă cerințele celor care practică nudismul.

Astfel, din Croația și până în Sardinia, au apărut tot mai multe staţiuni turistice ce au creat evenimente unde hainele sunt opţionale. Toate acestea în timp ce unele companii cauta să pătrundă pe piața înfloritoare a locurilor de vacanță pentru nudiști și fac reclamă la hoteluri, stațiuni și drumeții primitoare pentru nudiști.

Spre exemplu, Annebella Pollen, autorul cărții „Nudismul într-un climat rece”, spune că mișcarea nudistă seamănă cu era în care nudismul de-abia apărea.

„După Primul Război Mondial și pandemia de gripă, s-a dezvoltat un apetit uriaș pentru adoptarea unor noi stiluri de viață, explorarea unor noi structuri sociale și pentru a te simți liber”, a spus Pollen.

Precizăm că nudismul își are rădăcinile în Germania în anii 1890, atunci când freikörperkultur, sau „cultura corpului liber”, a apărut ca o reacție la procesul rapid de urbanizare. Această mişcare se voia a pune accent pe plimbările nud în public și comunalism, care erau considerate a fi antidotul pentru traiul mizer din orașele industriale.

Beneficii ale stilului de viață nudist pentru minte şi corp

Când germanii au înfiinţat această mişcare, pare că ştiau ceva despre îngrijirea sănătăţii.

„Există tot mai multe cărți care arată că nudismul are beneficii psihologice și fiziologice. De la o tensiune mai mică la o mai bună stimă de sine și niveluri de stres reduse. Oamenii cred că nudismul este despre exhibiționism, dar nu este. Este despre cât de minunat este să simți soarele și briza pe pielea ta”, potrivit nudistului și academicianului Dr. Helen Bowes-Catton.

Menţionăm că spre deosebire de alte ţări, a fi dezbrăcat în public în Anglia şi în Tara Galilor, nu este o infracţiune, cu toate că o persoană risca a fi arestată dacă se dovedeşte că s-a dezbrăcat cu intenţia de a şoca sau de a provoca consternare.

Nudistul şi academicianul Berriman explică totodată de ce crede ea că viața este mai frumoasă atunci când o traversezi dezbrăcat:

„Nu o să înțelegi sentimentul absolut de libertate și acceptare ce vine atunci când ești dezbrăcat în public până când nu încerci. Da, corpul tău este mai lăsat și mai îmbătrânit decât a fost vreodată, dar acesta este corpul cu care călătorești în viață. De ce să nu îl îmbrățișezi și să începi să trăiești?”

Așadar, pare că pandemia a făcut nudismul să fie mai popular acum în Marea Britanie decât a fost vreodată.

biciclisti nudisti
a fi dezbrăcat în public în Anglia şi în Tara Galilor, nu este o infracţiuneComentarii
Adauga un comentariu