O familie din Arad a pus la punct o afacere bănoasă cu mirodenii, pe care au dezvoltat-o inițial în grădina casei. Cu timpul, Doina și Ioan Ciuban s-au extins, luând în arendă câteva hectare de teren și au renunțat la activitățile lor profesionale. În prezent, cei doi nu mai fac față cu munca, însă rezultatele sunt pe măsură.
Multe familii consideră că agricultura este o afacere bună pentru creșterea veniturilor și pentru un trai lipsit de griji. Este și cazul soților Ciuban din Arad, care în prezent se bucură de rodul muncii lor, dar începutul a fost destul de anevoios.
O familie a pus la punct o afacere bănoasă cu mirodenii
O familie din localitatea Păuliş, judeţul Arad, a reuşit să pună pe picioare o super-afacere pornind de la câteva sfaturi de pe Internet şi cu o idee fără concurență în zonă. Doina şi Ioan Ciuban cultivă şi vând mirodenii precum salvie, rosmarin, busuioc, coriandru, echinaceea, oregano, iar îndeletnicirea aceasta le aduce venituri substanţiale.
Cei doi aveau până nu demult cu totul alte job-uri. Bărbatul muncea în construcţii, iar Doina lucra acasă, unde avea deschis un salon de coafură.
„În timpul liber lucram grădina casei pentru a ne produce legume pentru noi, iar surplusul îl vindeam la vecini sau la clienţii din coafură. Am hotărât să ne facem un solar mai mare, eu fiind acasă să mă ocup şi de agricultură pentru a ne suplimenta veniturile.
Pe lângă solar am mai luat în arendă două hectare de teren agricol la 5 kilometri de casa unde am încercat să punem varză, ardei, porumb. Căram apa cu butoaie în maşina Dacia şi udam cu cănita la fir. După trei ani în care nu am câştigat nimic am cheltuit tot ce mai făceam în coafura şi soţul în construcţii, am acumulat datorii şi la prieteni.
Cu timpul, am renunţat şi am luat în arenda o grădină lângă casă şi am pus doar legume. Suprafaţa pe care o lucram este de aproximativ 25 de ari”, a precizat Doina Ciuban.
S-au documentat pe internet
Soţii Ciuban declară că primele vânzări le-au făcut către apropiaţi, vecini şi magazinele din zonă. Ce-i diferenţiază de ceilalţi este faptul că pe fiecare dintre produsele lor poţi vedea de unde sunt, când au fost recoltate şi un număr de telefon pentru „sesizări”.
În cei cinci ani de legumicultură, cei doi au studiat pe internet, mai ales iarna când nu aveau de lucru în grădină, cum se lucrează în alte ţări. Au citit despre tehnologie, seminţe, tratamente, comerţ civilizat. Tot ce credeau că le va fi de ajutor.
S-au documentat la ce folosesc mirodenile, ce soiuri se pot cultiva la noi, iar acum au în grădină salvie verde şi roşie, busuioc verde şi roşu, rosmarin, tarhon, coriandru, fenicul, anason, mentă, roiniţa, oregano, măghiran, lavandă, cimbru, şofrănel, isop.
„Volumul de muncă a crescut şi nu găsim oameni care să vină pe bani la lucru, aşa că am renunţat amândoi, eu la coafura şi soţul la construcţii, şi facem treaba doar noi. Câte 8-10 ore pe zi în sezon, iar iarna avem doar două luni de pauză în care pregătim terenul, solarul şi seminţele pentru noul an”, a mai povestit Doina Ciuban.