Titlurile zilei

O adolescentă a fost vândută ca sclavă unei familii de țigani. În schimbul a 200 de euro a venerat șatra din Iași (Exclusiv)

Publicat: 29 ian. 2022
O adolescentă care plânge, căldărari pe o stradă și sediul Palatului de Justiție din Iași
O minoră din județul Iași a fost vândută cu suma de 200 de euro unor căldărari, care au transformat-o în sclavă

O adolescentă din județul Iași a fost vândută cu suma de 200 de euro unor căldărari, care au transformat-o în sclavă. Înainte de aceasta, adolescenta a fost pusă să practice prostituția. În urma incidentelor, ieșeanul Valeriu Berescu, zis „Cioacă”, a fost trimis la pușcărie

Poveste tragică, în județul Iași! O adolescentă le-a povestit oamenilor legii cum a ajuns să fie vândută cu suma de 200 de euro unor căldărari, care au tratat-o ca pe o sclavă. Totul, în cadrul unui dosar de trafic de minori. Recent, în cadrul acestui dosar, un ieșean, Valeriu Berescu, zis „Cioacă”, a fost pedepsit de magistrații din cadrul Tribunalului Iași.

„Instanța îl condamnă pe inculpatul Valeriu Berescu la o pedeapsă de 3 ani şi 6 luni de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de minori. Admite în parte acţiunile civile formulate de către persoanele vătămate și îl obligă pe inculpatul Valeriu Berescu la plata către fiecare dintre acestea a unei sume de 15.000 de lei, cu titlu de daune morale”, au precizat magistrații ieșeni.

De remarcat este faptul că sentința nu e definitivă, aceasta putând fi contestată. În edițiile anterioare, reporterii cotidianului BZI au prezentat un caz similar.

Ieșeanul Valeriu Berescu, zis „Cioacă”, acuzat de trafic de minori

Procesul ieșeanului Valeriu Berescu, zis „Cioacă”, a început pe 20 iulie 2021. Oamenii legii l-au trimis în judecată sub acuzația de trafic de minori. Asta, după ce ieșeanul a fost reținut și, mai apoi, arestat preventiv, de pe data de 1 aprilie 2021. Anchetatorii au susținut că individul a convins două adolescente, una de 14 ani, alta – de 15 ani, Cosmina T. și Delia G., să practice prostituția. În edițiile anterioare, reporterii cotidianului BZI au prezentat un caz similar.

„În vara anului 2019, inculpatul a recrutat-o pe persoana vătămată minoră de 15 ani, profitând de starea acesteia de vădită vulnerabilitate (pe fond de vârstă fragedă, educație precară, alienare familială, internări succesive în centre pentru minori, fără nicio sursă de venit) și a primit-o în imobile închiriate pe raza municipiului Iași, unde a exploatat-o prin obligare la practicarea prostituției până în luna februarie 2020, sumele de bani câştigate de victimă fiind însuşite în totalitate de către inculpat. În noiembrie 2019, el a recrutat-o pe persoana vătămată minoră de 14 ani, profitând de starea acesteia de vădită vulnerabilitate, și a primit-o în diverse locații închiriate, unde a exploatat-o prin obligare la practicarea prostituției până în luna februarie 2020. Inculpatul a solicitat procedura recunoaşterii învinuirii, recunoscând săvârşirea faptelor”, au afirmat anchetatorii ieșeni.

Drama unei adolescente din Iaşi, vândută cu 200 de euro: „Am fost tratată ca o sclavă…”

Oamenii legii au susținut că Valeriu Berescu, zis „Cioacă”, le convingea pe tinerele din centre de plasament să practice prostituția în folosul lui. Acesta lua toți banii câștigați de tinere din activitatea de prostituție, pe motiv că avea cheltuieli cu chiria și altele. În cele din urmă, totul a ieșit la iveală cu privire la activitatea prestată de cele două fete, iar anchetatorii au intrat pe fir. Astfel, aceștia au ajuns la Valeriu Berescu.

La audieri, una dintre victime a povestit prin ce a fost nevoită să treacă. Aceasta a relatat că, după ce a practicat prostituția, a fost vândută unei familii de căldărari contra sumei de 200 de euro, pentru a fi sclavă în gospodărie.

