Titlurile zilei

O ieșeancă bolnavă de cancer locuiește în scările de bloc de mai bine de 3 ani. Maria Câțu: „Am pensie de handicap de 60 de lei”

Publicat: 19 dec. 2023
_____ Vizualizări 9 Comentarii
O ieșeancă bolnavă de cancer locuiește în scările de bloc de mai bine de 3 ani. Maria Câțu Am pensie de handicap de 60 de lei
De 3 ani, Maria Câțu doarme pe străzile din Iași

O ieșeancă în vârstă de 65 de ani, bolnavă de cancer, doarme de mai bine de 3 ani în scările de bloc din centrul Iașului. Femeia a fost dată afară din casă și, pentru că are o pensie de numai 60 de lei, apelează la bunăvoința trecătorilor

Maria Câțu, o femeie în vârstă de 65 de ani, din Iași, trăiește din mila oamenilor. Aceasta stă de 3 ani pe străzile Iașului, dar cel mai des este văzută de trecători în pasajul din Piața Unirii, unde roagă oamenii să o ajute cu bani și mâncare. Este văduvă de 12 ani și a fost operată de cancer la sân în urmă cu 12 ani, când i-a fost extirpat sânul drept. În urma acestei intervenții, femeia are o pensie de doar 60 de lei, pentru handicap de grad 2. Vine zilnic în Piața Unirii și apelează la bunăvoința ieșenilor. Maria Câțu are un băiat care locuiește în Spania și despre care spune că nu o ajută financiar.

„Am un băiat, el locuiește în Spania, dar nu mă ajută financiar, deoarece are și el familia lui, are copii. Știe în ce situație mă aflu, dar nu vrea să mă ajute, îmi trimite foarte rar un bănuț. Am ajuns să locuiesc pe străzi. Am un frate mai mic cu 12 ani, cu care nu mă înțeleg deloc și m-a dat afară din casa părintească. Nu pot să locuiesc acolo din cauza lui. De 3 ani dorm pe scările de bloc din Iași, iar ziua ies la cerșit pe străzi, în speranța că voi primi ajutor. Am fost operată și în 2014, a doua oară, la mila domnului doctor Mihai Glod”, a spus Maria Câțu.

Ieșeanca bolnavă de cancer locuiește în scările de bloc

Cu o pensie infimă, de 60 de lei, Maria Câțu plânge pe străzile Iașului și imploră trecătorii să o ajute cu bani și mâncare. Femeia a lucrat o perioadă scurtă de timp la fosta fabrică Țesătura, însă nu are suficientă vechime în muncă pentru a primi pensie. În casa părintească în care a locuit toată viața nu mai poate intra, căci fratele ei i-a interzis accesul, alungând-o pe stradă.

Maria Câțu: „Beau apă din baltă”

Cei 60 de lei acordați în bătaie de joc de statul român nu îi ajung nici pentru o zi.

„Statul nu mă ajută cu nimic. Am o pensie de handicap, de gradul 2. Iau 60 de lei pe lună. Norocul meu este că nu dau bani pe pastile, fiind gratuite. Nu reușesc să mă descurc cu așa puțini bani. Nu am ce să mănânc cu 60 de lei. Trebuie să mă operez din nou, dar nu am bani și îmi este și frică. M-am obișnuit să dorm pe străzi, să mănânc ce primesc de la oameni, să beau apă din baltă. Așa trăiesc eu cu 60 de lei pe lună din pensia mea de handicap. De când a murit soțul meu, nu am unde să locuiesc, deoarece fratele meu m-a dat afară din casa părintească. De două ori m-am operat de cancer și nu m-am vindecat. Am lucrat, dar nu am vechime și nu primesc altfel de pensie. Când m-am operat prima dată, nu aveam nicio pensie, niciun ban. După mi-am depus actele și am reușit să primesc pensia de handicap”, a mai zis femeia.

Ieșeanca bolnavă de cancer, care locuiește în scările de bloc, este una dintre persoanele fără niciun venit stabil, nevoită să se mulțumească cu o pensie infimă, de numai 60 de lei, cerșind zilnic pentru a supraviețui.

Tags:
Comentarii
  • Ferească Dumnezeu! Totuși, de ce nu a muncit toata viața? Cum poate trăi cineva fără să muncească, să aibă din ce trăi la bătrânețe?
    Dacă are dreptul să stea în casă, de ce nu stă acolo? Fratele poate fi obligat sa o primească!

  • Nu exista pensie de handicap de gradul 2 de 60 de lei…este o greseala…in primul rand exista indemnizatie de handicap de gradul 3 -mediu- 2 -accentuat- si 1 -grav- apoi, pt gradul 2 -accentuat- pe care l are doamna, suma nu este nicidecum 60 de lei….este 449 lei…..bine, acum nu e cine stie ce nici astia 449, dar in niciun caz nu e de 60 de lei..

  • Pentru „Jador, 1.22”: Ce este rau in a fi informat? Ca esti cu un pas inaintea celorlalti???? Si daca „Iasi, 8.42” este o persoana cu dizabilitati, care cunoaste si legislatia, ce te deranjeaza? Nu pot crede ca esti invidios… Sau….Nu inteleg!

  • Bravo ,,Unu” pentru comentariu.
    Neinformatul ,,Jador” are acces la internet și nu poate citi o lege?
    Da,o fi invidios pe persoanele cu dizabilități,mai ales pe aceasta bătrână cu cancer,c-o indemnizație de handicap de 60 de lei pentru gradul 3(probabil s-a scris greșit gradul 2 in articol).Or fi ,,prea multi bani” pentru ,,Jador”…. Fi-i bucuros că ești sănătos și n-ai nevoie de nici o indemnizație de,, dizabilități”!
    Normal că trebuie ajutata aceasta persoana bolnava,că doar nu poate fi lăsată să moară de foame!!! In primul rand de autorități,rude și după aceea de cine poate,cu ce poate!
    Sănătate!

Adauga un comentariu