International

O femeie din SUA a fost condamnată la moarte și va fi executată

Publicat: 03 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
O femeie din SUA a fost condamnată la moarte și va fi executată
Lisa Montgomery, femeia condamnată la moarte

Un tribunal de apel din SUA a anulat suspendarea execuției singurei femei care a primit sentința capitală pronunțată de o instanță federală.

Lisa Montgomery a strangulat o femeie însărcinată, în Missouri, după care a tăiat-o și i-a luat copilul, în 2004. Dacă execuția va fi aplicată, Montgomery va fi prima femeie deținut dintr-o închisoare federală care va fi ucisă în aproape 70 de ani, potrivit BBC News.

Data de execuție a fost stabilită inițial pentru luna trecută, dar a fost suspendată pentru că avocații ei s-au îmbolnăvit de Covid-19. Execuția a fost reprogramată pentru 12 ianuarie, de către Departamentul de Justiție, dar avocații lui Montgomery au spus că nu se putea stabili o dată în timpul suspendării, fapt aprobat de o instanță.

Însă, vineri, un juriu a concluzionat că acest lucru a fost în conformitate cu legea, permițând executarea. Apărătorii lui Montgomery au declarat că vor depune o petiție pentru reconsiderarea hotărârii.

Prima femeie condamnată la moarte și executată după 70 de ani

Ultima femeie executată de guvernul SUA a fost Bonnie Heady, în 1953, potrivit autorităților judiciare americane. Astfel, execuțiile federale fuseseră suspendate timp de 17 ani, însă Donald Trump a decis reluarea lor, la începutul anului trecut. Dacă execuțiile programate vor fi aplicate, Trump va deveni președintele care a vizat cele mai multe pedepse capitale în mai mult de un secol.

Data execuției lui Montgomery este cu doar câteva zile înainte ca președintele ales Joe Biden să preia funcția. Totodată, Biden, care decenii în șir a fost un susținător acerb al pedepsei cu moartea, ca senator în Delaware, spune acum că va încerca să pună capăt execuțiilor federale după preluarea funcției.

Cine este Lisa Montgomery, femeia condamnată la moarte

În decembrie 2004, Montgomery a mers din Kansas până în Missouri, la locuința lui Bobbie Jo Stinnett, sub pretextul de a cumpăra un pui de câine. „Odată ajunsă aici, Montgomery a atacat-o și a sugrumat-o pe Stinnett, care era însărcinată în opt luni, până când victima și-a pierdut cunoștința”, se spune într-un document judiciar. Montgomery a tăiat-o apoi pe Stinnett pentru a-i scoate copilul, pe care l-a luat cu ea, pretinzând apoi că este al ei.

Avocații acesteia spun că a suferit leziuni ale creierului din cauza bătăilor primite în copilărie și că ar avea probleme psihice, motiv pentru care nu ar trebui să primească pedeapsa cu moartea.

Condamnată la moarte după ce căra genți pline cu droguri

Ismiraldha Abdullah știa că mama ei ar putea avea probleme atunci când a venit acasă de la școală în Singapore pentru a-și găsi mătușa plângând, ținând o scrisoare în chineză.

Era în octombrie 2015 și scrisoarea spunea că mama lui Ismiraldha, Siti Aslinda Binte Junaidi, a fost arestată în orașul Shenzhen din sudul Chinei, suspectată de trafic de droguri, și că ar putea fi condamnată la pedeapsă cu moartea.

Condamnată la moarte pentru trafic cu droguri

Ismiraldha a fost șocată. Ea a spus că nu prea avea idee despre ce face mama ei în China, doar că a mers acolo în căutarea unui loc de muncă și, în timp ce plângea împreună cu mătușa ei la știri, tânăra de 12 ani încă nu înțelegea cu adevărat ce s-a întâmplat.

Aproape cinci ani mai târziu, Aslinda, acum în vârstă de 35 de ani, și un alt singaporean, Mohd Yusri Bin Mohd Yussof, în vârstă de 44 de ani, au fost găsiți vinovați de trafic de droguri și condamnați la moarte în iulie 2020.

Condamnarea lui Yusri a fost suspendată timp de doi ani, ceea ce înseamnă că poate fi retrogradată la închisoare pe viață. Aslinda – considerată a fi jucat un rol mai activ în crimă – se confruntă cu executarea dacă recursul ei final, care ar putea fi audiat în orice moment, nu va avea succes.

Adauga un comentariu