National

O femeie de 100 de ani din Neamț, despre vaccinare: „Dar ceea ce m-a ţinut în viaţă a fost încrederea în medici şi medicamente”

Publicat: 23 nov. 2021
Maria Pantazi
Maria Pantazi

Maria Pantazi, o femeie în vârstă de 100 ani din Piatra-Neamţ, şi-a făcut, marţi, doza booster de vaccin împotriva COVID-19.

Potrivit Prefecturii Neamţ, vaccinarea s-a realizat la domiciliul femeii după ce aceasta a solicitat prezenţa unei echipe medicale.

„De-a lungul vieţii am fost o persoană bolnăvicioasă, am avut meningită pe vremea când antibioticele erau rare, am avut hepatită, am suferit cu rinichii şi de peste 20 ani am o bronşită cronică obstructivă.

Dar ceea ce m-a ţinut în viaţă a fost încrederea în medici şi medicamente. La vârsta noastră sunt foarte importante şi necesare. M-am vaccinat pentru că vreau să mă păzesc singură de boala.

Nu prea ştiu ce fac alţii, nu pot controla ce vor sau nu, ce fac sau nu. Aşa că fiecare îşi are grija lui”, a spus Maria Pantazi.

Prefectul George Lazăr a fost la domiciliul acesteia şi a felicitat-o pentru faptul că şi-a făcut doza booster.

„Pentru dânsa, vaccinul ţine de normalitate. Aşa că astăzi, în urma solicitării pe care a făcut-o, doamna Maria Pantazi a primit doza booster a vaccinului anti-COVID.

Îmi doresc ca în comunitatea noastră să existe mai mulţi oameni care să se gândească, în primul rând, la sănătatea lor. Să înţeleagă că efectele trecerii prin boală pot fi unele grave, că pot rămâne cu sechele. Să înţeleagă că cea mai uşoară formă de protecţie este vaccinul”, a declarat prefectul.

Povestea fabuloasă a unui ieșean care a ajuns la vârsta de 100 de ani!

O poveste desprinsă parcă din cărțile de istorie, despre un ieșean care a luptat în Cel de-Al Doilea Război Mondial. Constantin Niculăeș s-a născut în satul Giurgești, comuna Costești, județul Iași. Acesta a împlinit, pe data de 20 octombrie 2021, frumoasa vârstă de 100 de ani. Ieșeanul a plecat în armată la vârsta de 19 ani, iar timp de aproape 4 ani și jumătate a fost prizonier. Familia credea că a murit și l-au declarat dispărut

Ieșeanul Constantin Niculăeș a fost unul dintre prizionerii de război de pe Frontul de Est capturați în fosta U.R.S.S., după ce a luptat la Cotul Donului, zona Stalingrad, la sfârșitul anului 1942, începutul anului 1943. La vârsta de 19 ani a fost înrolat în armată, unde a luptat în Cel de-Al Doilea Război Mondial. Fiica veteranului a cules povești impresionante de la tatăl ei, o adevărată lecție de istorie, trăită pe viu de ieșean.

„Tata, Constantin Niculăeș, s-a născut pe data de 20 octombrie 1921 și a fost luat în armată la 19 ani, în 20 de februarie 1940, în garnizoana de la Fălticeni. A fost repartizat la regimentul 8 Vânători, Cernăuți. A făcut instrucție militară, trageri cu tot armamentul. După perioada de instrucție a făcut școala de cadre la Dorohoi. A fost făcut caporal și, participând la lupte pe linia frontului, a fost făcut mai apoi sergent. Luptând, a trecut granița peste Prut, pe la Ungheni și a ajuns până la Stalingrad.

Rușii au contraatacat și i-au împins înapoi în România până în zona Neamțului, la Vânători. Au fost învinși și luați prizonieri în localitatea Galbeni, între Roman și Bacău. Rușii i-au încolonat în convoaie și i-au dus pe jos până în Basarabia, la Fălești. Au mers pe jos o zi și o noapte. De acolo au fost duși la Bălți cu trenul și apoi la Orobinsky, lângă Moscova. Au călătorit cu trenul marfar aproximativ 6 zile. Au mâncat pesmet. Pesmetul era uscat ca piatra. Apa era foarte puțină. Se oprea trenul prin gări și bătrânii ruși le dădeau apă soldaților pe furiș”, a declarat fiica Stratenia Cozari.

Adauga un comentariu