Eveniment-Social

O echipă specială din Iași are un plan de salvare a unui teritoriu unicat din România! – FOTO, EXCLUSIV 

Publicat: 05 dec. 2022
_____ Vizualizări 1 Comentariu
O echipă specială din Iași are un plan de salvare a unui teritoriu unicat din România  FOTO EXCLUSIV 
Universitatea ”Cuza” din Iasi organizează procedura de achiziție directă prin încheierea unui contract pentru servicii de identificarea structurii fizico - chimice a substratului, în cadrul proiectului ”Implementarea de măsuri active de conservare pe teritoriul sitului ”Natura 2000 ROSCI0073” Dunele marine de la Agigea”

Echipă de specialiști din Iași, în prim-planul unui plan de salvare a unui teritoriu unicat din România! Este vorba de aria naturală protejată „Dunele Marine de la Agigea”. Aceasta are poziția de rezervație de interes național, care a fost acordată în 1939, prin Hotărârea Biroului Științific al Comisiei „Flora României”. Ea se întinde pe o suprafață de 10.55 hectare, fiind singurul habitat conservat de dune marine de pe litoralul românesc al Mării Negre. Emanuel Baltag, doctor în ornitologie și cercetător în cadrul Stațiunii Biologice Marine de la Agigea, coordonează proiectul de salvare și protejare a acestui teritoriu

O echipă de specialiști din Iași, în prim-planul unui plan de salvare a unui teritoriu unicat din România! Este vorba de aria naturală protejată „Dunele Marine de la Agigea”. Ea are poziția de rezervație de interes național, care a fost acordată în 1939, prin Hotărârea Biroului Științific al Comisiei „Flora României”. Aceasta se întinde pe o suprafață de 10.55 hectare, fiind singurul habitat conservat de dune marine de pe litoralul românesc al Mării Negre. Emanuel Baltag, doctor în ornitologie și cercetător în cadrul Stațiunii Biologice Marine de la Agigea, coordonează proiectul de salvare și protejare a acestui teritoriu.

Echipă din Iași, implicată în proiectul de salvare a unui teritoriu unicat din România

În acest sens, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, entitate academică ce are în proprietare Stațiunea Biologică Marină „Prof. Dr. Ioan Borcea“ Agigea – județul Constanța, organizează procedura de achiziție directă prin încheierea unui contract pentru servicii de identificare a structurii fizico-chimice a substratului, în cadrul proiectului „Implementarea de măsuri active de conservare pe teritoriul sitului «Natura 2000 ROSCI0073» Dunele marine de la Agigea”. Istoria Stațiunii Biologice Marine de la Agigea este îndelungată și începe acum aproape 100 de ani. Stațiunea Biologică Marină „Prof. Dr. Ioan Borcea“ Agigea a Universității „Cuza” din Iași a fost înființată prin Înaltul Decret Regal din 1 martie 1926, de cel căruia îi poartă numele.

Ioan Borcea a fost decanul Facultății de Biologie din Iași și directorul Muzeului de Istorie Naturală din Iași, precum și unul dintre cei mai renumiți biologi din România.

Din anul 1975 a urmat o perioadă mai neagră pentru Stațiunea de la Agigea, deoarece în clădirile sale și-au făcut loc diferite companii de stat

Stațiunea a cunoscut o perioadă ascendentă până în 1970, când Guvernul comunist a decis unificarea celor 5 entități ce studiau, la acea dată, mediul marin sub un singur nume, în prezent Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa“ din Constanța. După 1975, cercetarea a dispărut aproape cu totul de la Agigea, deoarece personalul a fost mutat în Constanța, într-o nouă clădire construită pentru funcționarea institutului.

În 1990, prin eforturile UAIC, stațiunea revine în proprietatea Universității din Iași. „Dunele Marine de la Agigea” s-au format de-a lungul sutelor de ani, prin depunerea nisipului adus de vânt dintr-un vechi golf marin situat la nord, unde astăzi se găsește o parte a fostului lac Agigea. Aici au prosperat specii de plante ce se găseau în acele vremuri pe o mare parte din litoralul românesc.

UAIC din Iași, un mega-proiect ce are ca scop conservarea ariei naturale protejate „Dunele Marine de la Agigea”

Acum, rezervația de la Agigea are specii rare de plante, insecte, amfibieni, reptile și păsări. Aici s-a creat un habitat prielnic pentru numeroase plante stepice și ruderale. Ca specii de plante de nisip pot fi enumerate ciucușoara de nisip (Alyssum borzeanum), Silene thymifolia, volbura de nisip (Convolvulus persicus), cârcelul de nisip (Ephedra distachya), Carex colchica, Alyssum hirsutum, orzul de nisip (Leymus sabulosus).

Ca specii de animale, aici întâlnim țestoasa dobrogeană (Testudo graeca ibera), broasca râioasă verde (Bufo viridis), precum și peste 120 de specii de păsări ce folosesc această arie ca loc de popas și hrănire în lungul lor drum spre și dinspre cartierele de iernare din Africa și Asia. Un obiectiv important în zonă este tocmai Observatorul Ornitologic de la Agigea. Acesta își propune studierea migrației păsărilor la Marea Neagră, căutând răspunsuri atât la implicațiile schimbărilor climatice, cât și la întrebări de ecotoxicologie, transmiterea zoonozelor (a virusurilor și bacteriilor) și ecomorfologie. Aceasta este prima stație de studiu a migrației păsărilor din România, precum și singura existentă în prezent.

Așadar, o echipă specială din Iași are un plan de salvare a unui teritoriu unicat din România.

Comentarii
Adauga un comentariu