Actualitate

O bandă de români au furat un diamant în valoare de 15 milioane euro, în Barcelona. Este considerat jaful secolului

Publicat: 22 feb. 2021
diamant furat
Jaful secolului în Spania a fost comis de o bandă de români. Grupul de conaţionali a reuşit să fure un diamant în valoare de 15 milioane euro, în Barcelona. Cei 9 indivizi au comis mai multe furturi de bijuterii şi obiecte preţioase în state precum Spania şi Franţa

Jaful secolului în Spania a fost comis de o bandă de români. Grupul de conaţionali a reuşit să fure un diamant în valoare de 15 milioane euro, în Barcelona. Cei 9 indivizi au comis mai multe furturi de bijuterii şi obiecte preţioase în state precum Spania şi Franţa.

Ultima lovitură a fost declarată ca fiind „jaful secolului 21” de către presa locală. În cadrul grupului infracţional se afla şi sârbi.

Diamant de 15 milioane euro, furat de un grup de români

Gruparea infracţională, formată din romani şi sârbi, a terorizat magazinele de lux din Occident. Cele mai multe lovituri au avut loc în Franţa şi Spania, însă au furat şi din Elveţia, Germania sau Italia. Toate loviturile au avut succes şi prejudiciile au fost absolut impresionante.

Poliţia franceză a reuşit să-i prindă. Însă, înainte de asta, ei au reuşit să intre în posesia unui diamant de 4,5 milioane de euro de la Cannes şi un altul de 15 milioane euro de la Barcelona.

Anul trecut, mai exact în luna noiembrie, hoţii au fost prinşi de Poliţia franceză, iar în aceste momente aceştia se află în arest.

Înainte să fie prinşi de Poliţia franceză, ei au reuşit să fure un diamant de 4.5 milioane de euro de la Cannes şi un altul de 15 milioane de la Barcelona. În luna noiembrie a anului trecut, hoţii au fost prinşi de Poliţia franceză şi se află acum în arest.

„Grupul era format din trei femei şi şase bărbaţi, de naţionalitate română şi sârbă. şi că toţi se află acum în custodia Poliţiei franceze, la Nancy”, potrivit cotidianului francez Le Parisien.

Cum au acţionat autorii

În data de 7 august 2019, făptaşii au dat o lovitură colosală pe Coasta de Azur, în Franţa, acolo unde au furat un diamant de 4,5 milioane euro dintr-un salon al renumitului hotel Martinez din Cannes.

”Hoţii au acţionat surprinzător de simplu, dar au reuşit să înşele vigilenţa proprietarului. Un cetăţean rus, deţinătorul bijuteriei, a fost convins mai întâi să primeacă într-un salon al hotelului o cumpărătoare, o femeie de 53 de ani, presupus expertă în diamante. Ea le-a solicitat mai întâi însoţiorilor vânzătorului să iasă din încăpere, apoi a acţionat.
A pus cutia cu diamantul în geantă, dar vânzătorul i-a cerut să-l returneze până când banii i-ar fi ajuns în cont. Femeia i-a înapoiat cutia fără să protesteze, iar rusul a pus-o înapoi în seif. A fost momentul în care presupusa cumpărătoare a ieşit din încăpere şi i-a dat diamantul original unui membru al bandei, după care cei doi s-au despărţit şi au luat-o în direcţii opuse”, potrivit Nice Matin.

Proprietarul a realizat la scurt timp după că a fost păcălit, în momentul în care s-a uitat în cutie şi a descoperit că în locul diamantului se găsea doar o pietricică. În situaţia dată, nu i-a mai rămas decât să anunţe Poliţia că a fost jefuit.

„Jaful secolului”, în oglindă

Până să fie din nou prinşi, autorii au mai comis o lovitură imensă, chiar mai mare decât cea de la Cannes. Este vorba despre ceea ce presa spaniolă a numit „jaful secolului de la Barcelona” şi a constat în furtul unui diamant cotat la 15 milioane de euro.

Modul de operare a fost asemănător cu cel de la Cannes. În data de 2 ianuarie 2020, unul dintre membrii bandei s-a dat drept gemolog şi a reuşit să-l convingă pe proprietarul diamantului să-i permită să evalueze piatră preţioasă pentru un presupus cumpărător. Înainte de a deschide cufărul în care se afla diamantul, el a solicitat să-i fie permis să verifice şi sigiliul de securitate. În acel moment a reuşit să profite de neatenţia proprietarului, a luat diamantul şi a ieşit afară din încăpere cu scuza că trebuie să-l anunţe pe cumpărătorul al cărui reprezentant pretindea că este.

Proprietarul diamantului a realizat târziu că a fost păcălit de falsul expert, iar asta în momentul în care a realizat că acesta se făcuse nevăzut. Contrariat, a hotărât să verifice starea diamantului, însă spre surprinderea sa piatră preţioasă dispăruse din cufăr.

„Diamantele naturale sunt transparente sau galbene. Şi un procent foarte scăzut are culoare. Deoarece sunt atât de puţine, sunt foarte căutate”, a explicat

„Diamantele naturale sunt transparente sau galbene. Şi un procent foarte scăzut are culoare. Reţineţi faptul că culoarea se datorează unor factori diverşi, cum ar fi radiaţiile naturale, temperatura sau presiunea. Deoarece sunt atât de rare, sunt foarte căutate”, a explicat Marta Camps, specialistul casei de licitaţii Balclis din Barcelona, pentru El Paiş.

Adauga un comentariu