Titlurile zilei

O femeie însărcinată din Iași s-a trezit cu o bucată de lemn în cap când trecea prin curtea Spitalului de Boli Infecțioase. Totul s-a întâmplat în timp ce firma de construcții efectua lucrări la pavilionul nou

Publicat: 06 mai 2023
_____ Vizualizări 7 Comentarii
O femeie însărcinată din Iași s-a trezit cu o bucată de lemn în cap când trecea prin curtea Spitalului de Boli Infecțioase. Totul s-a întâmplat în timp ce firma de construcții efectua lucrări la pavilionul nou
O femeie din Iași a fost accidentată în curtea Spitalului de Boli Infecțioase

O femeie însărcinată din Iași a trecut printr-o experiență cel puțin nefericită chiar în curtea spitalului în care era internată. Totul s-a întâmplat joi, 4 mai 2023, iar responsabilă ar fi firma de construcții care execută lucrări la noul pavilion administrativ al Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași

O femeie însărcinată din Iași a avut parte de șocul vieții sale când trecea prin curtea Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași. Femeia care era internată în unitatea medicală s-a trezit cu o bucată de lemn în cap. Soțul său a sunat la 112, iar la fața locului s-au deplasat un echipaj de poliție și o echipă de control din partea ITM Iași. Din fericire, gravida nu a fost rănită grav. Din informațiile deținute, soțul acesteia este polițist.

Firma dă vina pe spital: „Nu-i treaba mea să am grijă de pacienți”

În curtea Spitalului „Sf. Parascheva” din Iași se efectuează lucrări de construcție la noul pavilion administrativ, iar bucata de lemn ar fi căzut de la o clădire. Administratorul firmei de construcții care se ocupă de aceste lucrări susține că nu are nicio vină și că angajații sunt instruiți cu privire la securitatea și sănătatea în muncă.

„Nu i-a căzut niciun lemn. Nu mai dați amploare pentru că și așa sunt necazuri prea multe. Doamna aia, nu știu ce s-a întâmplat cu dânsa, nu-i treaba mea să am grijă de pacienți, trebuie SSM-ul (n.r. – Securitate și Sănătate în Muncă) de la spital (n.r. – Spitalul de Boli Infecțioase) să aibă grijă pe unde este calea de acces. Vă dați seama că eu nu sunt vinovată cu nimic. Eu am SSM-ul meu făcut, absolut tot.

Doamna alerga pe acolo, nu știu ce făcea. Vă rog frumos nu mai continuați acest necaz că este destulă supărare. Luați legătura cu conducerea spitalului să facă cale de acces pentru pacienți și pentru cei care intră pentru că eu nu sunt vinovată cu nimic. De ce să asigur eu șantierul? Eu cu angajații mei am făcut SSM. Eu nu am făcut nimic greșit. Nu mă mai căutați”, susține Paraschiva Păvălucă, administratorul SC STIZO NPC SRL, firma care se ocupă de lucrările de construire a noului pavilion administrativ de la Spitalul de Boli Infecțioase.

Incidentul a intrat în atenția Inspectoratului Teritorial de Muncă Iași

O echipă a Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Iași s-a deplasat la fața locului, iar dacă firma de construcții va fi găsită vinovată de producerea incidentului, riscă să fie drastic sancționată.

„ITM a trimis o echipă în control ieri (n.r. – 4 mai 2023), când s-a întâmplat incidentul. Se stabilesc măsurile de remediere și, dacă se vor constata nereguli, se vor aplica sancțiuni, conform legii privind securitatea în muncă”, susține Costel Grojdea, directorul ITM Iași.

Acest incident nu s-ar fi produs, dacă se respecta legislația în vigoare, care prevede:

„Toate şantierele de construcţii sunt obligate să afişeze la loc vizibil, pe toată perioada lucrărilor, un panou de identificare”.

În cadrul șantierului organizat de SC STIZO NPC SRL la Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași, panoul de identificare lipsea. Astfel, firma SC STIZO NPC SRL este răspunzătoare de cele întâmplate în curtea spitalului, pentru că în legislație se arată clar:

„Neafişarea panoului de identificare se va sancţiona cu sistarea imediată a lucrărilor”.

Panoul nu a fost afișat nici după producerea incidentului. Vineri, 5 mai 2023, muncitorii care lucrau de zor au spus că panoul de identificare va fi montat în perioada următoare, deși acesta trebuia instalat înainte sau odată cu începerea lucrărilor. La o zi după ce gravida a fost accidentată în curtea Spitalului de Boli Infecțioase erau afișate doar niște plăcuțe care abia pot fi văzute, pe care scrie „Atenție! Șantier în lucru”. Astfel, în orice clipă, un alt pacient ar putea fi accidentat.

„E mult spus că i-a căzut o bucata de lemn în cap, i-a căzut pe umăr și a atins-o ușor. Nu a necesitat îngrijiri medicale. Am fost informat, îmi pare sincer rău că a trecut prin așa ceva”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.

Comentarii
  • Pentru cei care nu stiu, pe panoul de identificare scrie : beneficiarul, proiectantul, constructorul, intervalul in care se desfasoara lucrarile. Acuma, in text, ziarul afirma voalat ca lemnul i-a cazut in cap femeii pentru ca lipsea panoul de identificare. Vi se pare logic? Mie nu.

  • Eram in ziua respectiva pe o banca in curtea spitalului. N-am vazut momentul incriminat, dar doamna nu parea sa fi patit ceva. A facut un circ iesit din comun, l-a chemat pe sot, filmau, fotografiau, au chemat politia…au perturbat activitatea din spital si linistea pacientilor. Eu m-am simtit ca intr-un cartier de la periferia unei mici localitati.

  • ,, din informații, soțul acesteia e politist”! ….Și? …Parveniții trebuie sa-si arate valoarea, nu? Cine santem noi in fata noastra!!! Chem sotul ca i politist! Va arata el!!! Mi e sila de astfel de specimene! Nu stii ca trebuie sa mentii distanta fata de o cladire in constructii, reparații etc??? Doar esti sotie de politist nu un copil, trebuie sa stii ! ,, …Acum 3 ani , iarna pe str tabacului un om a iesit afara sa duca gunoiul si un țurțure de gheață si a gasit sa i pice omului respectiv in cap ! I-a intrat pana n gat! …..MORT INSTANT! Daca pateai( fereasca dzeu ) asa mai chemai sotul politist? ….doar intreb!…..Fă cruciță la doamne si multumeste-i tot lui DOAMNE DOAMNE ca a fost asa si nu mai fa atata tam tam pt nimic .

Adauga un comentariu