International

O femeie din Singapore a fost condamnată la moarte după ce căra genți pline cu droguri! Femeia nu ştia ce transporta

Publicat: 24 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
O femeie din Singapore a fost condamnată la moarte după ce căra genți pline cu droguri Femeia nu ştia ce transporta
Aslinda Binte Junaidi se confruntă cu pedeapsa cu moartea în China după ce a fost condamnat pentru trafic de droguri.

Ismiraldha Abdullah știa că mama ei ar putea avea probleme atunci când a venit acasă de la școală în Singapore pentru a-și găsi mătușa plângând, ținând o scrisoare în chineză.

Era în octombrie 2015 și scrisoarea spunea că mama lui Ismiraldha, Siti Aslinda Binte Junaidi, a fost arestată în orașul Shenzhen din sudul Chinei, suspectată de trafic de droguri, și că ar putea fi condamnată la pedeapsă cu moartea.

O femeie condamnată la moarte pentru trafic cu droguri

Ismiraldha a fost șocată. Ea a spus că nu prea avea idee despre ce face mama ei în China, doar că a mers acolo în căutarea unui loc de muncă și, în timp ce plângea împreună cu mătușa ei la știri, tânăra de 12 ani încă nu înțelegea cu adevărat ce s-a întâmplat.
Aproape cinci ani mai târziu, Aslinda, acum în vârstă de 35 de ani, și un alt singaporean, Mohd Yusri Bin Mohd Yussof, în vârstă de 44 de ani, au fost găsiți vinovați de trafic de droguri și condamnați la moarte în iulie 2020.
Condamnarea lui Yusri a fost suspendată timp de doi ani, ceea ce înseamnă că poate fi retrogradată la închisoare pe viață. Aslinda – considerată a fi jucat un rol mai activ în crimă – se confruntă cu executarea dacă recursul ei final, care ar putea fi audiat în orice moment, nu va avea succes.
Întoarsă în Singapore, familia ei încearcă cu disperare să o salveze de această soartă, prin canale diplomatice și sistemul juridic chinez, unde achitările sunt incredibil de rare.
„A fost foarte dificil să obții un avocat pro bono în China, iar familia nu își poate permite să plătească unul”, a spus M. Ravi, un avocat din Singapore care a consiliat cazul. „Am încercat să fac legătura cu unele rețele internaționale. Trebuie să obțin un avocat pro bono, dar cazul ei este în mișcare și nu știm când ar putea ajunge la următoarea instanță. „Ce se întâmplă dacă China decide brusc să o împuște în câteva săptămâni?”

Contrabandă prin Shenzhen

Potrivit documentelor instanței văzute de CNN, Aslinda și Yusri au fost oprite de oficialii vamali din Shenzhen pe 24 octombrie 2015. O căutare a valizelor lor a relevat 28 de genți de mână pentru femei care conțin mai mult de 11 kilograme (24 de kilograme) de metamfetamină cusute în căptușeală. Dacă se vinde pe gram, acea cantitate de metanfetamină ar putea valora peste 220.000 de dolari în SUA.
Ambii au negat orice cunoaștere a drogurilor.
Aslinda a povestit instanței cum, în timp ce căuta locuri de muncă online la sfârșitul anului 2014, a întâlnit un bărbat numit Chibuzor Onwuka, care i-a oferit comisioane generoase pentru transportul mărfurilor din China în Cambodgia. Aproximativ o dată sau de două ori pe lună, Aslinda a spus că va ridica mărfuri în Guangzhou și va zbura cu ele la Phnom Penh. Nu este clar dacă Onwuka a fost arestat, documentele instanței spunând doar că acest caz era „tratat separat”.

Mărfurile pe care le transporta erau de obicei lenjerie pentru femei, genți de mână și cartușe de toner și, în timp ce Aslinda a recunoscut că are îndoieli cu privire la schemă, ea a declarat instanței că este convinsă de explicația lui Onwuka că gențile de mână erau extrem de profitabile, deoarece erau vândute unor cambodgieni proeminenți.

În iulie 2015, Aslinda l-a prezentat pe Yusri la Onwuka și au început să transporte mărfuri împreună. Onwuka le-a plătit de la 2.000 la 3.000 de dolari fiecare pe călătorie, au spus ei, și le-a acoperit și biletele de avion și de hotel. Până când au fost arestați, făcuseră două călătorii împreună.

Pedeapsa cu moartea

Cazul Aslinda este atacat la Înalta Curte din Guangdong, a declarat echipa sa juridică. Dacă instanța nu anulează hotărârea, pedeapsa cu moartea ei ar putea fi executată în câteva săptămâni.
Procurorii din Guangdong și Ministerul Afacerilor Externe din China nu au răspuns la o cerere de comentarii. Referindu-se la un caz similar la începutul acestui an , un purtător de cuvânt al ministerului de externe a declarat că China aplicând sentința cu moartea „pentru infracțiunile legate de droguri care sunt extrem de periculoase vor ajuta la descurajarea și prevenirea acestor infracțiuni”.
„Legea chineză prevede că fiecare criminal este egal în aplicarea legii”, a spus purtătorul de cuvânt Zhao Lijian. „Autoritățile judiciare chineze se ocupă de cazuri care implică infractori de diferite naționalități în conformitate cu legea”.
China este cel mai mare călău din lume, potrivit analizei efectuate de Amnesty International și Fundația Dui Hua , care pledează în numele deținuților din China. Țara nu raportează numărul total de execuții efectuate în fiecare an, dar se crede că se vorbeste despre  mii, majoritatea fiind efectuate de către echipa de executare sau prin injecție letală.
Adauga un comentariu