Local

Numărul pacienților internați la Spitalul C.F. Iași a scăzut la jumătate în ultimele două săptămâni. Medicii ieșeni spun că vârful valului trei de pandemie a fost atins, iar un al patrulea s-ar putea declanșa în toamnă

Publicat: 27 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Numărul pacienților internați la Spitalul C.F. Iași a scăzut la jumătate în ultimele două săptămâni. Medicii ieșeni spun că vârful valului trei de pandemie a fost atins iar un al patrulea s-ar putea declanșa în toamnă
Medicii ieșeni spun că am trecut de valul trei de pandemie COVID-19. Numărul pacienților infectați cu coronavirus care ajung la Spitalul C.F. Iași s-a redus cu 50 la sută

Odată cu scăderea numărului de cazuri COVID-19 raportate la nivelul județului Iași a început să scadă și numărul pacienților infectați care sunt internați în spitalele suport-COVID-19. La Spitalul C.F. Iași, în ultimele două săptămâni, numărul de paturi ocupate s-a redus la jumătate. Din cel mult 7 pacienți care pot primi tratament pe secția de terapie intensivă, doar 2-3 reușesc să învingă boala

În cadrul Spitalului C.F. Iași, unii pacienți COVID-19 au stat internați mai bine de o lună. Pentru acești bolnavi, prognosticul medicilor este rezervat, de multe ori fiind declarat decesul după o perioadă atât de lungă de internare. Dintr-un număr total de 7 pacienți COVID-19 care pot fi îngrijiți în secția de terapie intensivă din unitatea medicală, doar jumătate supraviețuiesc. De cealaltă parte, vestea bună este că numărul pacienților infectați cu coronavirus care ajung la spital a scăzut cu 50 la sută în ultimele două săptămâni.

„În urmă cu o lună, la spital erau internați pe sectorul COVID-19 un număr de 75 de cazuri, iar în prezent avem o medie de 30-35 de cazuri ocupate. În secția de terapie intensivă avem o rată a deceselor de 30 până la 50 la sută, pacienți extrem de grav afectați, nu doar din Iași. Am avut și de la București, de la Piatra Neamț. Unii au decedat după 8 ore de la internare, din păcate, în timp ce unii, după trei săptămâni de internare pe terapie intensivă, au fost externați. Sunt pacienți COVID-19 cu necesar de oxigen de 5 până la 10 litri, iar capacitatea maximă este de 15 litri pe sector COVID-19”, spune dr. Mihai Glod, managerul Spitalului C.F. Iași.

Pacienți cu vârste cuprinse între 30-40 de ani ajung în stare foarte gravă. Când ne putem aștepta la un val patru de pandemie

Dacă până în valul trei de pandemie COVID-19 cei mai afectați pacienți de infecția cu noul virus au fost cei cu vârste de peste 50-60 de ani, în ultimele două luni au fost multe cazuri grave și la pacienții tineri. Ieri, 26 aprilie 2021, erau internați pe sectorul COVID-19 al Spitalului C.F. Iași 54 de pacienți, iar alți 5 erau în secția de terapie intensivă.

„Nu mai avem acea categorie vulnerabilă, întâlnim și mulți tineri de 30, 35, 40 de ani, care ajung în stare foarte gravă și care, din nefericire, decedează. Majoritatea au și boli asociate. Consider că am trecut de valul al treilea de pandemie, iar vârful acestuia a fost în urmă cu o lună. Dacă se vor vaccina foarte multe persoane, este posibil să nu mai avem un alt val, totuși e posibil ca în toamnă să ne confruntăm cu cel de-al patrulea”, a mai adăugat dr. Mihai Glod.

Numărul de locuri libere în secțiile de terapie intensivă din spitalele ieșene a crescut

La începutul lunii aprilie 2021 nu mai erau locuri în secțiile de terapie intensivă din județul Iași. Ieri, 26 aprilie, erau libere 16 paturi de terapie intensivă în spitalele suport-COVID-19, astfel: un pat ATI la Spitalul Municipal Pașcani, două la Spitalul C.F. Iași, 5 la Spitalul de Neurochirurgie, 7 la Spitalul „Sf. Spiridon” și un pat ATI la Unitatea Mobilă de la Spitalul de Boli Infecțioase. Referitor la gradul de ocupare al paturilor, inclusiv paturi ATI, conform raportărilor, erau ocupate 297 de paturi din care 57 de paturi fiind de ATI.

Situația cu privire la gradul de ocupare pentru paturile ATI era următoarea: 9 paturi ATI la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, 7 paturi ATI la Unitatea Mobilă de la Spitalul de Boli Infecțioase, 6 la Spitalul de Pneumoftiziologie, 5 la Spitalul Municipal Pașcani, 5 la Spitalul de Recuperare, 5 paturi ATI la Spitalul C.F. Iași, 14 paturi ATI la Spitalul de Neurochirurgie și 6 la Spitalul „Sf. Spiridon”. Conform datelor centralizate la nivelul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Iași, pe 26 aprilie 2021, un număr de 974 de persoane se aflau în izolare, iar 918 persoane erau carantinate la domiciliu. De asemenea, de la debutul pandemiei COVID-19, DSP Iași a emis în total 41.880 de decizii pentru persoanele aflate în izolare și 42.533 de decizii pentru persoanele aflate în carantină.

289 de paturi libere în sectoarele COVID-19 din județul Iași

În spitalele suport COVID-19 din județul Iași, ieri mai erau libere 289 de paturi: 94 de paturi la Spitalul de Boli Infecțioase, 22 la Spitalul de Pneumoftiziologie, 9 paturi la Spitalul Orășenesc Hârlău, 18 paturi la Spitalul de Recuperare, 54 la Spitalul C.F. Iași, 4 la Spitalul „Sf. Spiridon”, 24 de paturi la Spitalul Militar și 64 de paturi la Spitalul C.F. Pașcani. La Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon”, centru suport COVID-19 pentru bolnavii care au nevoie de asistență medicală de specialitate, erau 5 bolnavi confirmați pozitiv cu noul coronavirus care urmează tratamentul prin dializă în unitatea medicală.

La Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Elena Doamna” Iași, centru suport COVID-19 pentru gravidele care au nevoie de asistență medicală de specialitate, era ocupat un pat ATI. În ceea ce privește zona medicală Covid de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria” Iași, erau ocupate două paturi. Totodată, în zona de terapie intensivă pentru pacienții infectați cu coronavirus de la unitatea medicală era ocupat un pat.

Adauga un comentariu