„Am avut primul client în a doua sau a treia zi după ce am ajuns în apartament, într-o zi din luna noiembrie 2019. Am practicat prostituția până în februarie 2020, am avut aproximativ 10 clienți pe zi, de obicei luam pauze doar în weekend, iar programul de muncă era zilnic în intervalul orar 12:00 – 4:00. Nu am plecat cu nicio sumă de bani de pe urma practicării prostituției, pentru că toți banii i-a luat „Cioacă”. În perioada respectivă am câștigat în jur de 18.000 de lei din practicarea prostituției pentru el. După februarie 2020, am aflat de la niște căldărari faptul că el mă vânduse lor contra sumei de 200 de euro. Acei căldărari m-au dus cu forţa în casa lor, iar, timp de aproximativ o lună, s-au folosit de mine la treburile gospodărești, tratându-mă ca pe o sclavă. Într-o dimineață, după aproximativ o lună de locuit efectiv în acea casă, eu am reușit să fug”, a povestit adolescenta din Iași cu lacrimi în ochi.

„Unele fete ajung la noi din cadrul unor rețele de trafic de minori”

Reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Iași susțin că, din păcate, astfel de cazuri sunt destul de frecvente.

„Conform procedurilor, odată ce o minoră dispare dintr-un centru de plasament, este anunțată Poliția. Se dau semnalmentele minorei și cum era îmbrăcată ultima oară când a fost văzută de angajații centrului respectiv. Dacă există suspiciunea vreunui trafic de minori, sunt anunțați polițiștii. Mai apoi, oamenii legii desfășoară activități specifice pentru a identifica minora dată dispărută. Unele adolescente ajung la noi din cadrul unor rețele de trafic de minori destructurate de anchetatori. Astfel, ele ajung în grija noastră, dar păstrează legăturile cu fostul „pește”. Am avut și situații în care beneficiare ale noastre au încercat și au și reușit să recruteze alte fete de genul acesta, din centre de plasament. Asta se întâmpla în urmă cu aproximativ 5-6 ani”, a declarat ieri Tiberiu Bantaș, purtătorul de cuvânt al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Iași.

Acesta a adăugat că, odată recuperate, adolescentele sunt consiliate psihologic în cadrul centrelor de plasament. Astfel s-a încheiat drama adolescentei din Iaşi vândută cu 200 de euro unei familii de căldărari, pentru a fi sclavă în gospodărie.
Comentarii
 • Procurorii, judecătorii, polițiștii beneficiază de aceste servicii sexuale din acest motiv pedepsele sunt minime. Incredibil, doar 3 ani și 6 luni cu plata a despăgubirilor morale de doar 15.000 lei. Moarte țiganilor și spânzurați sa fie cei din justiție! In tara asta trebuie sa pui mana pe arma și să-ti faci dreptate singur..aici se va ajunge in curand

 • da cine credeti voi ca erau clientii la ea?
  mai ales care primeau reducere sau gratis

  doar gandit-va oleaca

  puneti nieuronii la contributie (!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!)

 • Și de această dată putem vedea ca șistemul judiciar din România ori este corupt ori are unele lacune ori nu este reprezentat de profesioniști nu poți da asemenea pedeapsa pentru lipsire de libertate, trafic de persoane având în vedere că victimele sănt minore și probabil și ușor alineate mital sau probabil fără discernământ cu astfel de pedeapsa se creează precedente orice melten o sa se transforme în traficant de persoane și stăpân de sclavi ,știu persoane care au primit 8 ani cu executare pentru contrabanda cu țigări deci în concluzie judecați și dv cum funcționează sistemul Judiciar în România

 • Nu legile sunt proaste . Justiția este corupta și mutilează legea după cum vor. Eu cunosc primar care, beat fiind , cu mașina neînmatriculată , a omorât un om și a primit doi ani cu suspendare. Ce lege au aplicat? Și ca sa nu mai vadă și alții au scos dosarul de pe portal. Mai scurt, o mafie fără limite

 • Cunosc un caz și la Târgu Neamț. Un țigan numit Norocel a prostit o fată aflată în plasament la centrul Santa Maria din Piatra Neamț, pe nume Alexandra F. și a scos-o la cerșit și la produs. Știu și polițiștii de la orășenească și de județ dar nu se face nimic!!!

 • Halal justitie. Cum poți ca om sa tolerezi numai termenul de sclavie în secolul 21? Pana și animalele au mai multe drepturi. Dar ca judecător și procuror? Cum a fost întocmit rechizitoriul? Cum poți sa dai despăgubire mai mica decât a obținut de pe urma fetii din prostituție? 10 clienți zilnic= 200 clienți/ luna. Practic acea fata a fost forțată sa fie violata de 200 oameni. Nu s-a dat pedeapsa nici cât măcar pentru viol. Scursurile măcar sa fi cumulat pedepsele=nr maxim ani pt viol + nr maxim sechestrare + nr ani maxim obtinere venituri din activități ilicite + evaziune fiscala+ munca la negru. Cred ca atunci ar fi fost echitabil și putea sa facă jumătate din pedeapsa.

Adauga un comentariu