Titlurile zilei

O bătrână din Iași a dat lovitura. Angajată în Primărie pe un salariu invidiat de orice tânăr absolvent. Detaliile din spatele unei numiri dubioase

Publicat: 02 mai 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Primarul unei mari localități din județul Iași a reușit un record greu de depășit de alte autorități locale. Aurica Cobuz, primarul comunei Țibănești, și-a angajat o apropiată pe un post de consilier personal în plină pandemie de COVID-19. Femeia proaspăt înregimentată de Aurica Cobuz are peste 70 de ani și va câștiga aproape o mie de euro brut pe lună. Aurica Cobuz a vrut să-i facă loc în Primărie și fiicei acesteia

Bătaie totală de joc pe banii publici ai cetățenilor unei mari comune ieșene. În urmă cu câteva zile, Aurica Cobuz, primarul comunei Țibănești, a angajat o bătrână de peste 70 de ani pe postul de consilier în aparatul său de specialitate. Paraschiva Gheorghiu are 72 de ani și de câteva zile este cel mai nou reprezentant al autorității locale. Femeia este originară din Griești și este soacra lui Gheorghiță Cogan, fost ales local PSD, care din nefericire a decedat.
Pentru că s-a înțeles bine cu fostul ales local, Aurica Cobuz nu a vrut să uite și de familia acestuia. Așa se face că a ajuns să o înregimenteze cu acte pe bătrânica de 72 de ani din Țibănești. În plină pandemie de COVID-19, într-o situație de criză când lucrurile abia funcționează, la Primăria comunei Țibănești se fac angajări fără prea mari probleme.

Cum poate o femeie de 72 ani să meargă între cele opt sate ale comunei zi de zi, pe o distanță de 12 kilometri? Între satele Glodenii Gândului la intrarea în comună și satul Văleni, localitate spre Tansa, distanța este una apreciabilă. Populația de peste 65 de ani reprezintă 6,5 la sută din totalul numărului de locuitori din Țibănești. Asta înseamnă că Paraschiva Gheorghiu trebuie zilnic să bată opt sate, să discute cu cei peste 500 de vârstnici și să se întoarcă la primărie pentru a discuta cu primarul Aurica Cobuz toate aceste probleme.

Salariu uriaș pentru bătrâna cu pensie mică

În plus, femeia a ajuns să câștige aproape 4.800 lei brut lunar, adică o mie de euro. Ca salariu net, bătrânica fără studii superioare ridică 2.800 lei lunar conform contractului încheiat cu Aurica Cobuz. Bătrânica cu salariu de invidiat are în atribuții gestionarea problemelor cu comunitatea din localitate. Femeia trebuie să meargă în comunitate și să afle problemele cu care se confruntă cetățenii din Țibănești pentru a le trasmite primarului Aurica Cobuz. Femeia fără studii superioare are o pensie mică, însă asta nu justifică atitudinea primarului Aurica Cobuz de a o angaja în structura instituției.

„Doamna nu are studii superioare și a fost angajată de primarul Aurica Cobuz pe ochi frumoși și la buna înțelegere. Oare nu se putea face loc unui tânăr? Ce o recomandă pe doamna de peste 72 ani pentru această funcție? Aici nu trebuie să ne mai mire nimic. Primarul Aurica Cobuz face acum numai ce vrea, de parcă Primăria este proprietatea personală a dumneaei”, a spus un localnic din Țibănești.

Primarul Aurica Cobuz a explicat de ce a ales bătrâna

Primarul comunei ieșene a explicat de ce a ajuns să prefere o femeie de peste 70 ani în locul unui tânăr, care a terminat o facultate de specialitate în administrație de exemplu și care nu poate ocupa acest loc de muncă pentru că nu dorește primărița Aurica Cobuz. Aceasta susține că femeia se va ocupa de problemele bătrânilor și că își merită salariul pe care-l va lua de la Primărie.

„Este o femeie foarte destoinică. Eu angajez pe postul de consilier pe cine vreau. Doamna ține legătura cu bătrânii din comună, este o femeie cu experiență, a lucrat în agricultură și are cunoștințe. Cunoaște lumea din zonă, are vigilență și spirit de sacrificiu. Organigrama este făcută în așa fel încât să avem și consilieri personali. Oamenii au nevoie de consilieri. Nici nu m-a interesat câți ani are. Eu vreau un bătrân aici lângă mine, nu un tânăr. Nu spun că ei nu lucrează, însă au foarte multe pretenții. Un bătrân este mult mai capabil”, a spus primarul Aurica Cobuz.

Ulterior, la primărie urma să ajungă și fata bătrânei Paraschiva Gheorghiu. Însă angajarea acesteia s-a împotmolit pentru că funcționarul aflat deja pe postul de la Registrul Agricol nu a vrut să iasă la pensie mai devreme decât i s-a cerut.

Scandaluri la foc automat în Țibănești

În Țibănești au ajuns să se întâmple lucruri din ce în ce mai ciudate. Recent, primarul Aurica Cobuz a mai fost implicată într-un scandal monumental. În preajma sărbătorilor pascale, casa unei familii nevoiașe din satul Glodenii Gândului a fost cuprinsă de flăcări. Pompierii din comună au ajuns cu întârziere, iar lumea adunată în zonă s-a inflamat. După un timp a ajuns și Aurica Cobuz. Luată la întrebări de oameni, aceasta a ajuns să se contreze fizic cu un bărbat din mulțime. A fost nevoie de intervenția jandarmilor pentru calmarea spiritelor.

Adauga un comentariu