Prima pagină » Titlurile zilei » O geantă Dior, dintr-o sută produse în lume, este expusă pentru câteva zile la Iași. Iată cât valorează bijuteria pe care orice femeie și-ar dori-o – FOTO/VIDEO

O geantă Dior, dintr-o sută produse în lume, este expusă pentru câteva zile la Iași. Iată cât valorează bijuteria pe care orice femeie și-ar dori-o – FOTO/VIDEO

17 mai 2024, 02:00, 9 ,
Ștefana Șovea în Titlurile zilei

Mircea Cantor este singurul artist român care are a colaborat cu celebra casă de modă Dior, pentru a reinterpreta una dintre cele mai cunoscute genți din portofoliul brandului, Lady Dior. Celebra geantă realizată de artist este expusă de ieri, 16 mai 2024, pentru prima dată în România, la Baia Turcească din Iași.

Geanta realizată de un român pentru Dior este expusă pentru prima dată public în Iași

Mircea Cantor este unul dintre cei mai importanți artiști români contemporani, cu lucrări care se concentrează în jurul temelor istoriei culturale, memoriei și strămutării. Este laureat al Premiului Marcel Duchamp, în 2011, acordat unui artist stabilit în Franța, considerat a fi în avangarda practicii artistice contemporane, decorat cu Ordinul de ofițer al Artelor și literelor în Franța, precum și cu Ordinul Meritul Cultural în grad de cavaler în România.

Artistul este originar din Oradea, județul Bihor, iar în prezent e stabilit la Paris. El este primul român invitat să răspundă provocării celebrei case de modă Dior, de a reimagina iconica geantă Lady Dior.

„În fiecare an, Dior realizează o colaborare cu artiști pentru a personaliza această geantă icon Lady Dior și fiecare își lasă amprenta în funcție de creația lui artistică. Moda își are originile în tradițiile portului popular, iar dacă știm istoria modei și călătoria sa de-a lungul timpului, vedem influențe și un dialog «in and out» cu tradițiile”, spune Mircea Cantor.

Artistul s-a inspirat de la cojocul bunicii sale

Mircea Cantor s-a inspirat de la un cojoc cohănesc și a realizat 100 de exemplare ale genţii, care s-au vândut rapid. Preţul a fost de 6.000 de euro, iar cele mai multe cliente au fost românce. Pentru fiecare, artistul a creat şi câte o eşarfă.

„M-a interesat relația cu artizanatul, am lucrat cu marochinărie, cu broderie și dincolo de faptul că m-am inspirat dintr-un cojoc cohănesc, din zona de unde se trage bunica mea, din județul Bihor, am văzut această relație cu mâna umană, cu manualitatea”, adaugă Mircea Cantor.

Artistul român a reimaginat în manieră proprie faimoasa geantă Lady Dior în cadrul celei de-a opta ediții a proiectului de colaborare între casa de modă și artiștii internaționali.

„De asemenea, educația este foarte importantă pentru că trebuie formată o generație întreagă de copii care să fie sensibili la ideea de frumos, de tradițional, de valori ale țării. Este nevoie să știm de unde provine această geantă, care sunt simbolurile întrețesute în această broderie, iar toate acestea vin dintr-o educație pe care o formezi din fragedă pruncie, de pe băncile școlii”, a transmis Mircea Cantor.

Comentarii
  • Mai da-l in plm cu geanta lui. Ce neam de prosti am ajuns, sa admiram o geanta. Defapt nimic nu ma mai mira. E pllin de prostie in tara asta. Ne-am stricat ca neam in ultimii 30 de ani. Si rai si prosti. Vino Doamne si da un reset acestei lumi!

  • Nu orice femeie doreste asa ceva. De exemplu, cele sanatoase la cap!

  • Dna Rodica, şefă de scară

    Asteptam pozele cu mascati inarmati pana in dinti care pazesc poseta. Ca s-a raspandit in toata lumea buhul despre prostii din Iasi (apropo si de poza cu mascatii pazind pictura Ecce Homo), care nu stiu de plexiglas securizat

  • Interesanra freza. Ce curent este ca se potriveste cu poseta? Noroc de doamna Scroter ca ne pune pe linie cu civilizatia.

  • da…poate pirandele de la Grajduri gasesc ceva de admirat.

  • Geanta este de o kichiosenie cumplita! Dar, cum unii sunt de-o prostie si-un snobism extrem, evident ca e asezata pe soclu, intr-o expozitie! Definitia penibilului maxim!

  • Este pentru barbati sau pentru femei? Face parte din curentul avangardist Acichi Cichi Chici Cha?

  • Poate i-o face cadou lui Mishu Chichi.

  • O sa si-o cumpere Striblea ca sa mearga la agatat, homaletele……

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *