Economic Local

Numărul de locuri de muncă vacante în Iași s-a redus drastic în această perioadă. În continuare se caută curieri și specialiști în domeniul construcțiilor

Publicat: 23 dec. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Numărul de locuri de muncă vacante în Iași s-a redus drastic în această perioadă. În continuare se caută curieri și specialiști în domeniul construcțiilor
AJOFM Iași a publicat o nouă listă cu 379 de locuri de muncă vacante

Ieșenii care vor să se angajeze în această perioadă au la dispoziție mai puține locuri de muncă vacante. Numărul posturilor s-a redus semnificativ în această lună, comparativ cu noiembrie 2021. Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Iași a publicat pe site-ul instituției o nouă listă cu 379 de posturi în domeniile servicii, construcții și industrie

Numărul de locuri de muncă vacante din Iași s-a redus semnificativ în decembrie 2021, comparativ cu luna precedentă. Dacă în noiembrie 2021 erau disponibile 565 de posturi, în această perioadă sunt 379 de locuri de muncă. Angajatorii din Iași caută mai multe persoane cu studii medii, fiind înregistrate 315 posturi disponibile pentru acestea. De asemenea, 64 de posturi sunt pentru ieșenii cu studii superioare. În continuare cele mai ofertante domenii sunt serviciile, construcțiile și industria. În domeniul serviciilor sunt disponibile 119 locuri de muncă vacante, 153 sunt în construcții și alte 67 în industrie. Companiile PibMarket Serv, Symco&Star SRL caută casieri, iar Fiscontexpert Consult SRL și Spin Group&HR SRL caută consilieri juridici.

Controlorii de calitate sunt căutați de companiile Greenfiber International, Confecții Integrate Moldova și Katty Fashion SRL. În continuare sunt căutați curierii, domeniu care s-a dezvoltat pe fondul pandemiei de COVID-19, când piața livrărilor la domiciliu a explodat. Companiile Dakota General, DFC Logistică și Implementare SRL, Premium Delivery Concept SRL sau Smart Procent SRL vor să angajeze curieri.

Ieșenii se pot angaja ca șoferi de autobuz sau vopsitori auto în Norvegia

Noi locuri de muncă sunt disponibile în străinătate, mai exact în Norvegia, pentru ieșenii care vor să lucreze ca șoferi de autobuz sau vopsitori auto. Astfel, angajatorii din această țară caută 20 de vopsitori auto, care să fie calificați în domeniu și să aibă experiență.

De asemenea, sunt avantajați ieșenii care au cunoștințe în procesele de reparații SMART. Salariile oferite sunt de 1.200 de euro pe lună, plus 4 la sută bonus din încasări. De asemenea, în Norvegia se caută 30 de șoferi de autobuz care să aibă permis de conducere categoria D și experiență în domeniu. Salariile oferite de angajatorii din Norvegia sunt în valoare de 2.940 de euro pe lună. Se plătesc orele suplimentare.

Rata șomajului s-a menținut scăzută în Iași în anul 2021

În ceea ce privește rata șomajului înregistrată în Iași, în luna noiembrie 2021, datele furnizate de AJOFM arată că, rata șomajului era de 2,68 la sută, fiind înregistrați 7.923 de șomeri. Aceasta s-a menținut scăzută pe tot parcursul anului. Astfel, 13 la sută din șomeri sunt persoane care primesc indemnizații, aproximativ 1.000 de persoane, iar restul șomerilor sunt înregistrați, dar nu primesc bani de la stat, fiind neindemnizabili. Cei mai mulți șomeri sunt din mediul rural, 84 la sută, și restul, din mediul urban.

De asemenea, 3.800 de persoane șomere au peste 50 de ani, iar alți 201 ieșeni fără serviciu au între 25 și 29 de ani. Potrivit specialiștilor din domeniul muncii, rata șomajului înregistrată în luna noiembrie 2020 era cu 3,07 la sută, mai mare față de cea din noiembrie 2021. Un bărbat din Iași, care are 65 de ani și se apropie de pensionare, este cel mai vârstnic șomer. Acesta a primit de la AJOFM Iași, timp de un an, o indemnizație de câteva sute de lei.

Adauga un comentariu