Local

Număr record de ieșeni în mijloacele de transport în comun în „Vinerea Verde”! Ce Universități au solicitat suspendarea abonamentelor studențești în timpul verii

Publicat: 09 iul. 2022
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Număr record de ieșeni în mijloacele de transport în comun în Vinerea Verde Ce Universități au solicitat suspendarea abonamentelor studențești în timpul verii
Programul „Vinerea Verde” a înregistrat un număr de 800.000 de călătorii

Proiectul „Vinerea Verde”, menit să încurajeze utilizarea transportului public, a înregistrat de la înființare și până acum un număr record de ieșeni în mijloacele de transport în comun. Compania de Transport Public Iași a înregistrat peste 800.000 de călătorii gratuite în cele 4 zile de vineri, de la adoptarea programului.

Programul „Vinerea Verde” a fost lansat în data de 3 iunie 2022, în urma aprobării acestuia de către Consiliul Local Iași. Perioada de desfășurare e cuprinsă între lunile iunie și decembrie 2022 și are drept scop descurajarea utilizării autoturismului personal și promovarea transportului public ieșean.

Număr record de ieșeni în mijloacele de transport în comun, în „Vinerea Verde”

Vineri, 8 iulie 2022, Compania de Transport Public (CTP) Iași a anunțat numărul de călătorii înregistrate în cele 4 zile de vineri de la lansarea Programului „Vinerea Verde”. Numărul acestora depășește 800.000 de călătorii.

„Peste 800.000 de călătorii gratuite au fost făcute în cele patru zile de vineri, de când a fost adoptat Programul «Vinerea Verde» la Iași”, au explicat reprezentanții CTP Iași.

CTP Iași a lansat acest program pentru a încuraja utilizarea mijlocului de transport în comun pe raza municipiului Iași. Acest proiect este în acord cu viziunea unui Iași mai verde.

„Programul «Vinerea Verde» a intrat în vigoare vineri, 3 iunie 2022, acesta reprezentând o inițiativă voluntară de promovare și încurajare a utilizării transportului în comun și a mobilității urbane alternative de către locuitorii din Municipiul Iași. Astfel, în fiecare zi de vineri, până la sfârșitul anului 2022, toate călătoriile cu mijloacele de transport public în zona 1 (pe raza municipiului Iași) vor fi gratuite”, au explicat reprezentanții CTP Iași.

Valorile care stau la baza programului presupun reducerea folosirii vehiculului personal, diminuarea poluării și a emisiilor carbon, folosirea preponderentă a mijloacelor de transport în comun, sporirea numărului de utilizatori a serviciilor oferite de CTP, micșorarea costurilor pe călător transportat, dispariția blocajelor în trafic și diminuarea numărului de accidente.

Acest program a fost aprobat de Consiliul Local Iași în data de 30 mai 2022 și a intrat în vigoare în data de 3 iunie a aceluiași an. Costurile suplimentare pe care le presupune proiectul se ridică la 1,91 milioane de lei, formați din prețul combustibilului și tariful biletelor care ar fi fost achiziționate în perioada iunie – decembrie 2022, durata de desfășurare a inițiativei.

„Potrivit hotărârii aprobate de către Consiliul Local pe 30 mai 2022, cu privire la înființarea Programului «Vinerea Verde», perioada de valabilitate a abonamentelor nu va fi prelungită”, au mai adăugat reprezentanții CTP Iași.

Abonamente studențești suspendate

Recent, CTP Iași a anunțat că două universități ieșene au solicitat suspendarea abonamentelor studențești reduse pe perioada verii. Cele două instituții de învățământ sunt Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Universitatea de Științe ale Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași. Astfel, abonamentele studențești în valoare de 16 lei, respectiv 8 lei vor fi suspendate până la începerea anului universitar 2022 – 2023.

„Suspendarea abonamentelor studențești a fost solicitată de către Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și de Universitatea de Științe ale Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași. Deocamdată, nu avem cereri din partea altor universități”, a explicat purtătorul de cuvânt CTP Iași, Andreea Luca.

Până în toamnă, studenții care au nevoie de abonament, au la dispoziție o altă opțiune, mai exact abonamentele pentru studenți la preț redus cu 50%,  tariful fiind de 55 de lei. Ele pot fi achiziționate atât online, utilizând aplicația 24pay, cât și de la tonetele CTP Iași.

Totodată, ei vor avea posibilitate de a călători gratuit alături de ceilalți cetățeni și poate va fi depășit numărul record de ieșeni în mijloacele de transport în comun în ”Vinerea Verde” înregistrat în prima lună de la lansarea programului.

Comentarii
  • scoateti gratuitatea la elevi si studenti pe perioada vacantei , iar la pensionari maxim 10 dumuri gratuite pe luna in rest sa plateasca bilet ca nu poti sa te mai duci la servici din cauaza lor

Adauga un comentariu