Coronavirus

O hotărâre a instanței obligă Guvernul din Belgia să ridice toate restricțiile impuse

Publicat: 31 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
O hotărâre a instanței obligă Guvernul din Belgia să ridice toate restricțiile impuse
Imagine sugestiva instanta

Un tribunal din Bruxelles a ordonat miercuri guvernului belgian să ridice în termen de 30 de zile toate măsurile restrictive impuse în contextul pandemiei, a confirmat Ministerul de Interne pentru agenţia dpa, notează Agerpres.

În caz de neconformare, guvernului îi va fi aplicată o penalitate de 5.000 de euro pe zi, au relatat mai multe mass-media belgiene.
Acţiunea în justiţie a fost introdusă de Liga Drepturilor Omului, care a argumentat că nu a fost prezentată baza legală a măsurilor respective şi că, prin urmare, ordinele ministeriale care stabileau restricţiile sunt ilegale. Belgia a impus restricţii de circulaţie pe timp de noapte şi închiderea tuturor magazinelor cu produse neesenţiale – unde accesul este permis doar cu programare -, în cadrul eforturilor de combatere a pandemiei.

Toate călătoriile în afara ţării sunt interzise, cu excepţia celor esenţiale, cum sunt cele în scop profesional sau pentru îngrijirea unui membru de familie în străinătate.

Rămâne însă de văzut dacă guvernul belgian va respecta ordinul tribunalului, cu atât mai mult cu cât amenda este plafonată la 200.000 de euro, potrivit cotidianului Le Soir, mai notează dpa.

Autoritățile din Slovenia au decis să înăsprească restricțiile împotriva coronavirus

Slovenia, care a relaxat în februarie restricţiile împotriva noului coronavirus, a decis duminică o nouă „închidere” parţială, inclusiv înăsprirea măsurilor la graniţe, având în vedere şi „situaţia alarmantă” din ţările vecine, relatează AFP preluat de agerpres.

Magazinele considerate neesenţiale, instituţiile culturale şi religioase vor fi închise între 1 şi 12 aprilie, adunările vor fi interzise, iar deplasarea limitată la regiunea de reşedinţă.

Totodată, firmele sunt îndemnate să adopte telemunca, în măsura posibilităţilor, iar elevii vor rămâne acasă şi vor urma şcoala online.

„Suntem într-o cursă contra cronometru”, a spus premierul conservator Janez Jansa, într-o conferinţă de presă, precizând că se speră la „un impact pozitiv al lockdownului după 12 aprilie”.

De luni, locuitorii din Slovenia nu vor mai putea ieşi din ţară decât cu un certificat de vaccinare sau de imunitate post-infectare.

„Ne aşteptăm la un nivel suficient de vaccinare pentru îngrădirea epidemiei abia în iulie”, a mai spus Jansa.

Premierul a mai adăugat că deocamdată trebuie „luate toate măsurile necesare pentru a ţine sub control propagarea variantei britanice”.

Până în prezent, circa 200.000 de sloveni au fost vaccinaţi cu cel puţin prima doză de vaccin anticoronavirus, adică 10% din cei 2 milioane de locuitori ai micii ţări balcanice.

Slovenia este în schimb una din ţările cele mai afectate de pandemie din Uniunea Europeană, raportat la populaţie, cu 193 de decese la 100.000 de locuitori. Numărul raportat de contaminări zilnice a crescut în ultimele săptămâni de la 750 în februarie la 950 în prezent, în contextul în care şi situaţia din ţările din jur, din Balcani şi Europa centrală, s-a înrăutăţit semnificativ, scrie AFP.

Adauga un comentariu